Szukaj

Ciasto czekoladowe z powidłami

ciasto czekoladowe z powidłami

Ciasto czekoladowe ekspresowe. Bardzo proste, ten klasyczny przepis został wzbogacony o dodatek powideł, dzięki czemu ciasto zyskało idealną, wilgotną konsystencję.

Przygotujemy je podczas nagrzewania się piekarnika, więc jeśli brak nam czasu lub niespodziewani goście już są pod drzwiami – warto sięgnąć po ten przepis!

 

Składniki:

  • 200g masła
  • 3 kopiaste łyżki kakao
  • 1 szklanka ksylitolu (lub cukru kokosowego, możemy dodać również zwykły cukier)
  • 5 łyżek wody
  • 2 łyżki powideł
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Pamiętajmy aby jajka były w temperaturze pokojowej.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180’C (opcja góra – dół).

Przygotowujemy formę. Możemy użyć keksówki, tortownicy o średnicy 20cm lub kwadratowej formy 20/20. Wybraną formę wykładamy papierem do pieczenia.

 

Do rondelka przekładamy masło, kakao, wodę oraz cukier. Podgrzewamy na niewielkim ogniu często mieszając, aż cukier się rozpuści. Zagotowujemy i odlewamy około 1/3 szklanki na polewę. Do pozostałej części w rondelku dodajemy 2 łyżki powideł, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Przygotowujemy dwie miski.

Oddzielamy białka od żółtek.

Do miski z żółtkami przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy przestudzoną masę czekoladową. Całość mieszamy drewnianą łyżką do połączenia.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Do masy dodajemy ubite białka delikatnie mieszając (najlepiej najpierw dodać 1/3 białek, wmieszać delikatnie w ciasto, następnie dodać resztę).

Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy i wyrównujemy silikonową szpatułką.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, na środkowy poziom.

pieczemy około 25-30 minut (w zależności od wielkości formy), do tak zwanego suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto odstawiamy do przestudzenia.

Przestudzone ciasto polewamy równomiernie odłożoną wcześniej polewą.

Możemy również pokusić się o dodatkowe przełożenie ciasta powidłami. W tym celu całkiem przestudzone ciasto dzielimy ostrym nożem na dwie części, jeden blat smarujemy lekko podgrzanymi powidłami i przykrywamy drugą częścią ciasta. Tak przełożone ciasto smarujemy polewą czekoladową.

 

Smacznego!