cukrzyca
Dlaczego diabetycy są narażeni na ciężki przebieg COVID-19 wywoływanej koronawirusem?

Koronawirus wywołuje chorobę COVID-19, która może przebiegać z różnym nasileniem. Ciężkie objawy zwykle dotyczą osób, które jednocześnie cierpią z powodu innych schorzeń. Zwiększone ryzyko poważnych powikłań wirusowych dotyczy m.in. diabetyków. Zobacz, jak cukrzyca wpływa na odporność! Czy osoby chorujące na cukrzycę są bardziej narażone na infekcje koronawirusa? Obecnie uważa się, że cukrzyca nie zwiększa prawdopodobieństwa zachorowania na nowego koronawirusa. Wiadomo jednak, że jest to choroba predysponująca do ciężkiego przebiegu infekcji. Co więcej, wśród osób, które doznały poważnych komplikacji w wyniku COVID-19, a także utraciły życie, znaczna część chorowałaCzytaj dalej
Czynniki podnoszące ryzyko ciężkiego przebiegu zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2

Czynnikiem zwiększającym ryzyko ciężkiego przebiegu choroby COVID-19 (czyli choroby wywołanej nowym koronawirusem) jest z całą pewnością podeszły wiek. Na przykładzie zachorowań w Chinach i we Włoszech widać, że prawdopodobieństwo zgonu jest wyższe u pacjentów powyżej 60 roku życia, natomiast u osób mających 80 lat i więcej takie prawdopodobieństwo oscyluje w granicach 15%. Pacjent, który przekroczył 80-ty rok życia boryka się w większości przypadków z kilkoma chorobami współistniejącymi, dlatego leczenie kolejnej choroby jaką jest COVID-19, nastręcza problemów. Choroby osłabiające odporność organizmu Osoby starsze mogą cierpieć na schorzenia spaczające funkcjonowanie układu odpornościowego,Czytaj dalej
Ropowica – ryzyko infekcji wzrasta u diabetyków

Ropowica to groźny stan zapalny często rozwijający się na powierzchni skóry, ale także w gardle, a nawet w jamie brzusznej. Bez podjęcia odpowiedniego leczenia choroba niesie ryzyko rozprzestrzenienia się infekcji na inne narządy, a nawet może wywołać groźną dla życia sepsę. Starszy wiek oraz cukrzyca są jednymi z głównych czynników zwiększających ryzyko rozwoju ropowicy. Czym jest ta choroba, jakie wywołuje objawy i dlaczego diabetycy są bardziej narażeni na rozwój choroby? Czym jest ropowica i jakie są przyczyny jej powstawania? Ropowica to stan zapalny skóry oraz tkanki łącznej podskórnej. DoCzytaj dalej
Gastropareza – dieta, leczenie, zabieg

Gastropareza, czyli spowolnienie lub zatrzymanie przeuwania treści pokarmowej z żołądka do jelit to choroba wynikająca z nieprawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Uszkodzenie nerwów obwodowych zaburza motorykę przewodu pokarmowego, co skutkuje zaleganiem treści pokarmowej. Choroba ta poza objawami niestrawności i refluksu żołądkowo-przełykowego może prowadzić do wyniszczenia organizmu przez odwodnienie i niedożywienie. Jak więc postępować w przypadku gastroparezy? Jak wygląda leczenie i prawidłowa dieta? Dieta to podstawa leczenia gastroparezy Osoby ze zdiagnozowaną gastroparezą powinny szczególną uwagę zwrócić na dietę, która nie jest w tym przypadku wsparciem niwelującym nieprzyjemne objawy, a podstawą postępowania.Czytaj dalej
Gastropareza – częste powikłanie cukrzycy

Gastropareza cukrzycowa to dolegliwość, która zaburza prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Schorzenie to rozwija się w wyniku zaburzenia przewodnictwa nerwowego i może skutkować niedożywieniem seniora, ponieważ zalegający pokarm w żołądku nie jest prawidłowo trawiony. Leczenie gastroparezy cukrzycowej polega przede wszystkim na stosowaniu odpowiedniej diety. Jakie są objawy tej choroby i jak załagodzić przykre dolegliwości? Czym jest gastropareza i jakie są objawy? W przypadku gastroparezy mięśnie żołądka nie kurczą się prawidłowo, przez co pokarm jest wolniej przesuwany, bądź niemal nie jest przesuwany w ogóle do dalszych odcinków przewodu trawiennego. Chorzy odczuwająCzytaj dalej
Kiedy zbadać poziom cukru – objawy cukrzycy

Cukrzyca typu 1 dotyka najczęściej osób młodych, a jej objawy są intensywne, dlatego zwykle skłaniają do wizyty u lekarza. Inaczej jednak może być w przypadku cukrzycy typu 2, która często rozwija się latami pozostając niezauważona. Tymczasem odpowiednio wczesne rozpoznanie jest podstawą do dalszego, skutecznego leczenie. Jakie są pierwsze objawy cukrzycy typu drugiego i jakie badania wykonać, by sprawdzić skąd biorą się te dolegliwości? Cukrzyca typu 2 – objawy Cukrzyca typy 2, nazywana także cukrzycą insulinoniezależą, może rozwinąć się u osób w każdym wieku, jednak szczyt zachorowań przypada na wiek dojrzały.Czytaj dalej
Morwa biała – właściwości lecznicze

Morwa to drzewo o licznych właściwościach leczniczych, z którego wykorzystuje się zarówno owoce, jak i korę, liście, a nawet korzenie. Najpopularniejsza odmiana tej rośliny to morwa biała, ale morwie czarnej również niczego nie brakuje pod względem korzystnego wpływu na organizm. Wyciągi z roślin możemy często znaleźć w suplementach dla diabetyków oraz środkach przyśpieszających odchudzanie. Morwa – charakterystyka rośliny To sporych rozmiarów drzewo liściaste, dorastające do wysokości 10-15 metrów pochodzi z Chin. Drzewo może być z powodzeniem uprawiane w Polsce i nie należy do roślin o sporych wymaganiach, jednak młode sadzonkiCzytaj dalej
Bezpłatne badania kontrolne w SYNEXUS
Bezpłatne badania kontrolne W naszych przychodniach pacjenci mogą skorzystać z oferty bezpłatnych badań kontrolnych oraz konsultacji lekarskich. Wierzymy, że poprzez odpowiednią kontrolę i ciągłą edukację pacjentów, mamy istotny wpływ na zwiększenie świadomości na temat zagrożeń związanych z chorobami przewlekłymi i polepszenie jakości życia pacjentów. Szczegóły: 22 223 17 21