cukinia

 
 

Ciasto z cukinii

Wilgotne i niezwykle smaczne ciasto, trudno poprzestać na jednym kawałku! Zawiera w sobie tajemniczy składnik, którego goście zwykle nie mogą odgadnąć. A to dlatego, że nasza tajemnicza cukinia jest tu zupełnie niewyczuwalna. To zatem idealna propozycja na przemycenie tego cennego warzywa w postaci deseru. Smak docenią zarówno dorośli jak i dzieci!   Składniki: jedna większa cukinia lub dwie mniejsze – około 400-500g 4 jajka 3/4 szklanki oleju 2 i 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru kokosowego, ewentualni zwykły) 3 kopiaste łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaCzytaj dalej


Zapiekanka z cukinii

Warto wykorzystać sezon na cukinię, gdyż może być składnikiem przeróżnych potraw za niewielką cenę. Młoda cukinia jest pyszna i pełna wartości odżywczych, to bogactwo potasu, żelaza, magnezu oraz witaminy C. Poza tym jest lekkostrawna, wpływa pozytywnie na proces trawienia. Jest polecana dla osób zmagających się z cukrzycą, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, nadaje się do pieczenia, duszenia, marynowania, na grill, nadaje się także do jedzenia na surowo.   Składniki: 1 większa cukinia około 500-600g 1 duża marchewka, lub 2 mniejsze 4 jajka 1/2 cebuliCzytaj dalej


Późne zbiory z grządek – przegląd właściwości kilku warzyw dyniowatych

Późne zbiory z grządek – przegląd właściwości kilku warzyw dyniowatych

Warzywa są zdrowe, dostarczają niezbędnych witamin oraz mikro i makroelementów, przy czym nie obciążają żołądka i nie dodają kilogramów. Późnym latem warto skusić się na warzywa z rodziny dyniowatych. Jakie mają właściwości i jak wpływają na zdrowie? Rodzina dyniowatych (Cucurbitaceae) zawiera warzywa, które różnią się nie tylko smakiem, ale przede wszystkim wyglądem. Właściwości tych warzyw są do siebie zbliżone. Zapewne pierwsze skojarzenie dotyczące warzyw dyniowatych dotyczy dyni. Jednak poza znaną doskonale pomarańczową, dużą rośliną do rodziny tej zaliczamy także cukinie, patisony, ogórki, melony i arbuzy. Zdrowotne właściwości warzyw dyniowatych Dynia nie zawszeCzytaj dalej


Kuleczki z cukinii

kuleczki z cukinii

Wszyscy znają już placki z cukinii, robione na wzór placków ziemniaczanych, ale pyszne są również kuleczki z cukinii. Są wyborną przekąską, gdy brakuje czegoś do podgryzania w czasie oglądania serialu czy meczu. I co ważne nie mają dużo kalorii. Będą wspaniałym uzupełnieniem i urozmaiceniem diety seniora. Są wygodne w konsumpcji, ponieważ są małych rozmiarów. Można je jeść rękoma, więc starsza osoba świetnie sobie z nimi poradzi bez pomocy opiekuna. Można również podać je jako elegancką przystawkę na ciepło lub na zimno, gdy wpadną goście. Kuleczki będą na pewno wyglądały zachęcającoCzytaj dalej