Szukaj

Przepis na domowy olej bazyliowy

Przepis na domowy olej bazyliowy

Bazylia to zioło obecne na wielu kuchennych parapetach. Świeże liście bazylii warto mieć pod ręką zwłaszcza ze względu na ich właściwości smakowe i lecznice. Miłośnicy ziołowych przypraw powinni wypróbować domowego oleju bazyliowego, który z pewnością podkreśli smak niejednej potrawy. Podpowiadamy, jak w prosty sposób zrobić oliwę bazyliową!

 

Przepis na olej bazyliowy   

Olej bazyliowy zrobimy wykorzystując zaledwie trzy składniki. Czas potrzebny do przygotowania oleju to zaledwie 10-15 minut. Zdrowa i aromatyczna oliwa będzie gotowa już po trzech dniach.

Potrzebne składniki:

  • 3 łyżki świeżych liści bazylii,
  • 250 ml wrzątku,
  • 500 ml oliwy z oliwek.

Sposób wykonania:

  1. W misce średniej wielkości umieszczamy liście bazylii. Kolejno zalewamy zioło wrzątkiem i odczekujemy około 2 minuty.
  2. Liście odcedzamy i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
  3. Łączymy liście bazylii z oliwą. Całość dokładnie miksujemy w robocie kuchennym do momentu, aż składniki równomiernie się połączą.
  4. Jeśli nie masz robota kuchennego, możesz liście posiekać i połączyć w pierwszej kolejności z dwiema łyżkami oliwy. Po dokładnym roztarciu dodaj pozostałą oliwę i starannie wymieszaj.

Przygotowany olej bazyliowy odstawiamy na 3 dni. Dzięki temu oliwa nabierze intensywnego aromatu. Po tym czasie olej przecedzamy przez gęstą gazę i przelewamy do szklanej butelki o pojemności 500 ml.

Pozostawienie świeżych liści w oliwie skraca czas użyteczności oleju. Można oczywiście użyć gałązkę bazylii do dekoracji pozostawiając ją w butelce, ale olej taki może fermentować i robić się mętny. Należy więc zużyć go szybciej. Innym rozwiązaniem jest użycie suszonej gałązki bazylii, choć nie olej taki nie wygląda już efektownie.

Gotowy olej bazyliowy należy przechowywać w szklanych pojemnikach, najlepiej w chłodnym i zacienionym miejscu. Oliwa taka nadaje się idealnie do sałatek warzywnych, potraw z pomidorów, czy dań grillowanych. Pasuje także do kanapek, ziemniaków i ryb.