Pieczone jabłka w kilku pysznych odsłonach

Pieczone jabłka to deser, a zarazem porcja zdrowia w jednym.

Dodatkowo możemy urozmaicić nieco ich smak, wzbogacając je pysznymi dodatkami, jak orzechy, rodzynki, miód czy gorzka czekolada.

 

Jabłka z miodem i cynamonem

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 4 łyżeczki miodu
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki wrzątku

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 190’C (opcja góra-dół)

Rodzynki siekamy, orzechy również.

Jabłka myjemy i wydrążamy od góry gniazdo nasienne. Do środka przekładamy rodzynki i orzechy, na wierzch dodajemy po łyżeczce miodu.

Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy 3/4 szklanki wrzątku. Pieczemy około 30 minut, do miękkości.

Podajemy gorące.

 

Jabłka z gorzką czekoladą

  • 4 jabłka
  • 2 łyżki rodzynek
  • garść płatków migdałowych
  • kilka kostek gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 190’C (opcja góra-dół)

Rodzynki siekamy, czekoladę również.

Jabłka myjemy i wydrążamy od góry gniazdo nasienne. Do środka przekładamy rodzynki i płatki migdałowe, wierzch posypujemy czekoladą.

Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy 3/4 szklanki wrzątku. Pieczemy około 30 minut, do miękkości.

Podajemy gorące.

 

Jabłka z kaszą jaglaną – odżywcze śniadanie!

  • 4 jabłka
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżeczki miodu
  • garść płatków migdałowych
  • garść rodzynek
  • 4 łyżki mleka kokosowego (lub innego)

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 190’C (opcja góra-dół)

Rodzynki siekamy.

W miseczce mieszamy kaszę jaglaną, rodzynki, migdały, mleko oraz miód.

Jabłka myjemy i wydrążamy od góry gniazdo nasienne. Do środka równomiernie nakładamy kaszę wraz z dodatkami.

Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy 3/4 szklanki wrzątku. Pieczemy około 30 minut, do miękkości.

Podajemy gorące.

 

Jabłka z płatkami owsianymi i cynamonem

  • 4 jabłka
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżeczki miodu
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 190’C (opcja góra-dół)

Rodzynki siekamy. Orzechy również.

W miseczce mieszamy płatki, rodzynki, orzechy, cynamon oraz miód.

Jabłka myjemy i wydrążamy od góry gniazdo nasienne. Do środka równomiernie nakładamy płatki wraz z dodatkami.

Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy 3/4 szklanki wrzątku. Pieczemy około 30 minut, do miękkości.

Podajemy gorące.

Smacznego!

 



« (Poprzedni artykuł)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *