Woda różana

Woda różana jest znana od wielu wieków jako specyfik stosowany na różne dolegliwości oraz poprawiający wygląd. Jaskie korzyści niesie używanie wody różanej i jak przygotować ją samodzielnie w domu? O tym dowiecie się w poniższym artykule.

Woda różana – właściwości

Woda różana zawiera witaminy z grupy B, witaminę C i E, a także flawonoidy. Ma w sobie również prowitaminę A, która wykazuje działanie antybakteryjne i redukuje przebarwienia. Witamina C wspomaga walkę z pękającymi naczynkami oraz zmarszczkami. Witaminy z grupy  B przyspieszają regenerację skóry i ograniczają rogowacenie. Witamina E redukuje przebarwienia. A flawonoidy natomiast silnie wzmacniają włosy i paznokcie.

Woda różana – zastosowanie

W dawnych czasach woda różana miała szerokie zastosowanie w medycynie. Współcześnie jest używana przede wszystkim w przemyśle kosmetycznym. Bardzo często stanowi dodatek do perfum, balsamów, glinek, maseczek oraz kremów. Występuje jednak również jako samodzielny kosmetyk do twarzy i włosów. Woda różana dobrze działa na skórę – redukuje zmarszczki, zwęża pory, zapobiega pękaniu naczynek oraz rozjaśnia przebarwienia. Można ją stosować jako tonik – dwa razy dziennie przecierać twarz wacikiem nasączonym wodą różaną.  Świetnie sprawdza się także w pielęgnacji włosów  – powoduje ich wygładzenie i sprawia, że stają się błyszczące. Można ją stosować w postaci mgiełki, wlewając ją do opakowania z atomizerem lub płukanki. Płukankę stanowią 3 łyżki wody różanej wymieszanej z zimną szklanką wody.  Powstałą miksturą polewa się włosy po umyciu.

Jak przygotować wodę różaną?

Przygotowanie domowej wody różanej nie zajmie Ci dużo czasu.

Potrzebujesz:

  • płatki róż,
  • woda destylowana,
  • garnek

Sposób przygotowania:

  1. Oskub płatki z kilku róż (potrzebujesz około 3 garści). Następnie umyj je i delikatnie wysusz ręcznikiem papierowym.
  2. Oczyszczone, świeże płatki róż umieść w garnku.
  3. Zalej je wodą destylowaną, tak aby całe były przykryte. Gotuj około 10 – 15 minut, aż woda nabierze różanego zapachu, a płatki stracą kolor i staną się przezroczyste.
  4. Po tym czasie odstaw garnek z wodą i płatkami do ostygnięcia. Następnie przecedź wodę różaną przez sitko i wlej do szczelnie zamykanego pojemnika.
  5. Woda różana jest gotowa! Możesz przetrzymywać ją w lodówce do trzech tygodni.


« (Poprzedni artykuł)
(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *