dynia

 
 

Koktajle z dynią

Wariacji dyniowych ciąg dalszy. Niebywale aksamitne, pożywne i kuszące różnorodnością smaków koktajle, z dodatkiem uniwersalnego puree dyniowego.   „Śniadaniowy” Składniki: 1 szklanka mleka owsianego 2 łyżki płatków jaglanych kopiasta łyżka puree dyniowego 1 banan łyżeczka miodu szczypta imbiru 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżka soku z cytryny odrobina gorącej wody   Przygotowanie: Płatki jaglane wsypujemy do kubeczka i zalewamy minimalną ilością gorącej wody (tylko do przykrycia płatków), odstawiamy na minutę aby zmiękły. Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, dodajemy banana, puree z dyni, płatki jaglane, miód, imbir, cynamon i sok z cytryny.Czytaj dalej


Aromatyczne curry z dynią i ciecierzycą

Curry z dynią i ciecierzycą to rozgrzewające i pożywne danie, idealne na chłodne dni. To zestawienie prostych składników, z których wyczarować można niezwykle aromatyczną kompozycję.   Składniki: szklanka ciecierzycy (namoczonej przez noc) szklanka puree dyniowego * 2 puszki krojonych pomidorów lub 700g passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (lub 2 łyżeczki startego świeżego ) 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu puszka mleczka kokosowego 400ml sok z cytryny lub limonki (ilość wg gustu) sól iCzytaj dalej


Zupa dyniowa z lanymi kluskami

Jesień. Początek sezonu dyniowego. Najlepszy czas na przyrządzenie zapasu pysznego puree i zupy w przeróżnych odsłonach. Dynia to wspaniałe warzywo, które możemy odkrywać zarówno w słodkich, jak i pikantnych potrawach. A mleczna zupa dyniowa to dla wielu wspomnienie dzieciństwa. U nas to obowiązkowa pozycja śniadaniowa na przywitanie tej pięknej pory roku.  Dzięki słodkości dyni, zupa nie potrzebuje już ani grama cukru, jest pyszna sama w sobie!     Składniki na zupę krem: 1 szklanka puree dyniowego* 3 szklanki mleka szczypta sproszkowanej wanilii lub ziarenka z jednej laski wanilii (ewentualnie cukierCzytaj dalej


Kremowe risotto z dynią

Risotto to popularna potrawa kuchni włoskiej. Jest dość prosta w przygotowaniu, a efekt powalający. Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy specjalnej odmiany ryżu – arborio, czyli ryżu krótkoziarnistego, o owalnym kształcie, który po ugotowaniu w środku powinien być al dente, a na zewnątrz miękki i kremowy. Gotowe risotto jest niezwykle kremowe i pełne smaku. Dodatek wina pogłębi jego smak, choć nie jest to składnik niezbędny. Kto raz przyrządzi tę potrawę, z pewnością będzie do niej wracał, wersji smakowych można tworzyć naprawdę wiele!   Składniki (2 porcje): 1/2 szklanki ryżu do risottoCzytaj dalej


Prosta zupa krem z dyni

Dynia to taki wdzięczny składnik dla wielu dań. To warzywo kryje w sobie mnóstwo dobroci. Dynia zawiera cenny beta-karoten, który jako przeciwutleniacz zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Beta-karoten obniża również poziom złego cholesterolu, dzięki czemu zapobiega miażdżycy i tym samym chorobom serca takim jak zawał czy udar. Nasiona dyni mają pozytywne działanie na zmniejszenie powiększonej prostaty i zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia raka prostaty.   Puree dyniowe Dynia w postaci puree może być składnikiem wielu pysznych dań. Takie puree możemy wykorzystać do ciasta, ciasteczek, jako główny składnik zupy, a także do sosie lubCzytaj dalej


Późne zbiory z grządek – przegląd właściwości kilku warzyw dyniowatych

Późne zbiory z grządek – przegląd właściwości kilku warzyw dyniowatych

Warzywa są zdrowe, dostarczają niezbędnych witamin oraz mikro i makroelementów, przy czym nie obciążają żołądka i nie dodają kilogramów. Późnym latem warto skusić się na warzywa z rodziny dyniowatych. Jakie mają właściwości i jak wpływają na zdrowie? Rodzina dyniowatych (Cucurbitaceae) zawiera warzywa, które różnią się nie tylko smakiem, ale przede wszystkim wyglądem. Właściwości tych warzyw są do siebie zbliżone. Zapewne pierwsze skojarzenie dotyczące warzyw dyniowatych dotyczy dyni. Jednak poza znaną doskonale pomarańczową, dużą rośliną do rodziny tej zaliczamy także cukinie, patisony, ogórki, melony i arbuzy. Zdrowotne właściwości warzyw dyniowatych Dynia nie zawszeCzytaj dalej