jabłka
Szarlotka sypana

Prosty przepis na pyszne ciasto bez wyrabiania. Przypadnie do gustu każdemu, kto lubi nieskomplikowane ciasta pełne owoców, z niewielkiej ilości składników. Dwie warstwy słodkich jabłek otulone delikatnym ciastem, a na wierzchu chrupiąca, maślana skorupka. To ciasto uzależnia! Z powodzeniem możemy eksperymentować także z innymi owocami, np. gruszkami, śliwkami czy truskawkami. Składniki: 1,5kg jabłek 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 1 szklanka kaszy manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 180g zimnego masła 1/2 szklanki cukru kokosowego (może być również ksylitol lub ewentualnie zwykły biały cukier) cynamon (opcjonalnie) Przygotowanie: JabłkaCzytaj dalej
Pieczone jabłka w kilku pysznych odsłonach

Pieczone jabłka to deser, a zarazem porcja zdrowia w jednym. Dodatkowo możemy urozmaicić nieco ich smak, wzbogacając je pysznymi dodatkami, jak orzechy, rodzynki, miód czy gorzka czekolada. Jabłka z miodem i cynamonem Składniki: 4 jabłka 4 łyżeczki miodu garść rodzynek garść orzechów włoskich 3/4 szklanki wrzątku Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 190’C (opcja góra-dół) Rodzynki siekamy, orzechy również. Jabłka myjemy i wydrążamy od góry gniazdo nasienne. Do środka przekładamy rodzynki i orzechy, na wierzch dodajemy po łyżeczce miodu. Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy 3/4 szklanki wrzątku. PieczemyCzytaj dalej
Ucierane ciasto z jabłkami

To ciasto to bogactwo jabłek! To tak naprawdę bardziej jabłka w cieście, niż ciasto z jabłkami. Nieważne jak je nazwiemy, najważniejsze, że jest przepyszne i bardzo proste do przygotowania. Ciasto jest mocno wilgotne i trudno poprzestać na jednym kawałku. Jabłka to bogate źródło błonnika i moc witamin i minerałów. Zawierają spore ilości witaminy C i potasu. W tym niewielkim owocu znajdziemy również fosfor, magnez, żelazo, wapń i sód. Dobrze smakują zarówno na surowo, jak i gotowane na parze, duszone czy pieczone np. z dodatkiem cynamonu. Najwięcej cennych składników odżywczych znajdujeCzytaj dalej
Szarlotka z budyniem

Składniki na kruche ciasto: 200g zimnego masła 1 jajko 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (może być również pszenna) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru kokosowego (może być również ksylitol lub zwykły cukier) 3 większe jabłka Składniki na budyń: 1 budyń waniliowy 2 szklanki mleka 2 łyżki ksylitolu lub zwykłego cukru Składniki na nadzienie jabłkowe: 3 większe jabłka 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodajemy jajko i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Całość szybkoCzytaj dalej
Walory zdrowotne jabłek

Jabłka to zarówno najpopularniejsze, jak i najłatwiej dostępne owoce w Polsce. Obecnie na świecie istnieje kilkanaście tysięcy odmian jabłek, natomiast Polska jest jednym ze światowych liderów w ich produkcji i eksporcie. Warto przyjrzeć się bliżej korzyściom zdrowotnym wynikającym z regularnej konsumpcji tych owoców. Naukowcy z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego wykazali, że częste spożywanie jabłek zmniejsza ryzyko pojawienia się raka jelita grubego. Już przy konsumpcji tylko 1 jabłka dziennie niebezpieczeństwo rozwoju wspomnianego raka obniżyło się, a zjadanie więcej niż 1 owocu dziennie zmniejszało ryzyko choroby o około 50%. Efekt ochronny wynikaCzytaj dalej