Zapiekanka z cukinii

Warto wykorzystać sezon na cukinię, gdyż może być składnikiem przeróżnych potraw za niewielką cenę. Młoda cukinia jest pyszna i pełna wartości odżywczych, to bogactwo potasu, żelaza, magnezu oraz witaminy C. Poza tym jest lekkostrawna, wpływa pozytywnie na proces trawienia. Jest polecana dla osób zmagających się z cukrzycą, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny.

Można ją przyrządzać na wiele sposobów, nadaje się do pieczenia, duszenia, marynowania, na grill, nadaje się także do jedzenia na surowo.

 

Składniki:

  • 1 większa cukinia około 500-600g
  • 1 duża marchewka, lub 2 mniejsze
  • 4 jajka
  • 1/2 cebuli
  • 100g sera żółtego
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • jeśli chcemy zrobić nieco bogatszą wersję, możemy dodać np. paprykę pokrojoną w kostkę, pieczarki lub podsmażony boczek

 

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 180’ C.

Cukinię myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki (jeśli jest młoda nie musimy jej obierać).

Cebulę również ścieramy na dużych oczkach.

Marchewkę obieramy i ścieramy na małych oczkach. Podobnie postępujemy z serem.

Koperek płuczemy i drobno szatkujemy.

Odsączamy zgromadzoną wodę z cukinii, dodajemy startą cebulę, marchew, koperek, ser żółty, jajka, kaszę mannę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.

Szklaną formę o wymiarach 20×30 (lub tortownicę o średnicy 26cm) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Przygotowaną masę wykładamy do formy i wyrównujemy. Wierzch możemy dodatkowo posypać serem, ale nie jest to konieczne.

Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 50 minut, wierzch powinien się ładnie przyrumienić.

Po tym czasie zapiekankę wykładamy i odstawiamy na 5 minut. Następnie kroimy i podajemy gorącą.

Jako dodatek świetnie sprawdzi się tutaj sos koperkowy lub czosnkowy na bazie jogurtu greckiego. Wystarczy wymieszać jogurt z posiekanym koperkiem lub ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, przyprawić solą oraz pieprzem, wymieszać i gotowe.

Doskonale smakuje także na zimno, na drugi dzień.

Smacznego!

 

 



(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *