zioła

 
 

Podagrycznik pospolity – właściwości

Ziele podagrycznika to popularny sposób wspomagający leczenie schorzeń dotykających stawów. Napary z podagrycznika zmniejszają dolegliwości bólowe związane z podagrą, ponieważ działają na organizm oczyszczająco. Podagrycznik jest rośliną pełną dobroczynnych właściwości, jednak w ogrodach często traktowany jest jako chwast trudny do wyplenienia. Jak działa podagrycznik pospolity w przypadku osób cierpiących na choroby reumatyczne i w jaki sposób go stosować?   Podagrycznik pospolity – charakterystyka Podagrycznik pospolity (Aegopodium podagraria L.), to powszechnie występujący chwast, który rośnie w Polsce niemalże w każdym miejscu – na łąkach, na poboczach dróg, przy ogrodzeniach, a także jakoCzytaj dalej


Zioła idealne na upalne dni!

Lato powitało nas afrykańskimi upałami i choć większość z nas lubi ciepłą pogodę, niestety wysokie temperatury mogą okazać się dla niektórych ciężkie do wytrzymania. W upalne dni nie należy zapominać o dużej ilości wypijanych płynów, kremach z filtrem i nakryciach na głowy, Istnieją również zioła, które pomogą ochłodzić ciało i przetrwać najwyższe temperatury! Zioła o działaniu chłodzącym Obserwując i niestety odczuwając nadmierne upały często szukamy sposobów na ochłodzenie. Najtrafniejsze wydaje się być stosowanie zimnych napojów z lodem oraz klimatyzacji, to jednak niesie ze sobą pewne ryzyko – ból gardła, chrypka,Czytaj dalej


Hibiskus – smak herbaty i… zdrowotne właściwości

Hibiskus to cudowna, egzotyczna roślina znana przede wszystkim ze względu na piękne i okazałe kwiaty. W Polsce szczególnie lubiana jest herbata o smaku hibiskusa. Nie każdy jednak wie, że ta niezwykła roślina posiada liczne właściwości lecznicze.   Hibiskus – charakterystyka rośliny Hibiskus znany jest także pod nazwą ketia lub malwa sudańska. Roślina występuje dziko m.in. z Afryce, Indiach i Chinach, jednak uprawiana jest także w Polsce, głównie jako ozdoba ogrodów. Jednoroczny krzew osiąga wysokość do 2,5 metra, zachwycając okazałymi kwiatami. Hibiskus poza dekoracją znajduje o wiele szersze zastosowanie, głównie wCzytaj dalej


Czerwona koniczyna – chwast, czy dar natury?

Czerwona koniczyna to chwast często zajmujący większość trawnika przed domem – przyciąga pszczoły i szybko się rozrasta. Nie każdy wie, jak szerokie zastosowanie w lecznictwie wykazuje ta powszechnie występująca roślina. Jak działa koniczyna i kto powinien stosować preparaty zawierające jej wyciągi?   Właściwości czerwonej koniczyny Czerwona koniczyna należy do rodziny bobowatych i występuje praktycznie na wszystkich łąkach, terenach leśnych, czy przydomowych trawnikach. Choć łodygi, kwiaty i liście nie osiągają dużych rozmiarów, to już sam korzeń koniczyny potrafi dorastać nawet do 1,5 metra w głąb gruntu. Każda część rośliny odznacza sięCzytaj dalej


Mirt – zioło nie tylko z tradycją – właściwości lecznicze mirtu

Mirt w Polsce wykorzystywany jest głównie jako roślina ozdobna, uprawiana w ogrodach i doniczkach. Jej zimozielone liście zdobią o każdej porze roku, a ścinane gałązki służą do obrzędów religijnych. Nie każdy wie, że mirt wykazuje także właściwości prozdrowotne. Jako przyprawa mirt stosowany jest w Południowej Europie, na Bliskim Wschodzie oraz w Północnej Afryce. Charakterystyka mirtu i nutka tradycji Mirt to krzewina dorastająca w naturalnych warunkach do 3-4 metrów wysokości. Odmiany uprawne zwykle są niższe (ok. 1 metr). Liście mirtu są zielone przez cały rok, nie opadają na zimę. Latem natomiastCzytaj dalej


Goździki – wszechstronne dobro dla zdrowia

Niepozorne nasiona goździków wykazują szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także jako wartościowy środek przeciwbólowy oraz wspierający zdrowie w przypadku wielu dolegliwości. Poznaj zdrowotne właściwości aromatycznych goździków. Goździki – niezwykłe nasiona Goździki to pąki drzewa o nazwie goździkowiec wonny, które zostały zebrane i ususzone jeszcze przed całkowitym rozwojem. Proces odymiania nadaje różowym goździkom ciemną barwę. Te nierozwinięte pęki są wykorzystywane w kulinariach jako wartościowa i niezwykle aromatyczna przyprawa. Co więcej, maleńkie goździki znajdują zastosowanie także w ziołolecznictwie. Goździki od wieków były używane przez naszych przodków do zwalczania wielu dolegliwości,Czytaj dalej


Czarnuszka – co to za roślina?

Czarnuszka jest ciekawą rośliną siewną, która posiada liczne właściwości prozdrowotne oraz jest powszechnie wykorzystywana w kuchni. Ziarna czarnuszki dodajemy często jako posypkę do chleba, czy przyprawę do potraw, prawdopodobnie nie zdając sobie sprawy z jej leczniczych właściwości. Mowa o kminku czarnym, przez wielu uznawanym za zioło na wszelkie dolegliwości. Czarnuszka – historia rośliny Czarnuszka była cenioną rośliną od zamierzchłych czasów. Pierwsze wzmianki na temat czarnuszki ponoć zapisane są w Biblii. Wspominali o niej także słynny Hipokrates, czy Dioskurides. Roślina była uwielbiana także przez faraonów. Czarnuszka występuje w wielu odmianach, aCzytaj dalej


Majeranek – poznaj właściwości lecznicze tego zioła

Majeranek – poznaj właściwości lecznicze tego zioła

Majeranek jest dobrze znany jako przyprawa do różnego rodzaju dań, głównie mięsnych i spaghetti. Poza wykorzystaniem w kuchni, zioło to znajduje zastosowanie w medycynie. Jakie właściwości lecznicze ma majeranek? Majeranek ogrodowy (Origanum Majorana, lebiodka majeranek) to roślina rosnąca dziko w krajach o cieplejszym klimacie, w Polsce natomiast jest uprawiana w celach leczniczych, kulinarnych oraz kosmetycznych. Stosowanym surowcem są całe pędy majeranku oraz pozyskiwany z niego olejek majerankowy.   Majeranek na przeziębienie Majeranek wchodzi w skład wielu preparatów stosowanych przy przeziębieniu. Szczególnie popularne są maści z majerankiem, które wykazują słabe działanieCzytaj dalej