Szukaj

Pasternak zwyczajny – właściwości wykorzystywane w kuchni i nie tylko

Pasternak należy do nieco zapomnianych roślin, jednak jesienią warto ponownie wprowadzić go do kuchni. Warzywo przypomina pietruszkę i niczym nie ustępuje jej pod względem wartości odżywczych i cennych właściwości. Przekonaj się, jakie działanie wykazuje pasternak zwyczajny!   Pasternak – co to za roślina? Pasternak zwyczajny (Pastinaca sativa L.) to roślina z rodziny selerowatych. Rośnie dziko […]

Liście truskawek na stan zapalny i oczyszczanie organizmu!

Sezon na świeże truskawki niestety trwa krótko i jedynie w czerwcu możemy cieszyć się ich zdrowotnymi właściwościami. Tymczasem również liście truskawek posiadają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Przedstawiamy sposób na przyrządzenie herbatki z liści truskawkowych oraz wskazujemy, przy jakich schorzeniach warto sięgnąć po taki napój! Liście truskawek – właściwości Truskawka jest cenną rośliną, znaną głównie […]

Dieta odchudzająca bez wyrzeczeń – kilka łatwych sposobów

Problem z nadmiarem kilogramów nie należy do rzadkości. Często jednak trudno jest zdecydować się na dietę odchudzającą, co więcej, w przypadku seniorów konieczne jest szczególne dbanie o jakość dostarczanych posiłków. Jak więc zrzucić kilka kilogramów i jednocześnie nie męczyć się restrykcyjnymi dietami?   Odchudzaj się tak, żeby nie czuć głodu! Redukcja wagi nie musi oznaczać […]

Dieta przy nieswoistych chorobach jelit – podstawowe zasady w okresie remisji objawów

Nieswoiste choroby zapalne jelit dotyczą przewodu pokarmowego, dlatego niezwykle istotna dla skuteczności łagodzenia objawów jest odpowiednia dieta. Co więcej, w przypadku niektórych schorzeń zrównoważone posiłki mogą uchronić przed przykrymi powikłaniami, takimi jak niedożywienie oraz wydłużyć czas remisji choroby. Poznaj podstawowe zasady żywienia osób chorujących na nieswoiste zapalenia jelit.   Jaką dietę stosuje się przy nieswoistych […]

Dieta dla mózgu!

Prawidłowa i zrównoważona dieta jest podstawą funkcjonowania każdego narządu w ludzkim ciele. Istnieją diety na cholesterol, diety dla osób chorych na cukrzycę, czy nawet diety przeciwmigrenowe. Odpowiedni sposób odżywiania ma równie duże znaczenie w przypadku zachowania prawidłowych funkcji mózgu, a tym samym dla poprawy humoru oraz zmniejszania objawów depresji. Zobacz, jakie produkty warto spożywać, by […]

Superfoods w zapomnianym wydaniu – kapusta

Super-foods, czyli bardzo wartościowe produkty spożywcze o licznych właściwościach powinny gościć na stołach każdego. W sklepach pojawiają się coraz nowsze warzywa i owoce, o których często nigdy wcześniej nie słyszeliśmy. Tymczasem również znane, ale nieco zapomniane pod względem wartości odżywczych warzywa możemy kupić na każdym targu lub hodować w ogródkach. Jednym z takich wyjątkowo prostych, […]

Dieta antymigrenowa

Dieta antymigrenowa

Istnieje wiele produktów spożywczych, które mogą przyczyniać się do bólu głowy lub migreny. Na szczęście lista żywności zmniejszającej bóle głowy jest znacznie dłuższa, dlatego wprowadzając odpowiednią dietę antymigrenową możemy skutecznie uchronić się przed przykrymi doznaniami. Bóle głowy zdarzają się bardzo często i nie zawsze potrafimy określić ich przyczynę. Znacznie rzadziej mamy do czynienia z migrenami, […]

Owoc kiwano – co to takiego i jakie ma wartości?

Owoc kiwano, określany także jako ogórek kiwano, to tropikalne warzywo o licznych właściwościach zdrowotnych. Kiwano może stanowić ciekawe i wartościowe urozmaicenie każdej diety, głównie ze względu na swoje właściwości wspierające serce, nerki, wątrobę i układ odpornościowy. Nadaje się także dla osób na diecie, ponieważ zaliczany jest do roślin niskokalorycznych. Ciekawostką są jego właściwości odmładzające. Kiwano […]