Tarta z cukinią i porem

Dziś polecamy kremową tatrę z cukinią i porem, na kruchym i delikatnym spodzie orkiszowym.
Przygotujemy ją z łatwo dostępnych składników, a już niebawem sezon na cukinię, więc przepisów z tym składnikiem nigdy za wiele.

 

Składniki na kruchy spód:

  • 100g zimnego masła
  • 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 4 łyżki wody
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • średniej wielkości cukinia
  • biała część pora
  • jajko
  • 2 kopiaste łyżki śmietany 18%
  • 100g szynki (opcjonalnie)
  • ser żółty na wierzch (opcjonalnie)
  • garść posiekanego koperku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła lub oleju

 

Przygotowanie:

Na początek kruchy spód.

Do miski wsypujemy zmielone siemię lniane, 4 łyżki wody i mieszamy. Następnie dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki oraz mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wyrabiamy szybko gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

W międzyczasie przygotowujemy farsz.

Cukinię myjemy, obieramy (jeśli jest młoda nie musimy jej obierać), ścieramy na tarce o dużych oczkach i odstawiamy na kilka minut.

Białą część pora kroimy wzdłuż, następnie siekamy w paski.

Cukinię odsączamy z nadmiaru wody (możemy rękoma lub na sicie).

Koperek drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pora i chwilę podsmażamy, dodajemy odciśniętą cukinię i podsmażamy na średnim ogniu 3-4 minuty. Dodajemy posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do przestudzenia.

Farsz możemy także wzbogacić dodatkiem drobno pokrojonej szynki.

 

Piekarnik nagrzewamy do 180’C opcja grzania góra-dół.

Formę wykładamy papierem do pieczenia i spód wylepiamy schłodzonym ciastem. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, pieczemy na złoty kolor. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy.

W kubku mieszamy widelcem jajko z dodatkiem śmietany i łączymy z farszem z cukinii.

Gotowy farsz przekładamy na upieczony spód i wkładamy do piekarnika jeszcze na 25-30 minut.  Wierzch możemy posypać tartym serem, jeśli używamy. Pieczemy w 180 stopniach (opcja grzania góra-dół).

Po tym czasie tatrę wyjmujemy. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 

Smacznego!

 

 



(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *