ciasta

 
 

Szarlotka z budyniem

Składniki na kruche ciasto: 200g zimnego masła 1 jajko 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (może być również pszenna) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru kokosowego (może być również ksylitol lub zwykły cukier) 3 większe jabłka Składniki na budyń: 1 budyń waniliowy 2 szklanki mleka 2 łyżki ksylitolu lub zwykłego cukru Składniki na nadzienie jabłkowe: 3 większe jabłka 1/2 łyżeczki cynamonu   Przygotowanie: Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodajemy jajko i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Całość szybkoCzytaj dalej


Zawijane ciasto drożdżowe z powidłami

Zawijane ciasto drożdżowe w postaci strucli to tradycyjny wypiek, którego zapach unosi się w całym domu jeszcze długo po upieczeniu. Któż nie lubi usiąść z kawałkiem drożdżówki i kubkiem ulubionej herbaty gdy nadchodzą jesienne chłody? Pyszne śliwkowe nadzienie i chrupiąca, maślana kruszonka wspaniale się dopełniają.   Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 2 jajka 150ml mleka 80g cukru koksowego (możemy zamienić na ksylitol lub zwykły cukier) 50g masła szczypta soli 12g świeżych drożdży słoiczek powideł śliwkowych Składniki na kruszonkę: 50g zimnego masła 3/4 szklanki mąki 5 łyżkek cukru (może byćCzytaj dalej


Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe to pozycja obowiązkowa na jesiennym stole! Składniki na ciasto: 2 jajka 150g cukru kokosowego (można zamienić na zwykły cukier lub ksylitol) 200g marchewki 150ml oleju roślinnego 1 niewielkie jabłko 3 łyżki wiórków kokosowych 200g mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na krem śmietankowy: 150g serka śmietankowego np. philadelphia 50g miękkiego masła 80g cukru pudru lub zmielonego ksylitolu + Dodatkowo orzechy włoskie do dekoracji   Przygotowanie: Pamiętajmy aby jajka były w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawiamy na 150’C opcja góra-dół. JabłkoCzytaj dalej


Ciasto z cukinii

Wilgotne i niezwykle smaczne ciasto, trudno poprzestać na jednym kawałku! Zawiera w sobie tajemniczy składnik, którego goście zwykle nie mogą odgadnąć. A to dlatego, że nasza tajemnicza cukinia jest tu zupełnie niewyczuwalna. To zatem idealna propozycja na przemycenie tego cennego warzywa w postaci deseru. Smak docenią zarówno dorośli jak i dzieci!   Składniki: jedna większa cukinia lub dwie mniejsze – około 400-500g 4 jajka 3/4 szklanki oleju 2 i 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru kokosowego, ewentualni zwykły) 3 kopiaste łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaCzytaj dalej


Ciasto czekoladowo-orzechowe bez mąki. Doskonałe!

Propozycja dla fanów czekoladowych smaków. Ciasto może okazać się hitem na niejednej imprezie. Zapewniam, że nie zostanie po nim nawet okruszek! Dodatkowo, jest bardzo proste do przygotowania,  a jego wykonanie nie zabierze zbyt wiele czasu. Goście będą zachwyceni! Mocno czekoladowe niczym brownie, choć nie jest tak ciężkie i nie ma w sobie grama mąki. Orzechy laskowe wspaniale komponują się z czekoladą, a całość możemy wzbogacić skórką pomarańczową. Orzechy laskowe (czyli owoce leszczyny) są bogatym źródłem potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Ponadto charakteryzują się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, obniżających poziomCzytaj dalej


Ekspresowe ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe jest lekkie jak puch i zachwyci smakiem każdego. To awaryjne ciasto, które sprawdzi się zawsze, a wszyscy pokochają je za prostotę i szybkość wykonania. To ciasto bardzo lubi się z letnimi, sezonowymi owocami, możemy nawet wymieszać ich kilka rodzajów np. borówki z malinami lub dodać całą szklankę pokrojonych, polskich truskawek. Składniki niemal zawsze mamy pod ręką, więc najwyższa pora coś upiec!   Składniki : 300g jogurtu naturalnego 3 jajka 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej (może być również orkiszowa jasna) 2/3 szklanki cukru kokosowego (lub innego słodzidłaCzytaj dalej


Królowa kasz. Zaskocz gości sernikiem jaglanym!

Królowa kasz. Zaskocz gości sernikiem jaglanym!

Nie od dziś wiadomo, że kasza jaglana nosi miano królowej kasz. Nie jest to określenie bezzasadne, ponieważ to małe, żółte ziarenko ma w sobie wielką moc. Proso to jedno z najstarszych zbóż, dawniej bardzo często gościło na słowiańskich stołach. Warto zaprosić ją na stałe na kuchenną półkę, gdyż pozytywów jej spożywania jest naprawdę wiele. Kasza jaglana działa odkwaszająco na nasz organizm, posiada więcej żelaza od wszelkich innych kasz, ma właściwości przeciwwirusowe, dlatego warto zajadać ją przy przeziębieniach czy w okresie jesienno-zimowym, gdy o choroby nie trudno. To tylko kilka zCzytaj dalej