Omlet na słodko i wytrawnie

Omlet to typowo śniadaniowe danie, ale możemy je przyrządzać na wiele różnych sposobów.

Dla tych, którzy wolą słodkie śniadanie polecamy puszysty omlet z mnóstwem owoców. A dla ceniących wytrawne smaki, podajemy przepis na omlet z warzywami, serem i szynką. Obok takiego śniadania nikt nie przejdzie obojętnie

Jajka to skarbnica białka oraz witamin takich jak witamina A, E, D i K oraz składników mineralnych, m.in. fosforu, wapnia, potasu, żelaza czy magnezu. Jajko to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych – kwasów Omega-3 i Omega-6. Wszystkie te składniki wpływają korzystnie na poziom dobrego cholesterolu.

 

Puszysty omlet klasyczny (1 porcja)

Dodatki możemy komponować już na talerzu. Gotowy omlet możemy posmarować masłem orzechowym i polać miodem lub syropem klonowym. Możemy podać z serkiem śmietankowym i owocami.

Składniki:

  • 2 niewielkie jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki (może być pszenna, kukurydziana, ryżowa)
  • 2 łyżeczki masła do smażenia

 

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek. W jednej misce trzepaczką łączymy żółtko z mlekiem. W drugiej ubijamy białka na sztywno. Do miski z ubitymi białkami dodajemy masę z żółtek, następnie przesiewamy 2 łyżki mąki i delikatnie mieszamy.

Patelnie z dodatkiem masła rozgrzewamy, masło rozprowadzamy by natłuścić całą patelnie.

Przelewamy masę jajeczną na patelnię i smażymy na małym ogniu około 4- 5 minut pod przykryciem. Następnie przekładamy omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze około 2 minuty bez przykrycia.

 

Omlet wytrawny

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • łyżka startego sera
  • 1/3 czerwonej papryki
  • kilka oliwek
  • szczypiorek
  • 10g szynki
  • sól i pieprz
  • masło lub olej rzepakowy do smażenia

 

Paprykę kroimy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego, dodajemy paprykę i podsmażamy kilka minut.

Oliwki kroimy w plasterki.

Szynkę również drobno kroimy.

W misce trzepaczką lub widelcem mieszamy jajka z mlekiem, solą i pieprzem. Do masy jajecznej dodajemy podsmażoną paprykę, oliwki, szynkę i żółty ser. Całość mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i rozprowadzamy równomiernie na patelni. Wlewamy masę jajeczną i smażymy pod przykryciem około 5 minut, na niewielkim ogniu, do momentu, aż masa jajeczna się zetnie.

Gotowy omlet przekładamy na talerz i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

 

Smacznego!

 



(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *