Śniadaniowy placek owsiany

Pyszna śniadaniowa pozycja, z którą możemy eksperymentować do woli. Dodajmy więc ulubione owoce, korzenne przyprawy, w zależności od humoru czy też pory roku. Kakaowy placek owsiany Składniki (1 porcja): 45g płatków owsianych 1 jajko łyżka masła orzechowego 2 łyżki jogurtu greckiego (lub zwykłego, możemy użyć także jogurtu koziego) 20g suszonych owoców np. żurawina, rodzynki, […]
Koktajle z dynią

Wariacji dyniowych ciąg dalszy. Niebywale aksamitne, pożywne i kuszące różnorodnością smaków koktajle, z dodatkiem uniwersalnego puree dyniowego. „Śniadaniowy” Składniki: 1 szklanka mleka owsianego 2 łyżki płatków jaglanych kopiasta łyżka puree dyniowego 1 banan łyżeczka miodu szczypta imbiru 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżka soku z cytryny odrobina gorącej wody Przygotowanie: Płatki jaglane wsypujemy do […]
Aromatyczne curry z dynią i ciecierzycą

Curry z dynią i ciecierzycą to rozgrzewające i pożywne danie, idealne na chłodne dni. To zestawienie prostych składników, z których wyczarować można niezwykle aromatyczną kompozycję. Składniki: szklanka ciecierzycy (namoczonej przez noc) szklanka puree dyniowego * 2 puszki krojonych pomidorów lub 700g passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy […]
Tofurnik dyniowy

Tofurnik dyniowy z korzenno-cytrusową nutą. Składniki na masę: 2 opakowania tofu naturalnego po 180g puszka schłodzonego mleczka kokosowego (tylko gęsta część) 1/2 szklanki puree dyniowego 3/4 szklanki ksylitolu lub syropu klonowego (ewentualnie drobnego cukru) 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej* sok z 1 cytryny sok z 1/2 pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 1/2 łyżeczki […]
Pulpeciki mięsno-jaglane w sosie pomidorowym

Delikatne pulpeciki z indyka, wzbogacone o dodatek kaszy jaglanej. Kasza jaglana nadaje pulpecikom ciekawej tekstury i sprawia, że mają więcej wartości. Składniki: 300g mięsa mielonego z indyka 1/2 szklanki świeżo ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 cebuli ząbek czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 jajko łyżka bułki tartej (opcjonalnie) sól i pieprz do […]
Rozgrzewający krem ziemniaczany z grzankami

Rozgrzewająca zupa krem powinna towarzyszyć nam szczególnie o tej porze roku. Zupa ziemniaczana jest sycąca i dobra zarówno na obiad, jak i na kolację. A jeśli ktoś lubi wytrawne śniadania to i o poranku sprawdzi się doskonale. Składniki na bulion warzywny: 3 marchewki por 1/4 selera 2 pietruszki 1/2 cebuli liść kapusty (opcjonalnie) 2 […]
Gryczane pierniczki

Cieniutkie, korzenne pierniczki typu Pepparkakor. Pepparkakor to szwedzkie ciasteczka z wyraźną nutą imbiru, bardzo aromatyczne. Dziś u nas wersja bezglutenowa tych pierniczków. Smak gryki jest tutaj zupełnie niewyczuwalny, a to wszystko dzięki intensywności użytych przypraw. Są wyraziste i kruche, wręcz rozpływają się w ustach. Składniki: (około 40-50 sztuk – zależy od grubości) 100g miodu, […]
Krucha tarta migdałowa z gruszkami

To jedna z naszych propozycji na świąteczny stół. A także na wiele innych okazji. Aromatyczne gruszki, duszone w białym winie, z dodatkiem przypraw korzennych wspaniale komponują się z migdałowym, marcepanowym środkiem. Tarta pięknie się prezentuje i jest prosta w przygotowaniu. Składniki na kruchy spód: 200g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 120g zimnego masła łyżka […]