/* */

Tiramisu w pucharkach

Domowe tiramisu możemy przygotować na kilka sposobów. Klasycznie, czyli z dodatkiem kawy  alkoholu, lub w wersji bezalkoholowej, z dodatkiem kawy zbożowej. Obie wersje są równie pyszne.

Polecamy również zrobić własnej roboty biszkopty, a satysfakcja będzie jeszcze większa, takie biszkopty mają dobry i prosty skład.

 

Składniki na biszkopty:

  • 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 40g ksylitolu lub drobnego cukru
  • 40g mąki pszennej

 

Składniki na krem (2 porcje):

  • 250g mascarpone
  • filiżanka mocnej kawy lub inki
  • 20g cukru pudru lub zmielonego ksylitolu
  • 2 jajka
  • gorzkie kakao
  • 3 łyżki likieru Amaretto lub rumu

 

Przygotowanie biszkoptów:

Piekarnik nagrzewamy do 180’C, opcja grzania góra-dół.

Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier lub ksylitol, wciąż ubijając. W dalszej kolejności dodajemy żółtka, ubijamy do połączenia, powstanie puszysta i gęsta masa. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy bardzo delikatnie, do połączenia składników.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy łyżką porcję ciasta, w niewielkich odstępach.

Pieczemy około 15 minut, lub trochę krócej, aż będą złote.

Przygotowanie kremu:

Zaparzamy mocną kawę lub przygotowujemy kawę zbożową i studzimy.

Przed przygotowaniem masy jajka należy wcześniej sparzyć (do szklanki wlewamy wrzątek i łyżką zanurzamy jajko na 10 sekund).

Oddzielamy białka od żółtek. W misce ucieramy żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i miksujemy na niskich obrotach do połączenia.

W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie mieszamy z masą serową.

Przestudzoną kawę mieszamy z likierem.

Przygotowujemy pucharki. Biszkopty maczamy krótko w kawie z likierem lub kawie zbożowej, układamy na dno pucharków. Następnie nakładamy porcję kremu, posypujemy kakao i układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, porcję kremu, kakao, namoczone biszkopty, zwieńczamy warstwą kremu i kakao.

Pucharki przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, do stężenia masy.

Smacznego!

 

 

 

 






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *