Szukaj

Ślimaczki cynamonowe

ślimaczki cynamonowe

Puszyste zwijane bułeczki z przepysznym cynamonowym środkiem. Efekt zadowoli każdego łasucha. Przepis nie wymaga też nadzwyczajnych zdolności kulinarnych. Takie bułeczki to świetna przekąska na piknik czy w podróż, ale sprawdzą się także jako mała słodycz do ulubionej kawy czy herbaty.

 

Składniki na ciasto:

  • 500g mąki
  • 150g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego (może być też zwykły lub ksylitol)
  • 50g świeżych drożdży
  • 120ml ciepłego mleka (krowiego lub kokosowego)
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 50g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki cynamonu
  • 4 łyżki cukru kokosowego (można dać zwykły drobny lub ksylitol)

 

Przygotowanie :

Na początek przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozkruszamy do kubeczka, dodajemy 50 ml ciepłego mleka, łyżeczkę cukru kokosowego i łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po około 10-15 minutach, gdy rozczyn podwoi swoją objętość przygotowujemy resztę składników.

Do miski wbijamy jajka i ubijamy mikserem wraz z resztą cukru kokosowego do uzyskania jasnej, puszystej masy.

Następnie dodajemy przesianą mąkę, masło, resztę ciepłego mleka, wyrośnięty rozczyn i sól. Całość mieszamy, a następnie wyrabiamy przez około 10 minut. Możemy zrobić to ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.

Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. W tym celu, w miseczce mieszamy dokładnie rozpuszczone masło z cukrem i cynamonem.

Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i przekładamy na stolnicę podsypaną mąką.

Wałkujemy prostokąt, smarujemy równomiernie mieszanką cynamonową i zwijamy w zgrabną roladę.

Ostrym nożem kroimy plastry o grubości około 2cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 15 minut.

Pieczemy w 180 stopniach (grzanie góra dół) około 20 minut.

Pyszne jeszcze na ciepło, ale świeżość zachowują przynajmniej 2 dni.

Smacznego!