zdrowa żywność
,,Podatki od cukru” – słusznie?

Rząd przyjął ustawę dotyczącą dopłaty producentów do napojów słodzonych, która ma wkrótce wejść w życie. Planowane zmiany mają dotyczyć wszystkich napojów słodzonych z wyjątkiem pewnej grupy produktów. Zobacz, na czym polega dopłata do cukru i jaki jest jej główny cel. Na czym ma polegać dopłata do cukru? Od pewnego czasu trwają przygotowania do ustawy dotyczącej dodatkowej opłaty m.in. za napoje słodzone. W planach Rządu jest również obciążenie dodatkowymi opłatami producentów napojów alkoholowych w opakowaniach jednostkowych do 300 ml, a także reklam dotyczących suplementów diety. Według założeń pieniądze pozyskane wCzytaj dalej
Wsparcie leczenia grzybicy – dieta!

Grzybica to zakażenie szczepami Candida, które leczy się w zależności od zainfekowanego obszaru stosując miejscowe lub doustne środki przeciwgrzybicze. Często jednak pomimo leczenia dochodzi do nawrotów choroby lub konieczne jest długotrwałe przyjmowanie preparatów leczniczych. Wszystko dlatego, że leczenie kandydozy wymaga również odpowiedniego postępowania. Zobacz, jakie zmiany w stylu życia warto wprowadzić u osób ze zdiagnozowaną grzybicą! Grzybica przewodu pokarmowego Warto wiedzieć, że kandydoza rozwija się w wyniku zakażenia drożdżakami, których wyróżniamy ok. 150 gatunków, z czego 9 odpowiedzialnych jest za rozwój choroby. Co ciekawe, drożdżaki naturalnie zamieszkują błony śluzoweCzytaj dalej
Kukurydza – właściwości żółtej kolby

Kukurydza jest najczęściej jadana w postaci kasz, płatków kukurydzianych, czy mąki kukurydzianej. Każdy zna przysmak z kukurydzy, czyli popcorn, nie każdy jednak wie, jak wartościową rośliną jest kukurydza. Ta bogata w witaminy, kawasy omega 3 i mikroelementy roślina powinna gościć na stołach każdego zdrowo odżywiającego się seniora. Przedstawiamy najważniejsze wartości odżywcze kukurydzy. Wartości odżywcze kukurydzy Kukurydza, a szczególnie mąka kukurydziana jest częstym zamiennikiem tradycyjnej mąki ze względu na brak zawartości glutenu. Z tego względu przetwory kukurydziane nadają się dla osób z nietolerancją glutenową, jednak warto pamiętać, że konieczne jest jednoczesneCzytaj dalej
Żywność wywołująca bóle głowy

Ból głowy może mieć różne przyczyny, często pojawia się po nieprzespanej nocy lub męczącym dniu. Nie każdy jednak wie, że istnieje wiele produktów, które mogą go wywoływać. Nieodpowiednia dieta często zwiększa częstotliwość bólu głowy, a tym samym osłabia organizm i uprzykrza codzienne czynności. Podpowiadamy, jakie produkty wykluczyć z diety, by bóle głowy i migreny przestały nam dokuczać. Jakie pokarmy mogą wywołać ból głowy lub migrenę? Do pokarmów niekorzystnie wpływających na zdrowie należą te tłuste, zwłaszcza smażone. Wysokotłuszczowa dieta wpływa nie tylko na wagę ciała i wiele chorób ogólnoustrojowych, ale możeCzytaj dalej
Moringa – co to za roślina i jak działa?

Ostatnio coraz popularniejsze staje się zdrowe odżywianie przy pomocy tzw. super żywności. Określenie takie przypisuje się roślinom o wyjątkowych właściwościach i dużych ilościach związków odżywczych. Jednym z takich darów natury jest drzewo moringa. Moringa olejodajna (Moringa Oleifera) to roślina pochodząca z tropików, często określana jako ,,drzewo życia” i drzewo chrzanowe. Surowcem wykorzystywanym w ziołolecznictwie jest każda część tej rośliny: liście, owoce, a nawet kora. Moringa jest bogatym źródłem wartości odżywczych, zawiera m.in.: Witaminy: A, C; Aminokwasy; Kwasy tłuszczowe omega 3, -6, -9; Białko; Wapń; Potas; Żelazo; Mangan; Chrom. Co ciekawe,Czytaj dalej
Topinambur w diecie seniora – co można zyskać?

Topinambur to warzywo bulwiaste, o którym zapewne słyszał każdy senior z cukrzycą. Ta niezwykła roślina nie tylko nadaje się do jedzenia, ale co więcej wykazuje mnóstwo właściwości leczniczych, jest tolerowana przez diabetyków i wskazana osobom na diecie odchudzającej oraz bezglutenowej. Dlaczego warto wprowadzić bulwy topinamburu do codziennej diety? Zobaczcie sami… Topinambur dla diabetyków Topinambur zawiera inulinę, która w organizmie przekształca się w cukier prosty dobrze tolerowany przez diabetyków. Inulina obniża poziom glikemiczny pozostałych posiłków oraz zmniejsza wchłanianie tłuszczów obniżając tym samym poziom cholesterolu. W codziennej diecie seniora warto wprowadzić topinamburCzytaj dalej
Co znajduje się w produktach spożywczych

Na etykietach tego co spożywamy widnieją różne, dziwne nazwy składników, ale nikt tak naprawdę nie wie co znajduje się w produktach spożywczych. Warto poznać kilka czynników wchodzących w skład naszego pożywienia, by dokładnie wiedzieć nie tylko co jemy, ale również czego powinniśmy unikać. Agar-agar jest to substancja żelująca, której głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza. Agar-agar wytwarzany jest z krasnorostów (Rhodophyta), wydobywanych głównie u wybrzeży Japonii. To silnie pęczniejąca substancja stosowana także jako środek łagodnie przeczyszczający(np. w wyniku spęcznienia pokarmu w jelitach). Agar-agar wykorzystywany jest również jako naturalny i bezsmakowy środek żelujący przy produkcji słodyczyCzytaj dalej