Szarlotka orkiszowa
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście to pozycja, która choć raz musi pojawić się na jesiennym stole. Nie wymaga dużego nakładu pracy, powstaje z niewielu składników, a smakiem przewyższy niejeden wykwintny deser! Składniki na kruche ciasto: 200g zimnego masła 260g mąki orkiszowej jasnej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru kokosowego (lub zamiennik […]
Lekki torcik kokosowy
Lekki torcik kokosowy to idealny letni deser, nie za słodki, z orzeźwiającym środkiem np. z soczystych truskawek. Gdy sezon na truskawki minie, możemy z powodzeniem użyć innych ulubionych owoców np. granatu, borówek, jagód czy też malin. To ciasto sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości lub zupełnie bez okazji. Zapewniamy, że to uczta dla podniebienia! Składniki […]
Tofurnik klasyczny na kakaowym spodzie
Pyszne, delikatne ciasto na bazie naturalnego tofu. Dzięki dodatkowi soku z cytryny zyskuje serowy posmak, nieco przypomina tradycyjny sernik. Składniki na masę: 2 opakowania tofu naturalnego po 180g 200ml mleczka kokosowego 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej* sok z 1 cytryny skórka otarta z 1 cytryny opakowanie budyniu waniliowego łyżeczka […]
Tarta bananowa z mascarpone i karmelem daktylowym
Postanowiliśmy stworzyć nieco odchudzoną wersję znanego ciasta banoffee pie, które zawiera w sobie sporo cukru pod postacią masy kajmakowej. W tej wersji masę kajmakową zamieniliśmy na karmel z daktyli, który z bananami i mascarpone komponuje się idealnie. Składniki na kruche ciasto: 100g zimnego masła 1 żółtko 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej (lub zwykłej pszennej) […]
Szarlotka sypana
Prosty przepis na pyszne ciasto bez wyrabiania. Przypadnie do gustu każdemu, kto lubi nieskomplikowane ciasta pełne owoców, z niewielkiej ilości składników. Dwie warstwy słodkich jabłek otulone delikatnym ciastem, a na wierzchu chrupiąca, maślana skorupka. To ciasto uzależnia! Z powodzeniem możemy eksperymentować także z innymi owocami, np. gruszkami, śliwkami czy truskawkami. Składniki: 1,5kg jabłek 1 […]
Sernikobrownie z malinami
Połączenie smaku klasycznego brownie z warstwą serową stanowi idealne połączenie. Całość zwieńczona kwaskowatym smakiem malin. Możemy również użyć innych owoców sezonowych np. wiśni, czereśni czy truskawek. Składniki na masę serową: 250g twarogu półtłustego lub tłustego 80ml śmietanki 30% 1/2 szklanki ksylitolu (ewentualnie zwykłego cukru) 1 jajko 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki […]
Ciasto pomarańczowo-migdałowe
To idealne ciasto świąteczne lub na specjalne okazje. Migdały, aromat pomarańczy i gorzka czekolada – trudno o lepsze połączenie. Składniki na ciasto: 2 pomarańcze (najlepiej ekologiczne) 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej 1 szklanka ksylitolu (ewentualnie zwykłego cukru) 300g mielonych migdałów łyżeczka proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady min. 70% kakao kilka […]
Rolada czekoladowa z wiśniami
Składniki na biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szklanki cukru (lub ksylitolu) 90g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao Składniki na krem czekoladowy: 250g serka mascarpone 100g gorzkiej czekolady min. 70% kakao Dodatkowo dżem wiśniowy bez cukru Składniki na polewę: 50g gorzkiej czekolady kilka łyżek mleka Wszystkie składniki powinny być w […]