Pomidorowa zupa krem z pulpecikami

To proste i pożywne danie dla całej rodziny. Najlepiej serwować ją w sezonie na świeże, polskie pomidory pełne smaku.

Pamiętajmy że pomidory z dobrego źródła są pełne witamin i soli mineralnych. Dzięki dużej zawartości witaminy C, jeden pomidor może pokryć aż połowę dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Natomiast duże zasoby potasu są niezwykle pomocne przy obniżaniu ciśnienia krwi. Pomidory wytwarzają też jeden z najistotniejszych antyoksydantów – likopen, który m.in. posiada silne działanie przeciwnowotworowe.

Zupa krem

Składniki:

  • 4 duże mięsiste pomidory (lub 700g dobrej jakości passaty pomidorowej)
  • 2 ząbki czosnku
  • średnia cebula
  • 1/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • świeża bazylia lub natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

 

Pulpeciki z indyka

Składniki :

  • 400g mięsa mielonego z indyka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • jajko
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pomidory zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę, następnie obieramy ze skórki i kroimy w na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, soczewicę płuczemy na sitku pod bieżącą, zimną wodą.

W garnku lub na głębokiej patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną cebulę, chwilę podsmażamy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, soczewicę, bulion i przyprawy, doprowadzamy do wrzenia i dusimy około 20 minut. Po tym czasie całość blendujemy na krem. Zupę możemy zabielić np. kilkoma łyżkami mleka kokosowego, nadając jej nieco orientalną nutę.

Mięso wrzucamy do miski wraz z resztą składników na pulpety i dokładnie wyrabiamy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w mące. Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, układamy pulpeciki i podsmażamy krótko z obu stron, tylko do lekkiego zrumienienia.

Wrzucamy do zupy i gotujemy na małym ogniu około 15 minut.

Na koniec dodajemy poszatkowaną bazylię lub natkę pietruszki.

Podajemy z makaronem lub kromką pieczywa.

Smacznego!



« (Poprzedni artykuł)
(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *