Szukaj

Pasternak zwyczajny – właściwości wykorzystywane w kuchni i nie tylko

Pasternak należy do nieco zapomnianych roślin, jednak jesienią warto ponownie wprowadzić go do kuchni. Warzywo przypomina pietruszkę i niczym nie ustępuje jej pod względem wartości odżywczych i cennych właściwości. Przekonaj się, jakie działanie wykazuje pasternak zwyczajny!   Pasternak – co to za roślina? Pasternak zwyczajny (Pastinaca sativa L.) to roślina z rodziny selerowatych. Rośnie dziko […]

Zapiekanka makaronowa bardzo warzywna

Proste i pożywne danie który zadowoli całą rodzinę, ale i nada się znakomicie na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.   Składniki (4 porcje): 1 szklanka makaronu np. świderki lub penne 1 czerwona papryka puszka krojonych pomidorów 400g 1 średnia cukinia 1 mała cebula 2 ząbki czosnku opakowanie sera mozzarella 6 pieczarek sól pieprz łyżeczka oregano oliwa […]

Sos z pieczonych warzyw

Warzywa w wersji pieczonej zaskakują swoim smakiem i aromatem. Wybierzmy przepełnione smakiem lata, dojrzałe w słońcu pomidory, kształtnego bakłażana, delikatną cukinię oraz kruchą i soczystą paprykę. Do tego intensywną cebulę i czosnek, który po upieczeniu zamienia się w delikatną w smaku pastę. Tym warzywnym połączeniem uzyskamy przepyszny sos, idealnie nadający się na przetwory. Dzięki temu […]

Najlepszy owoc na lato – arbuz

Smaczny, dietetyczny, nawadniający i zdrowy – arbuz to zdecydowanie jeden z najlepszych pomysłów na letnią przekąskę. W upalne dni często tracimy apetyt i o wiele trudniej jest nam przekonać się do mięsnych posiłków. Z kolei owoce i warzywa smakują doskonale, zwłaszcza gdy temperatura za oknem przekracza 30 stopni. Arbuz jest szczególnie lubiany w lecie nie […]

Piramida żywienia dla osób starszych – wytyczne 2019!

Piramida żywienia to wytyczne opracowywane przez specjalistów, które mają na celu zobrazowanie prawidłowych proporcji pomiędzy poszczególnymi produktami spożywczymi. Odpowiednia dieta jest ważna w każdym wieku, także senioralnym. Przedstawiamy ogólne zasady racjonalnego żywienia obowiązujące w 2019 roku, ponieważ dane takie są systematycznie aktualizowane w związku z większą wiedzą na temat wielu związków oraz ich wpływu na […]

Superfoods w zapomnianym wydaniu – kapusta

Super-foods, czyli bardzo wartościowe produkty spożywcze o licznych właściwościach powinny gościć na stołach każdego. W sklepach pojawiają się coraz nowsze warzywa i owoce, o których często nigdy wcześniej nie słyszeliśmy. Tymczasem również znane, ale nieco zapomniane pod względem wartości odżywczych warzywa możemy kupić na każdym targu lub hodować w ogródkach. Jednym z takich wyjątkowo prostych, […]

Cukrzyca – Zwróć uwagę na te sygnały

Otyłość w wieku geriatrycznym

  Kiepskie samopoczucie to typowy objaw wielu chorób przewlekłych. Zwykle je lekceważymy, zrzucając winę na przeciążenie obowiązkami. Ale jeśli od dłuższego czasu słabiej funkcjonujemy w środku dnia, odczuwamy ogólne osłabienie, ogarnia nas niespotykana dotąd chęć na popołudniową drzemkę, powinno to wzbudzić podejrzenie, że przyczyną może być cukrzyca. Uwagę powinny zwrócić także niczym nieuzasadnione wahania emocjonalne […]

Wolne rodniki przyczyną starzenia – dieta antyoksydacyjna

Jedzenie potrafi leczyć

Wolne rodniki są naturalnie wytwarzane przez organizm człowieka w wyniku procesów metabolicznych. Ich niewielka ilość pomaga zwalczać m.in. stany zapalne oraz toksyny. Jednak większość wolnych rodników powstaje pod wpływem czynników zewnętrznych, a ich nadmiar prowadzi do szeregu niekorzystnych skutków dla ciała, w tym przedwczesnego starzenia. Wolnym rodnikiem nazywamy jon lub atom z niesparowaną ilością elektronów. […]