Szukaj

Słodkie prezenty na święta

słodkie prezenty na święta

Dziś przedstawiamy dwie propozycje, które idealnie sprawdzą się w roli świątecznego upominku dla najbliższych.

 

Świąteczna granola z miodem i żurawiną

Składniki:

  • 400g płatków owsianych górskich
  • 4 łyżki otrębów
  • 200g miodu
  • 100 g migdałów
  • 70g pestek dyni
  • 70g pestek słonecznika
  • 50g siemienia lnianego
  • 150g suszonej żurawiny
  • szczypta soli
  • ziarenka z jednej laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 180’C opcja góra-dół.

W garnku podgrzewamy miód z wanilią, do czasu aż miód stanie się płynny i ciepły.

W dużej misce przygotowujemy wszystkie składniki suche, dodajemy ciepły miód z wanilią i mieszamy by miód otulił każde ziarenko.

Dużą blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią przygotowaną masę.

Pieczemy około 20-25 minut, podczas pieczenia należy całość zamieszać 2-3 razy.

Po tym czasie granolę wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Ostudzoną granolę przekładamy do miski, dodajemy żurawinę i mieszamy.

Przechowujemy w szczelnych słoikach.

Jako podarunek, możemy przygotować małe ozdobne słoiczki wypełnione chrupiącą granolą. Będzie to pyszny i zdrowy dodatek od serca.

 

Kruche gwiazdki cynamonowe

Składniki:

  • szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • 100g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1/3 szklanki cukru kokosowego (możemy użyć także zwykłego cukru)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy żółtko, cukier, cynamon oraz pokrojone masło. Całość zagniatamy do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

Formujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy np. ściereczką i odstawiamy do lodówki na godzinę.

Po tym czasie ciasto wyciągamy, blat podsypujemy mąką i wałkujemy ciasto na grubość około 5mm. Wykrawamy niewielkie gwiazdki lub inne ulubione kształty.

Ciasteczka układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika, w temperaturze 180’C (opcja góra-dół) około 10 minut.

Po tym czasie blaszkę wyciągamy i pozostawiamy ciasteczka do przestudzenia.

Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Jest to kolejna słodka propozycja, którą możemy obdarować bliskich. Ciasteczka możemy zapakować w ozdobny słoiczek lub małą, świąteczną puszkę.

 

Smacznego!