Szukaj

Szarlotka sypana

Prosty przepis na pyszne ciasto bez wyrabiania. Przypadnie do gustu każdemu, kto lubi nieskomplikowane ciasta pełne owoców, z niewielkiej ilości składników. Dwie warstwy słodkich jabłek otulone delikatnym ciastem, a na wierzchu chrupiąca, maślana skorupka. To ciasto uzależnia! Z powodzeniem możemy eksperymentować także z innymi owocami, np. gruszkami, śliwkami czy truskawkami.   Składniki: 1,5kg jabłek 1 […]

Pieczone jabłka w kilku pysznych odsłonach

Pieczone jabłka to deser, a zarazem porcja zdrowia w jednym. Dodatkowo możemy urozmaicić nieco ich smak, wzbogacając je pysznymi dodatkami, jak orzechy, rodzynki, miód czy gorzka czekolada.   Jabłka z miodem i cynamonem Składniki: 4 jabłka 4 łyżeczki miodu garść rodzynek garść orzechów włoskich 3/4 szklanki wrzątku Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 190’C (opcja góra-dół) Rodzynki […]

Ucierane ciasto z jabłkami

To ciasto to bogactwo jabłek! To tak naprawdę bardziej jabłka w cieście, niż ciasto z jabłkami. Nieważne jak je nazwiemy, najważniejsze, że jest przepyszne i bardzo proste do przygotowania. Ciasto jest mocno wilgotne i trudno poprzestać na jednym kawałku. Jabłka to bogate źródło błonnika i moc witamin i minerałów. Zawierają spore ilości witaminy C i […]

Szarlotka z budyniem

Składniki na kruche ciasto: 200g zimnego masła 1 jajko 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (może być również pszenna) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru kokosowego (może być również ksylitol lub zwykły cukier) 3 większe jabłka Składniki na budyń: 1 budyń waniliowy 2 szklanki mleka 2 łyżki ksylitolu lub zwykłego cukru Składniki na […]

Walory zdrowotne jabłek

Jabłka to zarówno najpopularniejsze, jak i najłatwiej dostępne owoce w Polsce. Obecnie na świecie istnieje kilkanaście tysięcy odmian jabłek, natomiast Polska jest jednym ze światowych liderów w ich produkcji i eksporcie. Warto przyjrzeć się bliżej korzyściom zdrowotnym wynikającym z regularnej konsumpcji tych owoców. Naukowcy z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego wykazali, że częste spożywanie jabłek zmniejsza […]