Szukaj

Sos kurkowy

Pieprznik zwyczajny, czyli znana nam wszystkim kurka przyciąga nie tylko piękną, żółto-pomarańczową barwą. Te niewielkie grzyby to bogactwo witaminy C, zawierają też sporo potasu i witaminy D. Kurki mają wiele zastosowań w kuchni, doskonale nadają się do potraw smażonych, duszonych, a nawet do marynowania. Wielu z nas wyczekuje sezonu, by skosztować klasycznej jajecznicy z kurkami. […]

Wasabi – dlaczego warto wykorzystywać chrzan japoński?

Wasabi japońska określana również jako chrzan japoński, to bylina występująca głównie w Japonii, Korei i Tajwanie. Ta najostrzejsza przyprawa jest stosunkowo mało znana w Polsce, jednak warto przynajmniej od czasu do czasu dodawać ją do potraw ze względu na jej liczne właściwości lecznice.   Charakterystyka wasabi Wasabi to bylina znana głównie jako przysmak łączony z […]

Orkiszowa tarta budyniowa i malinami

Delikatna tarta na spodzie orkiszowym, w towarzystwie kremu budyniowego i kwaskowatych malin.   Składniki na kruchy spód: 120g zimnego masła 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub mąki pszennej 2 łyżki ksylitolu lub cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 8 łyżek wody szczypta soli Składniki na krem budyniowy: 1 budyń waniliowy […]

Imprezowe cake pops w zdrowszej odsłonie

Cake pops to rodzaj ciasteczek na patyku. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. W klasycznej wersji zawierają suche ciasto, z dodatkiem np. nutelli i mascarpone, oblane czekoladą i ozdobione kolorowymi posypkami. Dziś u nas wersja bez cukru, za to przyjemnie słodka dzięki przepysznym daktylom. To słodka przekąska nie tylko na imprezę, sprawdzi się na każdą […]

Pomysły na wykorzystanie czerstwego chleba

Naturalny chleb np. na zakwasie po kilku dniach staje się czerstwy. Może nie zrobimy już z niego klasycznej kanapki, ale mamy kilka sprawdzonych sposobów na wykorzystanie takiego pieczywa.   Klasyczne grzanki Przydadzą się do zup kremów oraz sałatek, nie musimy od razu ich wykorzystywać, doskonale nadają się do przechowywania. Przygotowanie: Kromki kroimy w niewielką kostkę. […]

Kotleciki mielone z cukinią

Dzięki dodatkowi cukinii kotleciki nie są zbyt ciężkie, za to bardziej smaczne i soczyste. Danie doskonale komponuje się z ulubioną kaszą i warzywami, możemy też podać z młodymi ziemniakami i surówką.   Składniki: 400g mięsa mielonego z indyka 100-150g cukinii 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku garść posiekanego koperku 1 małe jajko 2 łyżki bułki […]

Beza z kremem i owocami

Prezentuje się wspaniale, na zewnątrz zaskakuje chrupkością, a w środku kusi słodką pianką. Z sezonowymi owocami jest królową wszelkich letnich uroczystości.   Składniki na bezę: 6 białek (lub 5 jeśli z dużych jaj) 3/4 szklanki ksylitolu lub drobnego cukru płaska łyżka mąki ziemniacznej łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny szczypta soli Składniki na krem: […]

Ocet z koprem włoskim, chili i szafranem – zrób go samodzielnie!

Ocet jest bywalcem kuchni zwłaszcza w okresie letnim, kiedy przygotowujemy domowe przetwory. W tym czasie warto wypróbować rozmaite kompozycje smakowe, dzięki którym nawet najprostsza potrawa stanie się wykwintnym daniem. Jednym z ciekawych pomysłów jest przygotowanie octu z koprem włoskim, chili i szafranem. Poznaj sprawdzony przepis!   Koper włoski, chili i szafran – skąd takie połączenie […]