Szukaj

Imprezowe cake pops w zdrowszej odsłonie

Cake pops to rodzaj ciasteczek na patyku. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. W klasycznej wersji zawierają suche ciasto, z dodatkiem np. nutelli i mascarpone, oblane czekoladą i ozdobione kolorowymi posypkami. Dziś u nas wersja bez cukru, za to przyjemnie słodka dzięki przepysznym daktylom. To słodka przekąska nie tylko na imprezę, sprawdzi się na każdą […]

Tiramisu w pucharkach

Domowe tiramisu możemy przygotować na kilka sposobów. Klasycznie, czyli z dodatkiem kawy  alkoholu, lub w wersji bezalkoholowej, z dodatkiem kawy zbożowej. Obie wersje są równie pyszne. Polecamy również zrobić własnej roboty biszkopty, a satysfakcja będzie jeszcze większa, takie biszkopty mają dobry i prosty skład.   Składniki na biszkopty: 2 jajka (w temperaturze pokojowej) 40g ksylitolu […]

Naleśniki. Słodko i pysznie!

Naleśniki sprawdzą się o każdej porze dnia. Wybornie smakują po prostu z ulubionym dżemem, ale poniżej przedstawiamy kilka przepisów na naleśniki w wersji na słodko, w pysznym jesiennym wydaniu.   Naleśniki – ciasto podstawowe Składniki: 1 szklanka mąki z górką 3 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody (może być gazowana) 4 łyżki oleju lub […]

Ślimaczki cynamonowe

Puszyste zwijane bułeczki z przepysznym cynamonowym środkiem. Efekt zadowoli każdego łasucha. Przepis nie wymaga też nadzwyczajnych zdolności kulinarnych. Takie bułeczki to świetna przekąska na piknik czy w podróż, ale sprawdzą się także jako mała słodycz do ulubionej kawy czy herbaty.   Składniki na ciasto: 500g mąki 150g miękkiego masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru kokosowego […]

Królowa wczesnej jesieni – jej wysokość śliwka

Soczyste i słodkie śliwki to jedne z tych owoców, bez których nie wyobrażamy sobie wczesnojesiennych przysmaków. Pyszne na surowo, jako baza przetworów czy ususzone w formie wytrawnego dodatku. Jedzmy więc śliwki w każdej postaci i na zdrowie! Na świecie występuje ponad 6 tysięcy odmian śliwy domowej. Wszystkie pochodzą od krzyżówek dzikich drzew, które w Europie […]