Faworki pieczone
Był już przepis na pieczoną wersję pączków, teraz pora na faworki! Te są delikatne i chrupiące, do tego wyjątkowo słodkie, jak przystało na chruściki. Jeśli staracie się unikać smażonego, a przepadacie za tym przysmakiem, to jest przepis jak najbardziej dla Was! Pieczone faworki przygotowujemy bardzo podobnie do tych tradycyjnych, tylko zamiast smażyć na głębokim tłuszczu, […]
Orkiszowa tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Pełnoziarniste, kruche ciasto orkiszowe to zdrowsza alternatywa dla ciasta z jasnej mąki pszennej. Orkisz jest lepiej przyswajany przez nasz przewód pokarmowy oraz nie jest poddawany modyfikacjom genetycznym. Składniki na spód: 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100g zimnego masła 1 żółtko łyżka kwaśnej śmietany 18% szczypta soli Składniki na farsz: 250g świeżego szpinaku łyżka masła 4 […]
Zapiekanka makaronowa bardzo warzywna
Proste i pożywne danie który zadowoli całą rodzinę, ale i nada się znakomicie na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Składniki (4 porcje): 1 szklanka makaronu np. świderki lub penne 1 czerwona papryka puszka krojonych pomidorów 400g 1 średnia cukinia 1 mała cebula 2 ząbki czosnku opakowanie sera mozzarella 6 pieczarek sól pieprz łyżeczka oregano oliwa […]
Sernik na zimno straciatella
Znów coś dla fanów czekolady. Smak i konsystencja przypominają nieco słynne ptasie mleczko. To dość prosty, a zarazem efektowny przepis. Sernik na zimno smakuje wybornie o każdej porze roku! Składniki na masę serową: 250g twarogu półtustego 350g jogurtu greckiego 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki ksylitolu (może być inne słodziwo, np. syrop klonowy) […]
Pieczone pierogi w kilku odsłonach.
Pyszne, mięciutkie ciasto z ulubionym farszem. Składniki na ciasto: 300g mąki pszennej 25g świeżych drożdży 140ml letniej wody 3 łyżki oliwy z oliwek lub rozpuszczonego i ostudzonego masła 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli jajko do posmarowania wierzchu ziarenka czarnuszki do posypania wierzchu Przygotowanie: Do kubeczka rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz niewielką ilość wody. Mieszamy […]
Brownie z batata
Ciasto możemy z powodzeniem nazwać torcikiem. Batat, czyli nasz sekretny składnik nie jest tu wyczuwalny. Więc pewnie nikt się nie zorientuje, że nie jest to klasyczne i mocno kaloryczne brownie, tylko jego zdrowszy zamiennik. Po schłodzeniu w lodówce konsystencja jest dość ciężka i zbita, ale taka właśnie właśnie ma być. Batat to słodki ziemniak, przewyższa […]
Zupa krem z kalafiora
Niezwykle delikatna, aksamitna zupa krem z kalafiora. Bardzo prosta w przygotowaniu, przyjemnie rozgrzeje o tej porze roku. Jeśli mamy akurat zapas bulionu, to danie przygotujemy ekspresowo. Składniki: 1 kalafior 1 mała cebula 3 większe ziemniaki 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 3 szklanki bulionu warzywnego (może być również mięsny) 2 łyżki śmietanki 18% lub […]
Zupa pieczarkowa z warzywami i makaronem
Prosta w przygotowaniu zupa jednogarnkowa ze zdrową porcją warzyw. Zimą częściej sięgamy po proste, a zarazem pożywne dania. Pomysłów na dania jednogarnkowe nigdy za wiele, sprawdzają się zarówno na obiad, jak i na kolację. Przyjemnie rozgrzewają, co jest dodatkowym atutem o tej porze roku. Pieczarki są niedrogim składnikiem, dostępnym przez cały rok. Warto docenić ich […]