lekki obiad
Jaglane kluski leniwe

Jaglane kluski leniwe to nieco inna odsłona tradycyjnych pierogów leniwych. Mimo dodatku kaszy jaglanej, kluski wciąż pozostają delikatne i w tym wydaniu są też bardziej wartościowe. Składniki: 250g twarogu szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (lub mąki pszennej) 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta wanilii (opcjonalnie) Dodatkowo: 2 łyżki masła, cynamon, cukier kokosowy lub ksylitol Przygotowanie: Najlepiej sprawdzi się tutaj świeżo ugotowana kasza jaglana. Może być jeszcze ciepła. Kaszę jaglaną gotujemy na sypko (w proporcjach 1:3 np. 1/2 szklanki kaszy i 1,5 szklanki wody)Czytaj dalej
Bakłażan faszerowany

Niezwykle pyszne i efektowne danie warzywne. By je przygotować potrzeba niewiele składników, a efekt zadowoli każdego. Danie nadaje się na pożywny obiad lub kolację. Bakłażan jest niskokaloryczny, w większości składa się z wody. Ponadto jest źródłem potasu, wapnia i magnezu. Obniża poziom cholesterolu oraz poprawia przemianę materii. Jest również dobrym źródłem błonnika. Składniki (2 porcje): 2 bakłażany 1/4 szklanki kaszy bulgur 1/2 czerwonej papryki 6 pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów 400g ser mozzarella (można pominąć) sól pieprz 1/2 łyżeczki oregano oliwa z oliwek Przygotowanie: WCzytaj dalej
Zupa krem z kalafiora

Niezwykle delikatna, aksamitna zupa krem z kalafiora. Bardzo prosta w przygotowaniu, przyjemnie rozgrzeje o tej porze roku. Jeśli mamy akurat zapas bulionu, to danie przygotujemy ekspresowo. Składniki: 1 kalafior 1 mała cebula 3 większe ziemniaki 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 3 szklanki bulionu warzywnego (może być również mięsny) 2 łyżki śmietanki 18% lub kremówki 30% (możemy także użyć mleczka kokosowego) sól pieprz spora szczypta gałki muszkatołowej Jeśli mamy akurat ugotowany bądź zamrożony bulion warzywny lub mięsny, przygotowanie zupy zajmie nam niewiele czasu. Dobrze jest ugotować większą porcjęCzytaj dalej
Delikatne pulpeciki w sosie koperkowym

Brak pomysłu na obiad? Oto prosty przepis na proste, rodzinne danie, które nie wymaga zbyt długiego przesiadywania w kuchni. Pulpeciki rozpływają się w ustach i zasmakują każdemu domownikowi. Szczególnie w towarzystwie sosu koperkowego i ulubionych warzyw. Składniki: 400 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki kaszy manny pęczek koperku 2,5 szklanki bulionu lub wody 3 łyżki śmietany 18% lub mleka kokosowego 1 łyżka mąki pszennej + odrobina do obtoczenia pulpetów pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Cebulę obieramy, kroimy wCzytaj dalej
Prosta zupa krem z dyni

Dynia to taki wdzięczny składnik dla wielu dań. To warzywo kryje w sobie mnóstwo dobroci. Dynia zawiera cenny beta-karoten, który jako przeciwutleniacz zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Beta-karoten obniża również poziom złego cholesterolu, dzięki czemu zapobiega miażdżycy i tym samym chorobom serca takim jak zawał czy udar. Nasiona dyni mają pozytywne działanie na zmniejszenie powiększonej prostaty i zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia raka prostaty. Puree dyniowe Dynia w postaci puree może być składnikiem wielu pysznych dań. Takie puree możemy wykorzystać do ciasta, ciasteczek, jako główny składnik zupy, a także do sosie lubCzytaj dalej
Pieczone kotleciki buraczane

Buraki dzięki betaninie są silnym przeciwutleniaczem. Warzywa te, wspierają układ odpornościowy i krwionośny, zmniejszają ryzyko anemii i zmniejszają poziom złego cholesterolu. Ponadto buraki są niskokaloryczne, zawierają witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, E i K. Buraki smakują znakomicie w wersji pieczonej, warto też sięgać na co dzień po sok z surowego buraka by w pełni wykorzystać jego właściwości. Kotleciki buraczane smakują doskonale zaraz po upieczeniu, ale świetnie sprawdzą się również na drugi dzień, w wersji na zimno. Do ich wykonania możemy zużyć nawet buraczki pozostałe nam z gotowaniaCzytaj dalej