Tiramisu w pucharkach

Domowe tiramisu możemy przygotować na kilka sposobów. Klasycznie, czyli z dodatkiem kawy alkoholu, lub w wersji bezalkoholowej, z dodatkiem kawy zbożowej. Obie wersje są równie pyszne.
Polecamy również zrobić własnej roboty biszkopty, a satysfakcja będzie jeszcze większa, takie biszkopty mają dobry i prosty skład.
Składniki na biszkopty:
- 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 40g ksylitolu lub drobnego cukru
- 40g mąki pszennej
Składniki na krem (2 porcje):
- 250g mascarpone
- filiżanka mocnej kawy lub inki
- 20g cukru pudru lub zmielonego ksylitolu
- 2 jajka
- gorzkie kakao
- 3 łyżki likieru Amaretto lub rumu
Przygotowanie biszkoptów:
Piekarnik nagrzewamy do 180’C, opcja grzania góra-dół.
Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier lub ksylitol, wciąż ubijając. W dalszej kolejności dodajemy żółtka, ubijamy do połączenia, powstanie puszysta i gęsta masa. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy bardzo delikatnie, do połączenia składników.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy łyżką porcję ciasta, w niewielkich odstępach.
Pieczemy około 15 minut, lub trochę krócej, aż będą złote.
Przygotowanie kremu:
Zaparzamy mocną kawę lub przygotowujemy kawę zbożową i studzimy.
Przed przygotowaniem masy jajka należy wcześniej sparzyć (do szklanki wlewamy wrzątek i łyżką zanurzamy jajko na 10 sekund).
Oddzielamy białka od żółtek. W misce ucieramy żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i miksujemy na niskich obrotach do połączenia.
W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie mieszamy z masą serową.
Przestudzoną kawę mieszamy z likierem.
Przygotowujemy pucharki. Biszkopty maczamy krótko w kawie z likierem lub kawie zbożowej, układamy na dno pucharków. Następnie nakładamy porcję kremu, posypujemy kakao i układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, porcję kremu, kakao, namoczone biszkopty, zwieńczamy warstwą kremu i kakao.
Pucharki przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, do stężenia masy.
Smacznego!
Powiązane artykuły

Jaglane rafaello
Dziś proponujemy pyszny, zdrowy zamiennik popularnego słodkiego przysmaku. Skład wersji oryginalnej pozostawia wiele do życzenia,Czytaj dalej

Kurczak w delikatnym sosie pomidorowo-koperkowym
To potrawa doskonała w swej prostocie. Bardzo szybki sposób na obiad dla całej rodziny. Czytaj dalej