Helicobacter pylori – objawy, powikłania i droga zakażenia

Bakteria Helicobacter pylori ma bardzo duży wpływ na rozwój stanu zapalnego błony śluzowej żołądka, będąc jednocześnie jedną z przyczyn choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, a także (rzadziej) raka żołądka. Sprawdź, jakie objawy mogą świadczyć o zakażeniu H. pylori i w jaki sposób możesz się zarazić!

 

Powikłania po zakażeniu Helicobacter pylori

Helicobacter pylori to gatunek bakterii gram-ujemnych zaliczanych do pałeczek. Szacuje się, że zakażenie H. pylori dotyczy większości społeczeństwa, przy czym zachorowalność wzrasta w krajach nierozwiniętych. Z kolei w krajach rozwiniętych zakażenie pałeczką siejącą spustoszenie w przewodzie pokarmowym wciąż dotyczy sporej ilości osób, nawet powyżej 30% populacji.

Bakteria ta uznawana jest za jedną z przyczyn rozwoju stanu zapalnego błony śluzowej żołądka. Z kolei nieleczone zakażenie Helicobacter pylori prowadzi do choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy (nawet u 80%-90% zakażonych), rzadziej także do rozwoju choroby nowotworowej żołądka (u ok. 1% przypadków).

Helicobacter pylori – objawy

Bakteria wytwarza enzym o nazwie ureaza, który przyczynia się do rozkładu mocznika w amoniak. Konsekwencją jest zmiana pH z kwaśnego na zasadowe, co pozwala bakteriom H. pylori na bytowanie w środowisku przewodu pokarmowego. Skutkiem zakażenia jest zmniejszenie naturalnej ochrony błoń śluzowych. Dzieje się tak, ponieważ bakterie Helicobacter pylori podczas fermentacji wytwarzają toksyny wywołujące stan zapalny.

W części przypadków zakażenie H. pylori przechodzi bezobjawowo. Symptomy, które mogą świadczyć o chorobie to m.in.:

  • osłabiony apetyt;
  • bóle brzucha;
  • niestrawność;
  • mdłości i wymioty;
  • zgaga, odbijanie;
  • gazy i wzdęcia;
  • gorączka lub stan podgorączkowy;
  • złe samopoczucie;
  • zaparcia lub biegunki, niekiedy naprzemiennie.

 

Drogi zakażenia Helicobacter pylori

Do zakażenia bakterią Helicobacter pylori najczęściej dochodzi już we wczesnym dzieciństwie. Wówczas zakażenia zwykle następuje poprzez kontakt matki z dzieckiem, za pośrednictwem drogi pokarmowej. Drobnoustroje mogą jednak być zwalczane przez układ odpornościowy i u części dzieci nie dochodzi do namnażania się bakterii.

Zakłada się, że bakterie Helicobacter pylori przenoszą się z nosiciela na kolejne osoby drogą pokarmową. Przenoszona ślina, np. poprzez picie z jednej szklanki, może być przyczyną zakażenia bakterią. Inne możliwe źródła infekcji to droga gastro-oralna i fekalno-oralna. Drobnoustroje mogą przedostać się do układu pokarmowego także w wyniku niedostatecznej higieny osobistej, głównie przy spożywaniu posiłków nieumytymi dłońmi.



« (Poprzedni artykuł)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *