/* */

Rolada czekoladowa z wiśniami

Składniki na biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru (lub ksylitolu)
  • 90g mąki pszennej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao

Składniki na krem czekoladowy:

  • 250g serka mascarpone
  • 100g gorzkiej czekolady min. 70% kakao

Dodatkowo dżem wiśniowy bez cukru

Składniki na polewę:

  • 50g gorzkiej czekolady
  • kilka łyżek mleka

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

 

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 180’C opcja góra-dół.

Ciasto biszkoptowe:

Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając ubijania.

Do masy dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy całość delikatnie by piana nie opadła.

Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 30x40cm), wyrównujemy i stawiamy na środkowy poziom piekarnika.

Pieczemy około 14 minut.

Po upieczeniu ciasto przekładamy na bawełnianą ściereczkę papierem do góry, delikatnie odrywamy papier i gorące jeszcze ciasto zwijamy delikatnie wzdłuż dłuższego boku (razem ze ściereczką). Tak zwinięte ciasto pozostawiamy do ostudzenia.

W międzyczasie przygotowujemy krem na bazie mascarpone.

Krem:

Gorzką czekoladę łamiemy na drobniejsze kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Do miski wykładamy mascarpone (ogrzane do temperatury pokojowej), dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy do połączenia obu składników.

Ostudzoną roladę delikatnie rozwijamy, smarujemy na środku dżemem wiśniowym, a następnie całość równomiernie smarujemy kremem czekoladowym. Zwijamy roladę, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki.

Kiedy rolada będzie dobrze schłodzona możemy przygotować polewę.

Polewa:

Pokruszoną czekoladę przekładamy do garnuszka, dodajemy kilka łyżek mleka i rozpuszczamy na małym ogniu, często mieszając trzepaczką. Podgrzewamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Jeszcze ciepłą polewą polewamy roladę i wstawiamy na chwilę do lodówki do stężenia.

Smacznego!

 



(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *