/* */

Przepis na domowy olej bazyliowy

Bazylia to zioło obecne na wielu kuchennych parapetach. Świeże liście bazylii warto mieć pod ręką zwłaszcza ze względu na ich właściwości smakowe i lecznice. Miłośnicy ziołowych przypraw powinni wypróbować domowego oleju bazyliowego, który z pewnością podkreśli smak niejednej potrawy. Podpowiadamy, jak w prosty sposób zrobić oliwę bazyliową!

 

Przepis na olej bazyliowy   

Olej bazyliowy zrobimy wykorzystując zaledwie trzy składniki. Czas potrzebny do przygotowania oleju to zaledwie 10-15 minut. Zdrowa i aromatyczna oliwa będzie gotowa już po trzech dniach.

Potrzebne składniki:

  • 3 łyżki świeżych liści bazylii,
  • 250 ml wrzątku,
  • 500 ml oliwy z oliwek.

Sposób wykonania:

  1. W misce średniej wielkości umieszczamy liście bazylii. Kolejno zalewamy zioło wrzątkiem i odczekujemy około 2 minuty.
  2. Liście odcedzamy i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
  3. Łączymy liście bazylii z oliwą. Całość dokładnie miksujemy w robocie kuchennym do momentu, aż składniki równomiernie się połączą.
  4. Jeśli nie masz robota kuchennego, możesz liście posiekać i połączyć w pierwszej kolejności z dwiema łyżkami oliwy. Po dokładnym roztarciu dodaj pozostałą oliwę i starannie wymieszaj.

Przygotowany olej bazyliowy odstawiamy na 3 dni. Dzięki temu oliwa nabierze intensywnego aromatu. Po tym czasie olej przecedzamy przez gęstą gazę i przelewamy do szklanej butelki o pojemności 500 ml.

Pozostawienie świeżych liści w oliwie skraca czas użyteczności oleju. Można oczywiście użyć gałązkę bazylii do dekoracji pozostawiając ją w butelce, ale olej taki może fermentować i robić się mętny. Należy więc zużyć go szybciej. Innym rozwiązaniem jest użycie suszonej gałązki bazylii, choć nie olej taki nie wygląda już efektownie.

Gotowy olej bazyliowy należy przechowywać w szklanych pojemnikach, najlepiej w chłodnym i zacienionym miejscu. Oliwa taka nadaje się idealnie do sałatek warzywnych, potraw z pomidorów, czy dań grillowanych. Pasuje także do kanapek, ziemniaków i ryb.



(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *