Śniadaniowy placek owsiany

Pyszna śniadaniowa pozycja, z którą możemy eksperymentować do woli.

Dodajmy więc ulubione owoce, korzenne przyprawy, w zależności od humoru czy też pory roku.

 

Kakaowy placek owsiany

Składniki (1 porcja):

  • 45g płatków owsianych
  • 1 jajko
  • łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego (lub zwykłego, możemy użyć także jogurtu koziego)
  • 20g suszonych owoców np. żurawina, rodzynki, daktyle
  • kilka posiekanych migdałów
  • łyżeczka kakao
  • szczypta proszku do pieczenia
  • miód lub syrop klonowy do podania
  • ulubione owoce np. banan, pomarańcza

 

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy kakao i proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy jogurt roztrzepany z jajkiem, mieszamy. Na koniec dodajemy suszone owoce i posiekane migdały, mieszamy i odstawiamy na 5 minut.

Na rozgrzaną patelnie przekładamy przygotowaną masę, wyrównujemy szpatułką i smażymy na niewielkim ogniu z obu stron, po kilka minut (najlepiej użyć patelni z nieprzywierającym dnem lub delikatnie natłuścić przed smażeniem). Obracamy ostrożnie, gdyż placek może się rozpaść. Możemy także usmażyć kilka mniejszych placków, jeśli chcemy.

Gotowy placek polewamy miodem lub syropem klonowym. Podajemy z ulubionymi owocami.

 

 

Jabłkowy placek owsiany

Składniki (1 porcja):

  • 40g płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 1/2 startego jabłka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • garść rodzynek
  • kilka posiekanych migdałów
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • miód lub syrop klonowy do podania

 

Przygotowanie:

Jabłko obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, połowę ścieramy na tarce o dużych oczkach (drugą połowę możemy pokroić w plastry i podać z gotowym już plackiem).

Do miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy cynamon i proszek do pieczenia, mieszamy.

Następnie dodajemy jogurt roztrzepany z jajkiem oraz starte jabłko, mieszamy. Na koniec dodajemy rodzynki i posiekane migdały, mieszamy.

Na rozgrzaną patelnie przekładamy przygotowaną masę, wyrównujemy szpatułką i smażymy na niewielkim ogniu z obu stron, po kilka minut (najlepiej użyć patelni z nieprzywierającym dnem lub delikatnie natłuścić przed smażeniem). Obracamy ostrożnie, gdyż placek może się rozpaść. Możemy także usmażyć kilka mniejszych placków, jeśli chcemy.

Gotowy placek polewamy miodem lub syropem klonowym.

Smacznego!

 

 

 






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *