dynia

 
 

Kremowe risotto z dynią

Risotto to popularna potrawa kuchni włoskiej. Jest dość prosta w przygotowaniu, a efekt powalający. Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy specjalnej odmiany ryżu – arborio, czyli ryżu krótkoziarnistego, o owalnym kształcie, który po ugotowaniu w środku powinien być al dente, a na zewnątrz miękki i kremowy. Gotowe risotto jest niezwykle kremowe i pełne smaku. Dodatek wina pogłębi jego smak, choć nie jest to składnik niezbędny. Kto raz przyrządzi tę potrawę, z pewnością będzie do niej wracał, wersji smakowych można tworzyć naprawdę wiele!   Składniki (2 porcje): 1/2 szklanki ryżu do risottoCzytaj dalej


Prosta zupa krem z dyni

Dynia to taki wdzięczny składnik dla wielu dań. To warzywo kryje w sobie mnóstwo dobroci. Dynia zawiera cenny beta-karoten, który jako przeciwutleniacz zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Beta-karoten obniża również poziom złego cholesterolu, dzięki czemu zapobiega miażdżycy i tym samym chorobom serca takim jak zawał czy udar. Nasiona dyni mają pozytywne działanie na zmniejszenie powiększonej prostaty i zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia raka prostaty.   Puree dyniowe Dynia w postaci puree może być składnikiem wielu pysznych dań. Takie puree możemy wykorzystać do ciasta, ciasteczek, jako główny składnik zupy, a także do sosie lubCzytaj dalej


Późne zbiory z grządek – przegląd właściwości kilku warzyw dyniowatych

Późne zbiory z grządek – przegląd właściwości kilku warzyw dyniowatych

Warzywa są zdrowe, dostarczają niezbędnych witamin oraz mikro i makroelementów, przy czym nie obciążają żołądka i nie dodają kilogramów. Późnym latem warto skusić się na warzywa z rodziny dyniowatych. Jakie mają właściwości i jak wpływają na zdrowie? Rodzina dyniowatych (Cucurbitaceae) zawiera warzywa, które różnią się nie tylko smakiem, ale przede wszystkim wyglądem. Właściwości tych warzyw są do siebie zbliżone. Zapewne pierwsze skojarzenie dotyczące warzyw dyniowatych dotyczy dyni. Jednak poza znaną doskonale pomarańczową, dużą rośliną do rodziny tej zaliczamy także cukinie, patisony, ogórki, melony i arbuzy. Zdrowotne właściwości warzyw dyniowatych Dynia nie zawszeCzytaj dalej