śniadanie
Śniadaniowy placek owsiany

Pyszna śniadaniowa pozycja, z którą możemy eksperymentować do woli. Dodajmy więc ulubione owoce, korzenne przyprawy, w zależności od humoru czy też pory roku. Kakaowy placek owsiany Składniki (1 porcja): 45g płatków owsianych 1 jajko łyżka masła orzechowego 2 łyżki jogurtu greckiego (lub zwykłego, możemy użyć także jogurtu koziego) 20g suszonych owoców np. żurawina, rodzynki, daktyle kilka posiekanych migdałów łyżeczka kakao szczypta proszku do pieczenia miód lub syrop klonowy do podania ulubione owoce np. banan, pomarańcza Przygotowanie: Do miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy kakao i proszek do pieczenia, mieszamy.Czytaj dalej
Zupa dyniowa z lanymi kluskami

Jesień. Początek sezonu dyniowego. Najlepszy czas na przyrządzenie zapasu pysznego puree i zupy w przeróżnych odsłonach. Dynia to wspaniałe warzywo, które możemy odkrywać zarówno w słodkich, jak i pikantnych potrawach. A mleczna zupa dyniowa to dla wielu wspomnienie dzieciństwa. U nas to obowiązkowa pozycja śniadaniowa na przywitanie tej pięknej pory roku. Dzięki słodkości dyni, zupa nie potrzebuje już ani grama cukru, jest pyszna sama w sobie! Składniki na zupę krem: 1 szklanka puree dyniowego* 3 szklanki mleka szczypta sproszkowanej wanilii lub ziarenka z jednej laski wanilii (ewentualnie cukierCzytaj dalej
Owsianka na różne sposoby

Rozgrzewająca owsianka z kurkumą To idealna wersja na okres jesienno-zimowy. Nasyci i przyjemnie rozgrzeje dzięki dodatkowi kurkumy, w dodatku smakuje wybornie! Kurkuma wspomaga pracę mózgu, wzmacnia odporność, działa pozytywnie na nasz układ trawienny oraz zapobiega chorobom nowotworowym. Połączenie kurkumy z niewielką ilością pieprzu wzmacnia jej działanie. Składniki (1 porcja): 4 łyżki płatków owsianych górskich 1 szklanka mleka (może być krowie ale wspaniale smakuje również z kokosowym) 1 łyżeczka oleju kokosowego 1/3 łyżeczki kurkumy szczypta soli i pieprzu miód lub syrop klonowy Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy olej kokosowy, dodajemy kurkumę iCzytaj dalej
Omlet na słodko i wytrawnie

Omlet to typowo śniadaniowe danie, ale możemy je przyrządzać na wiele różnych sposobów. Dla tych, którzy wolą słodkie śniadanie polecamy puszysty omlet z mnóstwem owoców. A dla ceniących wytrawne smaki, podajemy przepis na omlet z warzywami, serem i szynką. Obok takiego śniadania nikt nie przejdzie obojętnie Jajka to skarbnica białka oraz witamin takich jak witamina A, E, D i K oraz składników mineralnych, m.in. fosforu, wapnia, potasu, żelaza czy magnezu. Jajko to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych – kwasów Omega-3 i Omega-6. Wszystkie te składniki wpływają korzystnie na poziom dobrego cholesterolu.Czytaj dalej
Pudding jaglany z owocami. Śniadanie i deser w jednym.

Warto mieć w lodówce mały zapas ugotowanej kaszy jaglanej. Można tworzyć z niej przepyszne cuda, zarówno w wersji śniadaniowej, jak i na deser z mnóstwem dodatków w postaci świeżych owoców czy bakalii. Zapewniam, że w takiej wersji na pewno nam się nie znudzi, za każdym razem możemy tworzyć inne, zdrowe kompozycje! Pudding kakaowy W tej wersji doskonałym dodatkiem jest soczysty i lekko kwaskowaty granat. Te małe ziarenka mają ogromną moc, wspomagają odporność, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Granat zawiera również dużo witamin (przede wszystkim B5, C i E)Czytaj dalej