/* */

Liście truskawek na stan zapalny i oczyszczanie organizmu!

Sezon na świeże truskawki niestety trwa krótko i jedynie w czerwcu możemy cieszyć się ich zdrowotnymi właściwościami. Tymczasem również liście truskawek posiadają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Przedstawiamy sposób na przyrządzenie herbatki z liści truskawkowych oraz wskazujemy, przy jakich schorzeniach warto sięgnąć po taki napój!

Liście truskawek – właściwości

Truskawka jest cenną rośliną, znaną głównie dzięki swoim walorom smakowym. Zarówno świeże owoce, jak i koktajle, ciasta truskawkowe, czy dżemy z truskawek są uwielbiane przez większość z nas. Ta pełna wartości roślina może być wykorzystywana również jako bogate źródło witamin, m.in. witamin z grupy B, witaminy C oraz kwasu krzemowego, żelazo, magnez, wapń, błonnik rozpuszczalny w wodzie. Pomimo słodkiego smaku truskawki są niskokaloryczne – zawierają zaledwie 29 kcal w 100 gramach owoców. Liczne antyoksydanty zawarte w truskawkach mają zbawienny wpływ na organizm, a te same właściwości wykazują również suszone liście oraz szypułki, które zawierają chlorofil wpływający m.in. na stan skóry! Przygotowują truskawki do nie warto więc dokładnie ich obierać, wręcz wskazane jest ich jedzenie wraz z szypułkami.

Natomiast herbata z suszonych liści truskawek jest doskonałym środkiem oczyszczającym organizm. Napar z liści truskawek wykazuje działanie lekko moczopędne oraz wspomaga funkcje wątroby.

Ze względu na liczne związki zawarte w liściach napar taki sprawdza się przypadku chorób wynikających z niedoborów witamin, w tym przy anemii.

Młode liście truskawek jako bogate źródło antyoksydantów sprawdzają się także w przypadku stanów zapalnych, zarówno ogólnoustrojowych, jak i owrzodzeń i zapaleń jamy ustnej. Zaleca się stosowanie truskawek także w przypadku chorób reumatycznych, które maja związek ze stanem zapalnym.

Jak przygotować liście truskawek?

Najwięcej wartości zawierają młode liście truskawek, dlatego przygotowując zbiory wybieramy właśnie takie. Listki układamy na papierze kuchennym, jednak nie w pełnym słońcu, a w miejscu zacienionym. Podczas suszenia liście truskawek powinny mieć zapewniony swobodny przewiew powietrza.

Wysuszone liście przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Tak przygotowany susz wykorzystujemy do przyrządzania herbaty, którą wykonanym przez zalanie 1-2 łyżeczek liści szklanką gorącej wody i parzenie pod przykryciem przez kilka minut. Napar z liści truskawek pijemy raz dziennie.

 



« (Poprzedni artykuł)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *