Szukaj

Złoty napój z kurkumą

Gdy nadchodzi chłodna jesień i sezon chorobowy w pełni, warto sięgnąć po rozgrzewające i podnoszące odporność napary. Te na bazie kurkumy, imbiru i miodu to prawdziwe złoto w płynie! Nie tylko rozgrzeją nas od środka, ukoją także ból gardła i poprawią samopoczucie. Warto po nie sięgać, nie tylko podczas choroby ale także zapobiegawczo.   Imbir […]

Ciasto miodowe z orzechami

To doskonałe ciasto na specjalne okazje. Idealnie nadaje się na świąteczny stół, ale może również osłodzić nam jesienne popołudnie przy filiżance kawy. Miodowe blaty przełożone pysznym kremem budyniowym, a na wierzchu chrupiąca warstwa miodowo-orzechowa.   Składniki na ciasto miodowe: 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej (może być również pszenna) 100g masła 4 łyżki miodu 1 jajko […]

Prosta zupa krem z dyni

Dynia to taki wdzięczny składnik dla wielu dań. To warzywo kryje w sobie mnóstwo dobroci. Dynia zawiera cenny beta-karoten, który jako przeciwutleniacz zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Beta-karoten obniża również poziom złego cholesterolu, dzięki czemu zapobiega miażdżycy i tym samym chorobom serca takim jak zawał czy udar. Nasiona dyni mają pozytywne działanie na zmniejszenie powiększonej prostaty […]

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe to pozycja obowiązkowa na jesiennym stole! Składniki na ciasto: 2 jajka 150g cukru kokosowego (można zamienić na zwykły cukier lub ksylitol) 200g marchewki 150ml oleju roślinnego 1 niewielkie jabłko 3 łyżki wiórków kokosowych 200g mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na krem śmietankowy: 150g […]

Ciasto czekoladowe z powidłami

Ciasto czekoladowe ekspresowe. Bardzo proste, ten klasyczny przepis został wzbogacony o dodatek powideł, dzięki czemu ciasto zyskało idealną, wilgotną konsystencję. Przygotujemy je podczas nagrzewania się piekarnika, więc jeśli brak nam czasu lub niespodziewani goście już są pod drzwiami – warto sięgnąć po ten przepis!   Składniki: 200g masła 3 kopiaste łyżki kakao 1 szklanka ksylitolu […]

Ciasteczka serowe w dwóch wersjach

Ciasteczka serowe to zaskakujące smakołyki! Faktura ciasta do złudzenia przypomina ciasto francuskie. Ciasteczka po upieczeniu są delikatne i chrupiące, naprawdę ciężko się od nich oderwać! Możemy wycinać małe kształty ciastek, takie na „jeden kęs” lub zrobić wersje z plastrem jabłka, która także jest przepyszna. My wykonaliśmy obie wersje z podanych niżej proporcji. Gorąco polecamy ten […]

Pulpety z sosem orientalnym

Bardzo aromatyczne danie, od którego trudno się oderwać. Aksamitny sos na bazie mleczka kokosowego z nutą orientalnych przypraw, takich jak kurkuma i curry zachwyca smakiem! Mleczko kokosowe to popularny dodatek do potraw w kuchni azjatyckiej. Uzyskuje się je z miąższu kokosa oraz wody. Kupując mleczko kokosowe, wybierajmy te z najlepszym składem, najlepiej aby miało jak […]

Pestki, ziarna i nasiona. Jedzmy na zdrowie!

Siemię lniane, pestki dyni czy słonecznika. Te maleńkie pestki i nasiona to kopalnia składników odżywczych, niezwykle cennych dla naszego organizmu. Są łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Możemy dodawać je do wielu potraw, do sałatek, jogurtów, deserów, do wypieku chleba, ciastek czy batoników.   Siemię lniane wspomaga prace żołądka i układu trawiennego. Dzięki obecności witaminy B1 […]