Szukaj

Moringa – co to za roślina i jak działa?

Moringa – co to za roślina i jak działa

Ostatnio coraz popularniejsze staje się zdrowe odżywianie przy pomocy tzw. super żywności. Określenie takie przypisuje się roślinom o wyjątkowych właściwościach i dużych ilościach związków odżywczych. Jednym z takich darów natury jest drzewo moringa.

Moringa olejodajna (Moringa Oleifera) to roślina pochodząca z tropików, często określana jako ,,drzewo życia” i drzewo chrzanowe. Surowcem wykorzystywanym w ziołolecznictwie jest każda część tej rośliny: liście, owoce, a nawet kora.

Moringa jest bogatym źródłem wartości odżywczych, zawiera m.in.:

  • Witaminy: A, C;
  • Aminokwasy;
  • Kwasy tłuszczowe omega 3, -6, -9;
  • Białko;
  • Wapń;
  • Potas;
  • Żelazo;
  • Mangan;
  • Chrom.

Co ciekawe, ilość poszczególnych związków jest o wiele większa niż w przypadku roślin ogólnie uznawanych za wartościowe. Na przykład zawartość witaminy C w drzewie moringa jest ponad 10 razy większa niż w pomarańczach, z kolei żelaza ponad 20 razy większa niż w szpinaku.

Szczególną właściwością tej rośliny jest zdolność do neutralizowania wolnych rodników. Moringa zawiera niemalże 50 wyodrębnionych substancji o działaniu antyoksydacyjnym. Dzięki tak dużej ilości wartościowych związków roślina ta może zmniejszać ryzyko występowania chorób związanych z tzw. stresem oksydacyjnym, takich jak cukrzyca, otyłość, choroby serca.

Co więcej, moringa zawiera również związki, które przypuszcza się, że mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe. Warto zaznaczyć również obecność zielonego barwnika roślinnego – chlorofilu. Związek ten wspomaga proces oczyszczania organizmu.

Moringa – sposób wykorzystania

Moringa występuje w postaci suszonego ziela do zaparzania. Można również skorzystać z gotowego preparatu z moringą w postaci herbaty. Napary z moringi mają lekko słodki smak.

Jako świeżą roślinę można stosować liście moringi i przyrządzać je podobnie jak inne rośliny zielone. Smak liści przypomina rzeżuchę, można więc dodawać je do kanapek, sałatek, czy dań mięsnych. Liście sprawdzają się jako zamiennik szpinaku.