Szukaj

Kurczak w delikatnym sosie pomidorowo-koperkowym

kurczak z delikatnym sosie pomidorowo-koperkowym

To potrawa doskonała w swej prostocie. Bardzo szybki sposób na obiad dla całej rodziny.

 

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 szklanki wody
  • szklanka mleczka kokosowego (opcjonalnie śmietanki 30%)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka sosu sojowego
  • pęczek świeżego koperku
  • sól i pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo do podania: ryż, ziemniaki, kasza bulgur (wybór wedle upodobań)

 

Przygotowanie:

Filet z kurczaka dokładnie oczyszczamy z błonek, kroimy na mniejsze kawałki. Następnie każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz obtaczamy w mące.

Koperek drobno siekamy.

Do wysokiego naczynia wlewamy wodę i mleczko kokosowe, dodajemy sos sojowy oraz koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy trzepaczką do połączenia, na koniec dodajemy posiekany koperek i odstawiamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Następnie krótko obsmażamy przygotowane filety z obu stron, tylko do lekkiego zarumienienia. Po obróceniu na drugą stronę, każdy kawałek posypujemy papryką w proszku.

Do podsmażonego mięsa, na patelnie wlewamy przygotowany wcześniej sos pomidorowo-koperkowy. Całość zagotowujemy i dusimy pod przykryciem około 5 minut (w połowie czasu obracamy mięso na drugą stronę). Po tym czasie sos powinien nam ładnie zgęstnieć, a kurczak powinien być delikatny i soczysty.

Tak przygotowanego kurczaka możemy podać z ziemniakami, ryżem jaśminowym, ulubioną kaszą, a nawet z kopytkami. Wszystko zależy od naszych upodobań J

Jako dodatek wspaniale komponuje się tu wiele wariacji warzywnych np. ogórek kiszony, mizeria, buraczki czy surówka z selera.

Porada.

Do sosu możemy użyć mleczka kokosowego, który nadaje potrawie delikatności, a kokos jest tutaj niemal niewyczuwalny. Możemy również użyć zamiennika w postaci słodkiej śmietanki 30%, efekt będzie równie pyszny.

 

Smacznego!