Sery i ich wartość odżywcza
Wyróżniamy różne gatunki serów, ale technika ich produkcji jest podobna, gdyż rozpoczyna się od oddzielenia serwatki. Proces ten odbywa się przy użyciu kwasów lub bakterii. Zależnie od rodzaju użytych drobnoustrojów powstają „oczka serowe” o odmiennych wymiarach i kształtach. Ser zawiera pełnowartościowe białko oraz witaminy i mikroelementy. Przyjrzyjmy się bliżej składowi omawianego produktu spożywczego: – Witamina […]
Jak postępować po zawale serca?
O otyłości brzusznej mówimy u pacjentów, u których wskaźnik WHR (stosunek obwodu talii do obwodu bioder) wynosi: 1) Dla mężczyzn ≥ 1 (lub obwód talii przekracza 102 cm) 2) Dla kobiet ≥ 0,8 (lub obwód talii przekracza 88 cm) Ten typ otyłości jest niebezpieczny dla osób po przebytym zawale serca, gdyż zwiększa ryzyko wystąpienia kolejnych […]
Liszaj płaski – przewlekła choroba skóry
Liszaj płaski (LP) jest schorzeniem o niejasnym pochodzeniu. Uważa się, że występowaniu choroby sprzyjają bardzo silne sytuacje stresowe, okresy wzmożonego napięcia emocjonalnego. Stwierdzono związek między cechami osobowości, takimi jak nieufność, podejrzliwość, bojaźliwość a zwiększonym prawdopodobieństwem pojawienia się LP. Wyróżniamy też rodzinny liszaj płaski, co wskazuje na rolę czynników genetycznych w wystąpieniu choroby. Do rozwoju schorzenia […]
Pielęgnacja skóry u osób chorujących na cukrzycę
Cukrzyca jest chorobą niosącą ze sobą powikłania w postaci zmian patologicznych w obrębie naczyń krwionośnych. Dysfunkcje pojawiają się też w układzie nerwowym, co przejawia się zaburzeniami czucia. W przebiegu cukrzycy obserwujemy zmiany wyglądu paznokci, zahamowanie ich wzrostu oraz predyspozycję do zapadania na zakażenia grzybicze i bakteryjne stóp. Niewyrównany poziom glukozy we krwi może doprowadzić do […]
Choroba uchyłkowa u osób w wieku podeszłym
Choroba uchyłkowa rozwija się najczęściej u osób w wieku podeszłym, zwłaszcza wśród populacji powyżej 85 roku życia. Schorzenie to może przekształcić się w ostre zapalenie uchyłków i przebiegać bez powikłań lub powodować powstanie przedziurawienia, ropnia, zapalenia otrzewnej. Ryzyko wystąpienia powikłań rośnie wraz z czasem trwania choroby. U starszych pacjentów często dochodzi do krwawienia z uchyłków, […]
Udar mózgu – jakie są objawy i kto jest w grupie ryzyka?
Bardzo ważne jest, by osoby opiekujące się seniorami potrafiły rozpoznać objawy stanu zagrażającego życiu. Jedną z częstych przypadłości jest udar mózgu wymagający natychmiastowej reakcji. Istnieją pewne symptomy, które mogą zwiastować zbliżający się udar, a ich odpowiednio wczesne rozpoznanie przyśpiesza akcję ratunkową, a tym samym zwiększa szanse chorego. Zobacz, co przyczynia się do udaru mózgu i […]
Rodzaje udaru mózgu – co dzieje się z mózgiem podczas udaru?
Choroby układu sercowo-naczyniowego, głównie zawał serca oraz udar mózgu są najczęstszymi przyczynami zgonu. W przypadku udaru mózgu niecałe 50% osób ma szansę na całkowity powrót do zdrowia. Pozostałe osoby po przebytym udarze mózgu zwykle wymagają długiej rehabilitacji i opieki. Czym właściwie jest udar mózgu, jak do nie dochodzi i co dzieje się z mózgiem osób […]
Aronia i jej wpływ na organizm
Owoce aronii składają się w 75-95% z wody. Świeże owoce wykorzystuje się w przemyśle spożywczym do wytwarzana dżemów, konfitur, syropów, soków, jak również w przemyśle farmaceutycznym do produkcji leków obniżających ciśnienie krwi i preparatów wzmacniających odporność. Owoce aronii cechują się dużą zawartością flawonoidów (zwłaszcza rutyny i kwercetyny) i antocyjanów. W liściach i kwiatach aronii odnaleźć […]