Ucierane ciasto z jabłkami

To ciasto to bogactwo jabłek! To tak naprawdę bardziej jabłka w cieście, niż ciasto z jabłkami. Nieważne jak je nazwiemy, najważniejsze, że jest przepyszne i bardzo proste do przygotowania.

Ciasto jest mocno wilgotne i trudno poprzestać na jednym kawałku.

Jabłka to bogate źródło błonnika i moc witamin i minerałów. Zawierają spore ilości witaminy C i potasu. W tym niewielkim owocu znajdziemy również fosfor, magnez, żelazo, wapń i sód.

Dobrze smakują zarówno na surowo, jak i gotowane na parze, duszone czy pieczone np. z dodatkiem cynamonu.

Najwięcej cennych składników odżywczych znajduje się tuż pod skórką, dlatego jeśli nie musimy, lepiej ich nie obierać.

 

 

Składniki:

  • 1,5kg jabłek
  • 200g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru kokosowego (lub ksylitolu bądź zwykłego cukru)
  • 4 jajka
  • 300g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 180’C opcja góra-dół.

Blaszkę o wymiarach 30x40cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy mąką.

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie ćwiartki kroimy w grubsze plasterki.

Do jednej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy.

W drugiej, większej misce ucieramy miękkie masło wraz z cukrem, na jasną i puszystą masę. Następnie wciąż ubijając dodajemy po jednym jajku.

Teraz stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, tylko do połączenia. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i również delikatnie mieszamy, tak, by wszystkie jabłka były otoczone ciastem.

Tak przygotowaną masę przekładamy do przygotowanej wcześniej blaszki i wyrównujemy delikatnie.

Blaszkę układamy na środkowym poziomie piekarnika i pieczemy około 40-45 minut.

Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Choć dla łasuchów idealne będzie jeszcze ciepłe J

Możemy podawać oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!

 

 

 

 






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *