Chlebek owsiany w trzech smakach

Ten chlebek owsiany na słodko daje nam spore pole do popisu. Dziś przedstawiamy go aż w trzech wersjach smakowych. Dyniowy, daktylowy oraz bananowy!

Ciasto robi się niebywale szybko, pasuje zarówno na śniadanie jak i na deser.

 

Chlebek owsiany dyniowy

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka puree dyniowego
  • 2 łyżki mąki (może być pszenna lub w wersji bezglutenowej ryżowa)
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła
  • 125g jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki cukru kokosowego lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • łyżeczka cynamonu
  • garść rodzynek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Najlepiej mieć w zamrażarce zapas gotowego puree dyniowego.

Pamiętajmy aby składniki były w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nastawiamy na 180’C (opcja góra-dół).

W misce mieszamy jajka, puree dyniowe oraz płatki owsiane i odstawiamy na 15 minut by płatki nieco zmiękły. Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy do połączenia.

Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy.

Pieczemy 45 minut lub do suchego patyczka.

 

Chlebek owsiany daktylowy

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka musu daktylowego
  • 2 łyżki mąki (może być pszenna lub w wersji bezglutenowej ryżowa)
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła
  • 125g jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki cukru kokosowego lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Przepis na mus daktylowy jest prosty. Suszone daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut aby zmiękły. Następnie wodę odsączamy i blendujemy daktyle na mus.

Piekarnik nastawiamy na 180’C (opcja góra-dół).

W misce mieszamy jajka, mus daktylowy  oraz płatki owsiane i odstawiamy na 15 minut by płatki nieco zmiękły. Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy do połączenia.

Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy.

Pieczemy 45 minut lub do suchego patyczka.

 

Chlebek owsiany bananowy

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 banany
  • 2 łyżki mąki (może być pszenna lub w wersji bezglutenowej ryżowa)
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła
  • 125g jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki cukru kokosowego lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Banany rozgniatamy widelcem.

Piekarnik nastawiamy na 180’C (opcja góra-dół).

W misce mieszamy jajka, rozgniecione banany oraz płatki owsiane i odstawiamy na 15 minut by płatki zmiękły. Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy do połączenia.

Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy.

Pieczemy 45 minut lub do suchego patyczka.

Smacznego!

 






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *