ciasta

 
 

Tofurnik klasyczny na kakaowym spodzie

Pyszne, delikatne ciasto na bazie naturalnego tofu. Dzięki dodatkowi soku z cytryny zyskuje serowy posmak, nieco przypomina tradycyjny sernik.   Składniki na masę: 2 opakowania tofu naturalnego po 180g 200ml mleczka kokosowego 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej* sok z 1 cytryny skórka otarta z 1 cytryny opakowanie budyniu waniliowego łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na spód: łyżka zmielonego złocistego siemienia lnianego (lub zwykłego) 4 łyżki wody 65g masła lub oleju kokosowego szklanka mąki łyżka kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na polewę: 3 łyżki olejuCzytaj dalej


Tarta bananowa z mascarpone i karmelem daktylowym

Postanowiliśmy stworzyć nieco odchudzoną wersję znanego ciasta banoffee pie, które zawiera w sobie sporo cukru pod postacią masy kajmakowej. W tej wersji masę kajmakową zamieniliśmy na karmel z daktyli, który z bananami i mascarpone komponuje się idealnie.   Składniki na kruche ciasto: 100g zimnego masła 1 żółtko 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej (lub zwykłej pszennej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru kokosowego lub ksylitolu Składniki na daktylowy karmel: 1 szklanka suszonych daktyli 2 łyżki masła orzechowego Składniki na krem z mascarpone: 250g mascaropne 100ml śmietanki kremówki 2 łyżki ksylitoluCzytaj dalej


Szarlotka sypana

Prosty przepis na pyszne ciasto bez wyrabiania. Przypadnie do gustu każdemu, kto lubi nieskomplikowane ciasta pełne owoców, z niewielkiej ilości składników. Dwie warstwy słodkich jabłek otulone delikatnym ciastem, a na wierzchu chrupiąca, maślana skorupka. To ciasto uzależnia! Z powodzeniem możemy eksperymentować także z innymi owocami, np. gruszkami, śliwkami czy truskawkami.   Składniki: 1,5kg jabłek 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 1 szklanka kaszy manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 180g zimnego masła 1/2 szklanki cukru kokosowego (może być również ksylitol lub ewentualnie zwykły biały cukier) cynamon (opcjonalnie) Przygotowanie: JabłkaCzytaj dalej


Sernikobrownie z malinami

Połączenie smaku klasycznego brownie z warstwą serową stanowi idealne połączenie. Całość zwieńczona kwaskowatym smakiem malin. Możemy również użyć innych owoców sezonowych np. wiśni, czereśni czy truskawek.   Składniki na masę serową: 250g twarogu półtłustego lub tłustego 80ml śmietanki 30% 1/2 szklanki ksylitolu (ewentualnie zwykłego cukru) 1 jajko 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na masę brownie: 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70% 100g masła 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru kokosowego 2 jajka 1 łyżka kakao 50g mąki pszennej (lub orkiszowej jasnej) Dodatkowo na wierzch: 1/2 szklankiCzytaj dalej


Ciasto pomarańczowo-migdałowe

To idealne ciasto świąteczne lub na specjalne okazje. Migdały, aromat pomarańczy i gorzka czekolada – trudno o lepsze połączenie.   Składniki na ciasto: 2 pomarańcze (najlepiej ekologiczne) 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej 1 szklanka ksylitolu (ewentualnie zwykłego cukru) 300g mielonych migdałów łyżeczka proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady min. 70% kakao kilka łyżek mleka kokosowego (lub innego)   Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania pomarańczy, to najbardziej czasochłonny etap. Pomarańcze dokładnie myjemy (nie obieramy!), przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniuCzytaj dalej


Rolada czekoladowa z wiśniami

Składniki na biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szklanki cukru (lub ksylitolu) 90g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao Składniki na krem czekoladowy: 250g serka mascarpone 100g gorzkiej czekolady min. 70% kakao Dodatkowo dżem wiśniowy bez cukru Składniki na polewę: 50g gorzkiej czekolady kilka łyżek mleka   Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.   Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 180’C opcja góra-dół. Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nieCzytaj dalej


Szarlotka z budyniem

Składniki na kruche ciasto: 200g zimnego masła 1 jajko 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (może być również pszenna) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru kokosowego (może być również ksylitol lub zwykły cukier) 3 większe jabłka Składniki na budyń: 1 budyń waniliowy 2 szklanki mleka 2 łyżki ksylitolu lub zwykłego cukru Składniki na nadzienie jabłkowe: 3 większe jabłka 1/2 łyżeczki cynamonu   Przygotowanie: Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodajemy jajko i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Całość szybkoCzytaj dalej


Zawijane ciasto drożdżowe z powidłami

Zawijane ciasto drożdżowe w postaci strucli to tradycyjny wypiek, którego zapach unosi się w całym domu jeszcze długo po upieczeniu. Któż nie lubi usiąść z kawałkiem drożdżówki i kubkiem ulubionej herbaty gdy nadchodzą jesienne chłody? Pyszne śliwkowe nadzienie i chrupiąca, maślana kruszonka wspaniale się dopełniają.   Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 2 jajka 150ml mleka 80g cukru koksowego (możemy zamienić na ksylitol lub zwykły cukier) 50g masła szczypta soli 12g świeżych drożdży słoiczek powideł śliwkowych Składniki na kruszonkę: 50g zimnego masła 3/4 szklanki mąki 5 łyżkek cukru (może byćCzytaj dalej