zioła

 
 

Hibiskus – smak herbaty i… zdrowotne właściwości

Hibiskus to cudowna, egzotyczna roślina znana przede wszystkim ze względu na piękne i okazałe kwiaty. W Polsce szczególnie lubiana jest herbata o smaku hibiskusa. Nie każdy jednak wie, że ta niezwykła roślina posiada liczne właściwości lecznicze.   Hibiskus – charakterystyka rośliny Hibiskus znany jest także pod nazwą ketia lub malwa sudańska. Roślina występuje dziko m.in. z Afryce, Indiach i Chinach, jednak uprawiana jest także w Polsce, głównie jako ozdoba ogrodów. Jednoroczny krzew osiąga wysokość do 2,5 metra, zachwycając okazałymi kwiatami. Hibiskus poza dekoracją znajduje o wiele szersze zastosowanie, głównie wCzytaj dalej


Czerwona koniczyna – chwast, czy dar natury?

Czerwona koniczyna to chwast często zajmujący większość trawnika przed domem – przyciąga pszczoły i szybko się rozrasta. Nie każdy wie, jak szerokie zastosowanie w lecznictwie wykazuje ta powszechnie występująca roślina. Jak działa koniczyna i kto powinien stosować preparaty zawierające jej wyciągi?   Właściwości czerwonej koniczyny Czerwona koniczyna należy do rodziny bobowatych i występuje praktycznie na wszystkich łąkach, terenach leśnych, czy przydomowych trawnikach. Choć łodygi, kwiaty i liście nie osiągają dużych rozmiarów, to już sam korzeń koniczyny potrafi dorastać nawet do 1,5 metra w głąb gruntu. Każda część rośliny odznacza sięCzytaj dalej


Mirt – zioło nie tylko z tradycją – właściwości lecznicze mirtu

Mirt w Polsce wykorzystywany jest głównie jako roślina ozdobna, uprawiana w ogrodach i doniczkach. Jej zimozielone liście zdobią o każdej porze roku, a ścinane gałązki służą do obrzędów religijnych. Nie każdy wie, że mirt wykazuje także właściwości prozdrowotne. Jako przyprawa mirt stosowany jest w Południowej Europie, na Bliskim Wschodzie oraz w Północnej Afryce. Charakterystyka mirtu i nutka tradycji Mirt to krzewina dorastająca w naturalnych warunkach do 3-4 metrów wysokości. Odmiany uprawne zwykle są niższe (ok. 1 metr). Liście mirtu są zielone przez cały rok, nie opadają na zimę. Latem natomiastCzytaj dalej


Goździki – wszechstronne dobro dla zdrowia

Niepozorne nasiona goździków wykazują szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także jako wartościowy środek przeciwbólowy oraz wspierający zdrowie w przypadku wielu dolegliwości. Poznaj zdrowotne właściwości aromatycznych goździków. Goździki – niezwykłe nasiona Goździki to pąki drzewa o nazwie goździkowiec wonny, które zostały zebrane i ususzone jeszcze przed całkowitym rozwojem. Proces odymiania nadaje różowym goździkom ciemną barwę. Te nierozwinięte pęki są wykorzystywane w kulinariach jako wartościowa i niezwykle aromatyczna przyprawa. Co więcej, maleńkie goździki znajdują zastosowanie także w ziołolecznictwie. Goździki od wieków były używane przez naszych przodków do zwalczania wielu dolegliwości,Czytaj dalej


Czarnuszka – co to za roślina?

Czarnuszka jest ciekawą rośliną siewną, która posiada liczne właściwości prozdrowotne oraz jest powszechnie wykorzystywana w kuchni. Ziarna czarnuszki dodajemy często jako posypkę do chleba, czy przyprawę do potraw, prawdopodobnie nie zdając sobie sprawy z jej leczniczych właściwości. Mowa o kminku czarnym, przez wielu uznawanym za zioło na wszelkie dolegliwości. Czarnuszka – historia rośliny Czarnuszka była cenioną rośliną od zamierzchłych czasów. Pierwsze wzmianki na temat czarnuszki ponoć zapisane są w Biblii. Wspominali o niej także słynny Hipokrates, czy Dioskurides. Roślina była uwielbiana także przez faraonów. Czarnuszka występuje w wielu odmianach, aCzytaj dalej


Majeranek – poznaj właściwości lecznicze tego zioła

Majeranek – poznaj właściwości lecznicze tego zioła

Majeranek jest dobrze znany jako przyprawa do różnego rodzaju dań, głównie mięsnych i spaghetti. Poza wykorzystaniem w kuchni, zioło to znajduje zastosowanie w medycynie. Jakie właściwości lecznicze ma majeranek? Majeranek ogrodowy (Origanum Majorana, lebiodka majeranek) to roślina rosnąca dziko w krajach o cieplejszym klimacie, w Polsce natomiast jest uprawiana w celach leczniczych, kulinarnych oraz kosmetycznych. Stosowanym surowcem są całe pędy majeranku oraz pozyskiwany z niego olejek majerankowy.   Majeranek na przeziębienie Majeranek wchodzi w skład wielu preparatów stosowanych przy przeziębieniu. Szczególnie popularne są maści z majerankiem, które wykazują słabe działanieCzytaj dalej


Zapalenie pęcherza – ziołowa profilaktyka

Zapalenie pęcherza – ziołowa profilaktyka

Infekcje układu moczowego dotyczą osób w każdym wieku, jednak w przypadku seniorów ryzyko wzrasta ze względu na współistniejące choroby. Warto wiedzieć jak wzmocnić organizm i zapobiegać zapaleniom pęcherza moczowego za pomocą naturalnych środków. Objawy zapalenia pęcherza i cewki moczowej, takie jak ból i pieczenie, zaczerwienienie okolic intymnych, wyciek ropy, czy trudności w oddawaniu moczu lub częsta potrzeba korzystania z toalety, wymagają konsultacji z lekarzem. Zapalenie układu moczowego leczy się zazwyczaj przy pomocy antybiotykoterapii. Osoby skłonne do nawracających zakażeń mogą jednak wesprzeć się profilaktyką ziołową. Medycyna poznała wiele roślin, które wykazująCzytaj dalej


Rokitnik – właściwości i sposoby wykorzystania

Rokitnik – właściwości i sposoby wykorzystania

W celu wzmocnienia odporności najczęściej sięgamy po preparaty oraz żywność zawierające witaminę C. Nie zapominajmy jednak, że jej skuteczność przy przeziębieniu uzależniona jest systematycznym stosowaniem. Poza powszechnie znanymi produktami z witaminą C jej bogatym źródłem jest rokitnik. Kiedy sięgnąć po tą roślinę i jakie ma właściwości lecznicze? Rokitnik zwyczajny (pospolity) jest krzewem dorastającym do 5 metrów wysokości, choć ma raczej formę rozłożystą. Rokitnik często stanowi ozdobę ogrodów jako roślina zadarniająca o wyrazistych, dekoracyjnych owocach. Surowcem wykorzystywanym w przemyśle są najczęściej pomarańczowe, okrągłe owoce rokitnika. Poza owocami wykorzystuje się także korę,Czytaj dalej