Szukaj

Ocet z koprem włoskim, chili i szafranem – zrób go samodzielnie!

Ocet jest bywalcem kuchni zwłaszcza w okresie letnim, kiedy przygotowujemy domowe przetwory. W tym czasie warto wypróbować rozmaite kompozycje smakowe, dzięki którym nawet najprostsza potrawa stanie się wykwintnym daniem. Jednym z ciekawych pomysłów jest przygotowanie octu z koprem włoskim, chili i szafranem. Poznaj sprawdzony przepis!   Koper włoski, chili i szafran – skąd takie połączenie […]

Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki – ciasto podstawowe Składniki: 1 szklanka mąki z górką 3 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody (może być gazowana) 4 łyżki oleju lub roztopionego i przestudzonego masła Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy na wysokich obrotach do połączenia. Odstawiamy ciasto na 15 minut by odpoczęło (jeśli się spieszysz, możesz to pominąć). Patelnie rozgrzewamy na średnim […]

Sernik na zimno z tofu

  Wegańska wersja sernika na zimno. Aksamitny i orzeźwiający nutą cytryny. Idealny na lato!   Składniki na daktylowy spód: 2 szklanki  suszonych daktyli (możemy zastąpić rodzynkami) szklanka słonecznika   Składniki na masę „serową” : 2 kostki tofu naturalnego 2 łyżki  oleju kokosowego sok z 2 cytryn skórka otarta z 1/2 cytryny syrop z agawy lub […]

Domowe tortille

Domowe tortille wymagają tylko kilku składników, a z powodzeniem mogą zastąpić nam klasyczne kanapki. Mają wszechstronne zastosowanie, możemy nadziewać je farszem mięsnym lub warzywnym, możemy użyć świeżych warzyw takich jak sałata, awokado, pomidor, ogórek. W sezonie na świeże warzywa możemy eksperymentować do woli. Możemy również ułożyć na stole świeże warzywa pokrojone w paski, wędliny, ulubione […]

Lekki torcik kokosowy

Lekki torcik kokosowy to idealny letni deser, nie za słodki, z orzeźwiającym środkiem np. z soczystych truskawek. Gdy sezon na truskawki minie, możemy z powodzeniem użyć innych ulubionych owoców np. granatu,  borówek, jagód czy też malin. To ciasto sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości lub zupełnie bez okazji. Zapewniamy, że to uczta dla podniebienia!   Składniki […]

Domowy kebab

Wbrew pozorom to danie nie jest zbyt skomplikowane w wykonaniu. Domowy kebab z piekarnika jest niezwykle aromatyczny i pasuje idealnie do pieczonych warzyw, bułek, tortilli czy też w towarzystwie ulubionej sałatki lub surówki. Takie danie może królować podczas letnich spotkań z rodziną lub przyjaciółmi. Sprawdzi się wyśmienicie, szczególnie jeśli unikamy potraw grillowanych lub smażonych. Prezentuje […]

Tarta z cukinią i porem

Dziś polecamy kremową tatrę z cukinią i porem, na kruchym i delikatnym spodzie orkiszowym. Przygotujemy ją z łatwo dostępnych składników, a już niebawem sezon na cukinię, więc przepisów z tym składnikiem nigdy za wiele.   Składniki na kruchy spód: 100g zimnego masła 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżka […]

Pasztet drobiowo-warzywny

Pasztet drobiowo-warzywny do doskonały sposób na wykorzystanie mięsa i warzyw pozostałych z rosołu. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu i mamy pewność, że nic się nie zmarnuje. Taki pasztet możemy przechowywać w lodówce nawet do tygodnia. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno do kanapek.   Składniki: około 500-600g mięsa z udka z […]