Szukaj

Pierniczki klasyczne i last minute

Pierniczki klasyczne Składniki (około 100 sztuk, w zależności od grubości): 550g mąki pszennej 300g miodu 100g cukru pudru lub ksyliotlu zmielonego na puder 120g masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 40-50g przyprawy piernikowej łyżka kakao Składniki: W rondelku, na niewielkim ogniu podgrzewamy miód z masłem, mieszamy do czasu rozpuszczenia i połączenia składników. Następnie odstawiamy […]

Słodkie prezenty na święta

Dziś przedstawiamy dwie propozycje, które idealnie sprawdzą się w roli świątecznego upominku dla najbliższych.   Świąteczna granola z miodem i żurawiną Składniki: 400g płatków owsianych górskich 4 łyżki otrębów 200g miodu 100 g migdałów 70g pestek dyni 70g pestek słonecznika 50g siemienia lnianego 150g suszonej żurawiny szczypta soli ziarenka z jednej laski wanilii lub łyżeczka […]

Pierogi z kapustą i pieczarkami

    Składniki na farsz: 500g kiszonej kapusty cebula marchewka 200g pieczarek sól i pieprz do smaku Składniki na ciasto pierogowe: 300g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 125ml wrzącej wody 1 jajko 20g masła szczypta soli Przygotowanie farszu: Kapustę płuczemy na sitku, następnie zalewamy wodą (tak, aby woda przykryła kapustę) i gotujemy na małym ogniu […]

Chlebek owsiany w trzech smakach

Ten chlebek owsiany na słodko daje nam spore pole do popisu. Dziś przedstawiamy go aż w trzech wersjach smakowych. Dyniowy, daktylowy oraz bananowy! Ciasto robi się niebywale szybko, pasuje zarówno na śniadanie jak i na deser.   Chlebek owsiany dyniowy Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka puree dyniowego 2 łyżki mąki (może być pszenna […]

Napoje roślinne jako zamiennik mleka. Część II

Nazwa mleko jest zarezerwowana wyłącznie dla mleka ssaków, gdyż tylko one mają wydzielające je gruczoły. Dlatego od niedawna zamienniki roślinne nazywamy napojami i taka nazwa widnieje także na opakowaniach, choć potocznie wciąż używa się nazewnictwa „mleko kokosowe” czy „mleko migdałowe”, dlatego że pełnią one podobną funkcję, szczególnie w diecie wegańskiej.   Napój kokosowy Takie „mleko […]

Sernik z sosem malinowym

Aksamitny sernik pieczony w kąpieli wodnej, polany lekko kwaskowatym sos malinowym, który jest idealnym dopełnieniem tego wypieku. Składniki na sernik: 1kg twarogu sernikowego szklanka ksylitolu (lub cukru) 30g mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego 3 jajka 200g śmietanki kremówki 30% szczypta wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć gdy używamy budyniu) około 200g kruchych ciastek kakaowych […]

Napoje roślinne jako zamiennik mleka. Część I

To napoje na bazie wartościowych ziaren, orzechów oraz pestek. To wspaniała alternatywa dla mleka krowiego, szczególnie jeśli ktoś nie toleruje laktozy lub ma alergię na białka mleka. Możemy je przyrządzić samodzielnie w domu.   Owsiany To bogate źródło błonnika. Napój owsiany możemy używać jako bazę do koktajli lub zagęstnik sosów. Składniki: 4 łyżki płatków owsianych […]

Kremowe risotto z dynią

Risotto to popularna potrawa kuchni włoskiej. Jest dość prosta w przygotowaniu, a efekt powalający. Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy specjalnej odmiany ryżu – arborio, czyli ryżu krótkoziarnistego, o owalnym kształcie, który po ugotowaniu w środku powinien być al dente, a na zewnątrz miękki i kremowy. Gotowe risotto jest niezwykle kremowe i pełne smaku. Dodatek wina […]