Szukaj

Zupa krem z kalafiora

zupa krem z kalafiora

Niezwykle delikatna, aksamitna zupa krem z kalafiora. Bardzo prosta w przygotowaniu, przyjemnie rozgrzeje o tej porze roku.

Jeśli mamy akurat zapas bulionu, to danie przygotujemy ekspresowo.

 

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 mała cebula
  • 3 większe ziemniaki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3 szklanki bulionu warzywnego (może być również mięsny)
  • 2 łyżki śmietanki 18% lub kremówki 30% (możemy także użyć mleczka kokosowego)
  • sól
  • pieprz
  • spora szczypta gałki muszkatołowej

 

Jeśli mamy akurat ugotowany bądź zamrożony bulion warzywny lub mięsny, przygotowanie zupy zajmie nam niewiele czasu. Dobrze jest ugotować większą porcję esencjonalnego bulionu, podzielić na porcje i zamrozić. Możemy dzięki temu tworzyć szybie i pyszne zupy, kiedy tylko najdzie nas na to ochota.

 

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Ziemniaki obieramy, myjemy i również kroimy w kostkę.

Kalafiora myjemy, odrywamy liście, usuwamy głąb i dzielimy na różyczki.

W większym garnku podgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy aby się zeszkliła. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i różyczki kalafiora. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy pod przykryciem,  na małym ogniu, do miękkości warzyw. Zwykle zajmuje to około 20 minut.

Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy śmietanę lub mleczko kokosowe jeśli używamy (jeśli wybierzemy kwaśną śmietanę 18% warto ją najpierw zahartować, czyli wymieszać dokładnie w kubeczku z niewielką ilością gorącej zupy i dopiero wtedy dodać do garnka).
Całość blendujemy dokładnie na gładki, aksamitny krem.

Na koniec dodajemy dwie łyżki masła, przyprawiamy sporą szczyptą gałki muszkatołowej oraz solą i pieprzem w ilości wedle uznania. Zupę mieszamy, ponownie zagotowujemy i wyłączamy palnik.

Gorący krem przelewamy do miseczek.

Podajemy z grzankami lub z kromką ulubionego pieczywa.

Możemy także podprażyć na suchej patelni płatki migdałowe i dodać do zupy. To wspaniały, chrupiący akcent, który bardzo dobrze komponuje się z tego typu zupą krem.

 

Smacznego!