Szukaj

Kotleciki mielone z cukinią

DSC_1932

Dzięki dodatkowi cukinii kotleciki nie są zbyt ciężkie, za to bardziej smaczne i soczyste.

Danie doskonale komponuje się z ulubioną kaszą i warzywami, możemy też podać z młodymi ziemniakami i surówką.

 

Składniki:

  • 400g mięsa mielonego z indyka
  • 100-150g cukinii
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • garść posiekanego koperku
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na łyżce oliwy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy.

Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach (młodej cukinii nie musimy obierać). Odciskamy delikatnie z nadmiaru wody, dodajemy do podsmażonej cebuli, doprawiamy solą i pieprzem, następnie dusimy kilka minut i odstawiamy.

Do miski przekładamy mięso, jajko, bułkę tartą, koperek oraz wcześniej przygotowaną cebulę z cukinią, możemy też doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Całość wyrabiamy rękoma i formujemy niewielkie kotleciki.

Jeśli masa zbytnio się lepi, możemy zwilżyć ręce wodą.

Kotleciki delikatnie obtaczamy w bułce tartej.

Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, układamy kotleciki i obsmażamy z obu stron.

Aby uniknąć długiego smażenia możemy po krótkim obsmażeniu wstawić kotleciki do piekarnika. W tym celu piekarnik nagrzewamy do 180’C, przygotowujemy naczynie żaroodporne, układamy w nim kotleciki i pieczemy około 15 minut.

 

Kasza bulgur z warzywami

Jeśli została nam niezużyta część cukinii, możemy dodać ją do ulubionej kaszy, z którą podamy gotowe danie. Możemy użyć także innych warzyw, które mamy akurat w lodówce np. marchewkę, paprykę.

Drugą część czerwonej cebuli kroimy w kosteczkę, podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i cukinię pokrojoną w kosteczkę. Całość przyprawiamy oregano, pieprzem i solą. Gdy cukinia zmięknie dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę np. bulgur, mieszamy i gotowe.

Smacznego!