Spaghetti carbonara z cukinią

Dziś serwujemy nieco odmienione, włoskie danie makaronowe. Spaghetti carbonara to jedno z najpopularniejszych włoskich  potraw. To prosty i pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Tradycyjna wersja zawiera długi makaron, boczek, kremowy sos na bazie jajek oraz twardy sery typu parmezan i pecorino. My wzbogaciliśmy danie o dodatek cukinii, dzięki czemu zyskuje ono nieco więcej świeżości i jest bardziej wartościowe. Ponadto całość komponuje się idealnie i smakuje na prawdę dobrze.

Polecamy spróbować!

 

Składniki (2 porcje) :

  • 100-120g makaronu np. spaghetti lub inny ulubiony
  • 150g boczku np. w plastrach
  • 1/2 średniej wielkości cukinii lub 1 mała
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie parmezan do posypana
  • świeża natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy makaron i gotujemy al dente.

Boczek kroimy w drobną kostkę.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.
Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie odsączamy z nadmiaru wody.

Duża patelnię rozgrzewamy, dodajemy boczek  i smażymy na średnim ogniu, aż się nieco przyrumieni. Następnie dodajemy czosnek i startą cukinię. Smażymy jeszcze kilka minut, aż cukinia zmięknie. Przyprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania. Jeśli używamy sera parmezan, dodatek soli nie będzie konieczny, potrawa będzie dostatecznie słona.

W szklance roztrzepujemy jajka (możemy je wcześniej sparzyć tym sposobem: do szklanki nalewamy wrzątku i wkładamy jajka na 10 sekund, najlepiej za pomocą łyżki)

Na patelnię dodajemy ugotowany makaron, chwilę podgrzewamy na niewielkim ogniu mieszając.
Kiedy całość dobrze się podgrzeje i połączy, dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy chwilę, aby otoczyły cały makaron. Pamiętajmy, że jajka nie powinny się do końca ściąć, tylko utworzyć kremowy sos.

Całość posypujemy parmezanem oraz świeżo posiekaną natką pietruszki. Wykładamy na talerze i podajemy gorące.

Smacznego!

 



« (Poprzedni artykuł)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *