Szukaj

Jaglane kluski leniwe

Jaglane kluski leniwe to nieco inna odsłona tradycyjnych pierogów leniwych. Mimo dodatku kaszy jaglanej, kluski wciąż pozostają delikatne i w tym wydaniu są też bardziej wartościowe.   Składniki: 250g twarogu szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (lub mąki pszennej) 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta wanilii (opcjonalnie) Dodatkowo: 2 łyżki masła, […]

Bakłażan faszerowany

Niezwykle pyszne i efektowne danie warzywne. By je przygotować potrzeba niewiele składników, a efekt zadowoli każdego. Danie nadaje się na pożywny obiad lub kolację. Bakłażan jest niskokaloryczny, w większości składa się z wody. Ponadto jest źródłem potasu, wapnia i magnezu. Obniża poziom cholesterolu oraz poprawia przemianę materii. Jest również dobrym źródłem błonnika.   Składniki (2 […]

Zupa krem z kalafiora

Niezwykle delikatna, aksamitna zupa krem z kalafiora. Bardzo prosta w przygotowaniu, przyjemnie rozgrzeje o tej porze roku. Jeśli mamy akurat zapas bulionu, to danie przygotujemy ekspresowo.   Składniki: 1 kalafior 1 mała cebula 3 większe ziemniaki 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 3 szklanki bulionu warzywnego (może być również mięsny) 2 łyżki śmietanki 18% lub […]

Delikatne pulpeciki w sosie koperkowym

Brak pomysłu na obiad? Oto prosty przepis na proste, rodzinne danie, które nie wymaga zbyt długiego przesiadywania w kuchni. Pulpeciki rozpływają się w ustach i zasmakują każdemu domownikowi. Szczególnie w towarzystwie sosu koperkowego i ulubionych warzyw.   Składniki: 400 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki kaszy […]

Prosta zupa krem z dyni

Dynia to taki wdzięczny składnik dla wielu dań. To warzywo kryje w sobie mnóstwo dobroci. Dynia zawiera cenny beta-karoten, który jako przeciwutleniacz zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Beta-karoten obniża również poziom złego cholesterolu, dzięki czemu zapobiega miażdżycy i tym samym chorobom serca takim jak zawał czy udar. Nasiona dyni mają pozytywne działanie na zmniejszenie powiększonej prostaty […]

Pieczone kotleciki buraczane

Buraki dzięki betaninie są silnym przeciwutleniaczem. Warzywa te, wspierają układ odpornościowy i krwionośny, zmniejszają ryzyko anemii i zmniejszają poziom złego cholesterolu. Ponadto buraki są niskokaloryczne, zawierają witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, E i K. Buraki smakują znakomicie w wersji pieczonej, warto też sięgać na co dzień po sok z surowego buraka by […]