Koktajle z dynią

Wariacji dyniowych ciąg dalszy. Niebywale aksamitne, pożywne i kuszące różnorodnością smaków koktajle, z dodatkiem uniwersalnego puree dyniowego.

 

„Śniadaniowy”

Składniki:

  • 1 szklanka mleka owsianego
  • 2 łyżki płatków jaglanych
  • kopiasta łyżka puree dyniowego
  • 1 banan
  • łyżeczka miodu
  • szczypta imbiru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • odrobina gorącej wody

 

Przygotowanie:

Płatki jaglane wsypujemy do kubeczka i zalewamy minimalną ilością gorącej wody (tylko do przykrycia płatków), odstawiamy na minutę aby zmiękły.

Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, dodajemy banana, puree z dyni, płatki jaglane, miód, imbir, cynamon i sok z cytryny. Wszystko blendujemy tak, aby uzyskać gładką konsystencję.

 

„Dyniowe latte”

Może to nie do końca koktajl, ale pyszny i rozgrzewający napój z pewnością.

 

Składniki:

  • filiżanka mocnego espresso
  • 1/2 szklanki mleka owsianego lub zwykłego
  • kopiasta łyżka puree dyniowego (najlepiej z dyni odmiany hokkaido)
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • łyżka syropu klonowego (lub miodu)

Przygotowanie:

Mleko delikatnie podgrzewamy alby było ciepłe, możemy użyć spieniacza do mleka albo delikatnie ubić trzepaczką by uzyskać lekką piankę.

Kawę wraz z puree, przyprawą oraz syropem miksujemy na gładko, przelewamy do kubka, następnie zalewamy spienionym mlekiem. Mieszamy i gotowe!

 

„Maca z nutą pomarańczy”

Składniki:

  • 1/2 szklanki puree dyniowego
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 1/2 banana
  • 1/2 łyżeczki maca w proszku
  • 1/2-1 szklanka mleka (może być kokosowe) lub wody

 

*maca to sproszkowany korzeń o właściwościach prozdrowotnych. Ma zbawienny wpływ na nasz układ odpornościowy, wspomaga pracę gospodarki hormonalnej, obniża ciśnienie krwi i zapobiega osteoporozie.

 

Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy banana, puree z dyni oraz proszek maca. Wszystko blendujemy tak, aby uzyskać gładką konsystencję.
Na koniec dodajemy mleko lub wodę (1/2 szklanki lub tyle, aby uzyskać preferowaną gęstość) i jeszcze chwilę blendujemy.

Na zdrowie!

 

 

 






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *