/* */

słodkosci

 
 

Imprezowe cake pops w zdrowszej odsłonie

Cake pops to rodzaj ciasteczek na patyku. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. W klasycznej wersji zawierają suche ciasto, z dodatkiem np. nutelli i mascarpone, oblane czekoladą i ozdobione kolorowymi posypkami. Dziś u nas wersja bez cukru, za to przyjemnie słodka dzięki przepysznym daktylom. To słodka przekąska nie tylko na imprezę, sprawdzi się na każdą okazję, lub zupełnie bez okazji.   Składniki na kruche ciasto*: 1 łyżka zmielonego złocistego siemienia lnianego (lub zwykłego) 4 łyżki wody 60g oleju kokosowego lub masła 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaCzytaj dalej


Tiramisu w pucharkach

Domowe tiramisu możemy przygotować na kilka sposobów. Klasycznie, czyli z dodatkiem kawy  alkoholu, lub w wersji bezalkoholowej, z dodatkiem kawy zbożowej. Obie wersje są równie pyszne. Polecamy również zrobić własnej roboty biszkopty, a satysfakcja będzie jeszcze większa, takie biszkopty mają dobry i prosty skład.   Składniki na biszkopty: 2 jajka (w temperaturze pokojowej) 40g ksylitolu lub drobnego cukru 40g mąki pszennej   Składniki na krem (2 porcje): 250g mascarpone filiżanka mocnej kawy lub inki 20g cukru pudru lub zmielonego ksylitolu 2 jajka gorzkie kakao 3 łyżki likieru Amaretto lub rumuCzytaj dalej


Naleśniki. Słodko i pysznie!

Naleśniki sprawdzą się o każdej porze dnia. Wybornie smakują po prostu z ulubionym dżemem, ale poniżej przedstawiamy kilka przepisów na naleśniki w wersji na słodko, w pysznym jesiennym wydaniu.   Naleśniki – ciasto podstawowe Składniki: 1 szklanka mąki z górką 3 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody (może być gazowana) 4 łyżki oleju lub roztopionego i przestudzonego masła Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy na wysokich obrotach do połączenia. Odstawiamy ciasto na 15 minut by odpoczęło (jeśli się spieszysz, możesz to pominąć). Patelnie rozgrzewamy na średnim ogniu. Mieszamy ciasto i chochelkąCzytaj dalej


Ślimaczki cynamonowe

Puszyste zwijane bułeczki z przepysznym cynamonowym środkiem. Efekt zadowoli każdego łasucha. Przepis nie wymaga też nadzwyczajnych zdolności kulinarnych. Takie bułeczki to świetna przekąska na piknik czy w podróż, ale sprawdzą się także jako mała słodycz do ulubionej kawy czy herbaty.   Składniki na ciasto: 500g mąki 150g miękkiego masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru kokosowego (może być też zwykły lub ksylitol) 50g świeżych drożdży 120ml ciepłego mleka (krowiego lub kokosowego) szczypta soli Składniki na nadzienie: 50g rozpuszczonego masła 2 łyżki cynamonu 4 łyżki cukru kokosowego (można dać zwykły drobny lubCzytaj dalej


Królowa wczesnej jesieni – jej wysokość śliwka

Soczyste i słodkie śliwki to jedne z tych owoców, bez których nie wyobrażamy sobie wczesnojesiennych przysmaków. Pyszne na surowo, jako baza przetworów czy ususzone w formie wytrawnego dodatku. Jedzmy więc śliwki w każdej postaci i na zdrowie! Na świecie występuje ponad 6 tysięcy odmian śliwy domowej. Wszystkie pochodzą od krzyżówek dzikich drzew, które w Europie znane były już w neolicie. Wśród odmian tego fioletowego owocu wyróżniamy deserowe jak renklody i węgierki) oraz nadające się idealnie na przetwory renklody zielone, węgierki zwykłe i popularne we Francji mirabelki. Bogactwo witamin, błonnika iCzytaj dalej