Witamina C
Witamina C i jej źródła

Kwas askorbinowy nie jest wytwarzany w organizmie ludzkim, jak również nie może być w nim magazynowany, dlatego należy dbać o dostarczenie odpowiednich ilości tej witaminy wraz z pożywieniem bądź z suplementami diety. Najlepiej dostarczać witaminę C wraz z warzywami i owocami, gdyż w tej postaci jest ona 3-5 krotnie lepiej wchłaniana i przez dłuższy czas zachowuje właściwe stężenie w ustroju. Dlaczego tak się dzieje? Kwas askorbinowy występujący w roślinach jest zabezpieczony przed rozkładem dzięki substancjom organicznym, takim jak flawonoidy czy karotenoidy. Substancje te mogą również intensyfikować działanie omawianej witaminy. StężenieCzytaj dalej
Rutyna – ważne wsparcie dla witaminy C!

Witamina C zwiększa odporność, zwłaszcza jeśli stosujemy ją przed okresem wzmożonego ryzyka zachorowań. Nie każdy jednak wie, że istnieją sposoby, które pozwalają zwiększyć skuteczność witaminy C. Nie bez powodu często spotykamy preparaty witaminowe mające w składzie rutynę. Jej odpowiednią ilość możemy jednak wprowadzić także przy pomocy wybranych produktów spożywczych. Jak działa rutyna i gdzie ją znajdziemy? Rutyna – co to jest i jakie ma właściwości? Rutyna, dla niektórych lepiej znana pod nazwą rutozyd, to bioflawonoid roślinny po raz pierwszy odkryty w zielu ruty zwyczajnej. Dziś wiadomo, że rutyna występujeCzytaj dalej
Rokitnik – właściwości i sposoby wykorzystania

W celu wzmocnienia odporności najczęściej sięgamy po preparaty oraz żywność zawierające witaminę C. Nie zapominajmy jednak, że jej skuteczność przy przeziębieniu uzależniona jest systematycznym stosowaniem. Poza powszechnie znanymi produktami z witaminą C jej bogatym źródłem jest rokitnik. Kiedy sięgnąć po tą roślinę i jakie ma właściwości lecznicze? Rokitnik zwyczajny (pospolity) jest krzewem dorastającym do 5 metrów wysokości, choć ma raczej formę rozłożystą. Rokitnik często stanowi ozdobę ogrodów jako roślina zadarniająca o wyrazistych, dekoracyjnych owocach. Surowcem wykorzystywanym w przemyśle są najczęściej pomarańczowe, okrągłe owoce rokitnika. Poza owocami wykorzystuje się także korę,Czytaj dalej
Dzika róża – antidotum na wiele dolegliwości

Dzika róża może występować w postaci herbat, powideł. Dostępne są także płyny do kąpieli z ekstraktem z dzikiej róży. Krzak tej rośliny jest od wieków uważany za inspirację dla lekarzy, kucharzy i farmaceutów. Dzika róża określana jest jako owoc, który działa cuda. Nie sposób jest wymienić wszystkich jej walorów smakowych, zapachowych, aromatycznych i urodowych. Dzięki swoim niezaprzeczalnym właściwościom jest bardzo ceniona przez farmaceutów i zielarzy. Dzika róża należy do jednych z najbardziej znanych i najlepszych roślin leczniczych. Wiele wieków temu była podstawowym pożywieniem ludzi. Niektórzy jedli ją nawet na surowo.Czytaj dalej
Czarna porzeczka – pożytek nie tylko z owoców

Sezon na porzeczki już za nami, na szczęście jest sposób aby korzystać z dobrodziejstwa tej rośliny jeszcze przed nadejściem jesieni. Mowa o leczniczym wykorzystaniu liści czarnej porzeczki. Czarna porzeczka należy do najsmaczniejszych owoców sezonowych. Zbiory wykorzystywane są do przyrządzania konfitur, soków i ciast. Jednak również liście czarnej porzeczki mogą być śmiało wykorzystywane wspomagająco w przypadku wielu schorzeń. Działanie czarnej porzeczki Godna uznania jest bardzo wysoka zawartość witaminy C, której w owocach porzeczki jest kilka razy więcej niż w cytrusach. Zamiast sięgać po preparaty witaminowe wystarczy garstka czarnych porzeczek, co pokrywaCzytaj dalej
Wzmacnianie odporności seniora. Na co zwracać uwagę?

Proces starzenia jest procesem fizjologicznym, który jest uwarunkowany genetycznie. Wraz z wiekiem odporność człowieka spada. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym senior jest narażony na infekcje i przeziębienia, które zbagatelizowane mogą mieć fatalny wpływ na zdrowie. Warto wzmacniać odporność seniora, aby nie obciążać jego organizmu niepotrzebnymi chorobami. Witaminy i dieta Witamina C jest potrzebna nie tylko seniorom. Warto ją dodatkowo suplementować, ponieważ jej długotrwałe zażywanie wpływa pozytywnie na odporność, a jeśli już dojdzie do przeziębienia, to jego przebieg jest znacznie łagodniejszy. W naturalny sposób witaminę C można dostarczać poprzez spożywanie cytryny, najlepiejCzytaj dalej
Witamina C – pomyśl o niej teraz, żeby mogła działać jesienią

Witamina C (kwas askorbinowy) znana jest głównie jako środek stosowany przy przeziębieniu. Ostatnio jednak coraz częściej mówi się o szerszych właściwościach tejże witaminy, a samo działanie w trakcie infekcji jest niejednokrotnie podważane. Witamina C jest prawdopodobnie najczęściej stosowanym wsparciem przy przeziębieniu, a zarazem pierwszym lekiem po jaki sięgamy gdy pojawią się objawy choroby. I rzeczywiście witamina C jest niezastąpiona jako środek zwiększający odporność. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, że odporności nie można wzmocnić w ciągu jednego dnia. Aby witamina C mogła zadziałać na jesienne przeziębienia trzeba rozpocząćCzytaj dalej
Woda z cytryną na czczo

Perystaltyka jelit u osób starszych jest bardzo powolna i pomocna w tej sytuacji może okazać się woda z cytryną na czczo. Po przebudzeniu zamiast sięgać po kubek z kawą lepiej na dobry początek dnia wypić szklankę wody z cytryną. Poranna dawka wody z cytryną ma ogromne znaczenie dla organizmu. Szklanka wody z cytryną przyspiesza metabolizm i reguluje pracę jelit. Cytryna to bogactwo witaminy C i mikroelementów. Zakwaszona woda wspaniale działa na drogi moczowe. Jeśli ktoś pragnie schudnąć to picie wody z cytryną zdecydowanie okaże się pomocne. Woda z cytryną naCzytaj dalej