Puszyste zwijane bułeczki z przepysznym cynamonowym środkiem. Efekt zadowoli każdego łasucha. Przepis nie wymaga też nadzwyczajnych zdolności kulinarnych. Takie bułeczki to świetna przekąska na piknik czy w podróż, ale sprawdzą się także jako mała słodycz do ulubionej kawy czy herbaty.
Składniki na ciasto:
- 500g mąki
- 150g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru kokosowego (może być też zwykły lub ksylitol)
- 50g świeżych drożdży
- 120ml ciepłego mleka (krowiego lub kokosowego)
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 50g rozpuszczonego masła
- 2 łyżki cynamonu
- 4 łyżki cukru kokosowego (można dać zwykły drobny lub ksylitol)
Przygotowanie :
Na początek przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozkruszamy do kubeczka, dodajemy 50 ml ciepłego mleka, łyżeczkę cukru kokosowego i łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po około 10-15 minutach, gdy rozczyn podwoi swoją objętość przygotowujemy resztę składników.
Do miski wbijamy jajka i ubijamy mikserem wraz z resztą cukru kokosowego do uzyskania jasnej, puszystej masy.
Następnie dodajemy przesianą mąkę, masło, resztę ciepłego mleka, wyrośnięty rozczyn i sól. Całość mieszamy, a następnie wyrabiamy przez około 10 minut. Możemy zrobić to ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. W tym celu, w miseczce mieszamy dokładnie rozpuszczone masło z cukrem i cynamonem.
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i przekładamy na stolnicę podsypaną mąką.
Wałkujemy prostokąt, smarujemy równomiernie mieszanką cynamonową i zwijamy w zgrabną roladę.
Ostrym nożem kroimy plastry o grubości około 2cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 15 minut.
Pieczemy w 180 stopniach (grzanie góra dół) około 20 minut.
Pyszne jeszcze na ciepło, ale świeżość zachowują przynajmniej 2 dni.
Smacznego!