/* */

ciasta

 
 

Lekki torcik kokosowy

Lekki torcik kokosowy to idealny letni deser, nie za słodki, z orzeźwiającym środkiem np. z soczystych truskawek. Gdy sezon na truskawki minie, możemy z powodzeniem użyć innych ulubionych owoców np. granatu,  borówek, jagód czy też malin. To ciasto sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości lub zupełnie bez okazji. Zapewniamy, że to uczta dla podniebienia!   Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki np. tortowej lub orkiszowej jasnej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki ksylitolu lub drobnego cukru Składniki na krem: puszka mleczka kokosowego (schłodzonego w lodówce przez min. 12h) 2Czytaj dalej


Tofurnik klasyczny na kakaowym spodzie

Pyszne, delikatne ciasto na bazie naturalnego tofu. Dzięki dodatkowi soku z cytryny zyskuje serowy posmak, nieco przypomina tradycyjny sernik.   Składniki na masę: 2 opakowania tofu naturalnego po 180g 200ml mleczka kokosowego 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej* sok z 1 cytryny skórka otarta z 1 cytryny opakowanie budyniu waniliowego łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na spód: łyżka zmielonego złocistego siemienia lnianego (lub zwykłego) 4 łyżki wody 65g masła lub oleju kokosowego szklanka mąki łyżka kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na polewę: 3 łyżki olejuCzytaj dalej


Tarta bananowa z mascarpone i karmelem daktylowym

Postanowiliśmy stworzyć nieco odchudzoną wersję znanego ciasta banoffee pie, które zawiera w sobie sporo cukru pod postacią masy kajmakowej. W tej wersji masę kajmakową zamieniliśmy na karmel z daktyli, który z bananami i mascarpone komponuje się idealnie.   Składniki na kruche ciasto: 100g zimnego masła 1 żółtko 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej (lub zwykłej pszennej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru kokosowego lub ksylitolu Składniki na daktylowy karmel: 1 szklanka suszonych daktyli 2 łyżki masła orzechowego Składniki na krem z mascarpone: 250g mascaropne 100ml śmietanki kremówki 2 łyżki ksylitoluCzytaj dalej


Szarlotka sypana

Prosty przepis na pyszne ciasto bez wyrabiania. Przypadnie do gustu każdemu, kto lubi nieskomplikowane ciasta pełne owoców, z niewielkiej ilości składników. Dwie warstwy słodkich jabłek otulone delikatnym ciastem, a na wierzchu chrupiąca, maślana skorupka. To ciasto uzależnia! Z powodzeniem możemy eksperymentować także z innymi owocami, np. gruszkami, śliwkami czy truskawkami.   Składniki: 1,5kg jabłek 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 1 szklanka kaszy manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 180g zimnego masła 1/2 szklanki cukru kokosowego (może być również ksylitol lub ewentualnie zwykły biały cukier) cynamon (opcjonalnie) Przygotowanie: JabłkaCzytaj dalej


Sernikobrownie z malinami

Połączenie smaku klasycznego brownie z warstwą serową stanowi idealne połączenie. Całość zwieńczona kwaskowatym smakiem malin. Możemy również użyć innych owoców sezonowych np. wiśni, czereśni czy truskawek.   Składniki na masę serową: 250g twarogu półtłustego lub tłustego 80ml śmietanki 30% 1/2 szklanki ksylitolu (ewentualnie zwykłego cukru) 1 jajko 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na masę brownie: 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70% 100g masła 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru kokosowego 2 jajka 1 łyżka kakao 50g mąki pszennej (lub orkiszowej jasnej) Dodatkowo na wierzch: 1/2 szklankiCzytaj dalej


Ciasto pomarańczowo-migdałowe

To idealne ciasto świąteczne lub na specjalne okazje. Migdały, aromat pomarańczy i gorzka czekolada – trudno o lepsze połączenie.   Składniki na ciasto: 2 pomarańcze (najlepiej ekologiczne) 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej 1 szklanka ksylitolu (ewentualnie zwykłego cukru) 300g mielonych migdałów łyżeczka proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady min. 70% kakao kilka łyżek mleka kokosowego (lub innego)   Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania pomarańczy, to najbardziej czasochłonny etap. Pomarańcze dokładnie myjemy (nie obieramy!), przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniuCzytaj dalej


Rolada czekoladowa z wiśniami

Składniki na biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szklanki cukru (lub ksylitolu) 90g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao Składniki na krem czekoladowy: 250g serka mascarpone 100g gorzkiej czekolady min. 70% kakao Dodatkowo dżem wiśniowy bez cukru Składniki na polewę: 50g gorzkiej czekolady kilka łyżek mleka   Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.   Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 180’C opcja góra-dół. Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nieCzytaj dalej


Szarlotka z budyniem

Składniki na kruche ciasto: 200g zimnego masła 1 jajko 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (może być również pszenna) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru kokosowego (może być również ksylitol lub zwykły cukier) 3 większe jabłka Składniki na budyń: 1 budyń waniliowy 2 szklanki mleka 2 łyżki ksylitolu lub zwykłego cukru Składniki na nadzienie jabłkowe: 3 większe jabłka 1/2 łyżeczki cynamonu   Przygotowanie: Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodajemy jajko i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Całość szybkoCzytaj dalej