Szukaj

Zapiekanka makaronowa bardzo warzywna

zapiekanka makaronowa bardzo warzywna

Proste i pożywne danie który zadowoli całą rodzinę, ale i nada się znakomicie na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.

 

Składniki (4 porcje):

  • 1 szklanka makaronu np. świderki lub penne
  • 1 czerwona papryka
  • puszka krojonych pomidorów 400g
  • 1 średnia cukinia
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • opakowanie sera mozzarella
  • 6 pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka oregano
  • oliwa z oliwek lub olej

Zapiekanka makaronowa to danie, które możemy urozmaicać, w zależności od tego, co akurat mamy w lodówce. Jeśli np. preferujemy mięsne potrawy, możemy dodać około 300g podsmażonego mięsa mielonego. Jeśli akurat nie mamy cukinii bądź pieczarek, możemy je zamienić np. na bakłażana.

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlewamy wodę i zagotowujemy (jeśli chcemy, możemy dodać szczyptę soli). Wrzucamy makaron i gotujemy al. dente.

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Paprykę myjemy, odcinamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę.

Cukinię myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.

Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy każdą na ćwiartki lub drobniej (w zależności od wielkości).

Mozzarellę drobno kroimy lub ścieramy na tarce.

Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy do momentu, aż się zeszkli. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną paprykę, cukinię i pieczarki. Przyprawiamy łyżeczką oregano oraz solą i pieprzem wedle uznania. Smażymy całość przez około 10 minut, mieszając dość często drewnianą łyżką. Następnie dodajemy pomidory z puszki, mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy. Na koniec dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Całość mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego (naczynie wcześniej możemy nasmarować niewielką ilością oleju).

Jeśli akurat mamy, na wierzch możemy ułożyć pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe lub posiekaną natkę pietruszki.

Wierzch równomiernie posypujemy mozzarellą.

Zapiekankę pieczemy na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 180’C (opcja góra-dół), około 20-25 minut.

Smacznego!