To potrawa doskonała w swej prostocie. Bardzo szybki sposób na obiad dla całej rodziny.
Składniki:
- podwójny filet z kurczaka
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 szklanki wody
- szklanka mleczka kokosowego (opcjonalnie śmietanki 30%)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka sosu sojowego
- pęczek świeżego koperku
- sól i pieprz
- mąka do obtoczenia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo do podania: ryż, ziemniaki, kasza bulgur (wybór wedle upodobań)
Przygotowanie:
Filet z kurczaka dokładnie oczyszczamy z błonek, kroimy na mniejsze kawałki. Następnie każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz obtaczamy w mące.
Koperek drobno siekamy.
Do wysokiego naczynia wlewamy wodę i mleczko kokosowe, dodajemy sos sojowy oraz koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy trzepaczką do połączenia, na koniec dodajemy posiekany koperek i odstawiamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Następnie krótko obsmażamy przygotowane filety z obu stron, tylko do lekkiego zarumienienia. Po obróceniu na drugą stronę, każdy kawałek posypujemy papryką w proszku.
Do podsmażonego mięsa, na patelnie wlewamy przygotowany wcześniej sos pomidorowo-koperkowy. Całość zagotowujemy i dusimy pod przykryciem około 5 minut (w połowie czasu obracamy mięso na drugą stronę). Po tym czasie sos powinien nam ładnie zgęstnieć, a kurczak powinien być delikatny i soczysty.
Tak przygotowanego kurczaka możemy podać z ziemniakami, ryżem jaśminowym, ulubioną kaszą, a nawet z kopytkami. Wszystko zależy od naszych upodobań J
Jako dodatek wspaniale komponuje się tu wiele wariacji warzywnych np. ogórek kiszony, mizeria, buraczki czy surówka z selera.
Porada.
Do sosu możemy użyć mleczka kokosowego, który nadaje potrawie delikatności, a kokos jest tutaj niemal niewyczuwalny. Możemy również użyć zamiennika w postaci słodkiej śmietanki 30%, efekt będzie równie pyszny.
Smacznego!