Pieczone jabłka w kilku pysznych odsłonach

Pieczone jabłka to deser, a zarazem porcja zdrowia w jednym.
Dodatkowo możemy urozmaicić nieco ich smak, wzbogacając je pysznymi dodatkami, jak orzechy, rodzynki, miód czy gorzka czekolada.
Jabłka z miodem i cynamonem
Składniki:
- 4 jabłka
- 4 łyżeczki miodu
- garść rodzynek
- garść orzechów włoskich
- 3/4 szklanki wrzątku
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 190’C (opcja góra-dół)
Rodzynki siekamy, orzechy również.
Jabłka myjemy i wydrążamy od góry gniazdo nasienne. Do środka przekładamy rodzynki i orzechy, na wierzch dodajemy po łyżeczce miodu.
Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy 3/4 szklanki wrzątku. Pieczemy około 30 minut, do miękkości.
Podajemy gorące.
Jabłka z gorzką czekoladą
- 4 jabłka
- 2 łyżki rodzynek
- garść płatków migdałowych
- kilka kostek gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 190’C (opcja góra-dół)
Rodzynki siekamy, czekoladę również.
Jabłka myjemy i wydrążamy od góry gniazdo nasienne. Do środka przekładamy rodzynki i płatki migdałowe, wierzch posypujemy czekoladą.
Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy 3/4 szklanki wrzątku. Pieczemy około 30 minut, do miękkości.
Podajemy gorące.
Jabłka z kaszą jaglaną – odżywcze śniadanie!
- 4 jabłka
- 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżeczki miodu
- garść płatków migdałowych
- garść rodzynek
- 4 łyżki mleka kokosowego (lub innego)
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 190’C (opcja góra-dół)
Rodzynki siekamy.
W miseczce mieszamy kaszę jaglaną, rodzynki, migdały, mleko oraz miód.
Jabłka myjemy i wydrążamy od góry gniazdo nasienne. Do środka równomiernie nakładamy kaszę wraz z dodatkami.
Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy 3/4 szklanki wrzątku. Pieczemy około 30 minut, do miękkości.
Podajemy gorące.
Jabłka z płatkami owsianymi i cynamonem
- 4 jabłka
- 4 łyżki płatków owsianych
- łyżeczka cynamonu
- 4 łyżeczki miodu
- garść orzechów włoskich
- garść rodzynek
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 190’C (opcja góra-dół)
Rodzynki siekamy. Orzechy również.
W miseczce mieszamy płatki, rodzynki, orzechy, cynamon oraz miód.
Jabłka myjemy i wydrążamy od góry gniazdo nasienne. Do środka równomiernie nakładamy płatki wraz z dodatkami.
Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy 3/4 szklanki wrzątku. Pieczemy około 30 minut, do miękkości.
Podajemy gorące.
Smacznego!
Powiązane artykuły

Jaglane rafaello
Dziś proponujemy pyszny, zdrowy zamiennik popularnego słodkiego przysmaku. Skład wersji oryginalnej pozostawia wiele do życzenia,Czytaj dalej

Kurczak w delikatnym sosie pomidorowo-koperkowym
To potrawa doskonała w swej prostocie. Bardzo szybki sposób na obiad dla całej rodziny. Czytaj dalej