ziołolecznictwo

 
 

Szałwia – nie tylko odkaża!

Szałwia – nie tylko odkaża!

Roślina posiadająca ponad 700 gatunków, przyciągająca swoją wonią, która w zależności od gatunku może być lekko owocowa po anyżkową – mowa o szałwii. Ta popularna roślina jest chętnie wykorzystywana jako kuchenna przyprawa, ozdoba ogrodu oraz jako surowiec zielarski stosowany w medycynie. Czym szałwia zasłużyła sobie na swoją popularność? Szałwia w medycynie Szałwia lekarska (Salvia officinalis) stosowana jest w medycynie ze względu na jej działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Zawiera m.in. olejek eteryczny, taniny, flawonoidy, garbniki i wiele witamin (np. A, C, B). Napary z suszonych liści lub gotowe preparaty zawierająceCzytaj dalej


Miłość nie zna wieku, ciało niestety tak – ziołowe wsparcie sprawności seksualnej

Miłość nie zna wieku, ciało niestety tak – ziołowe wsparcie sprawności seksualnej

Każdy na miłość zasługuje, każdy chce kochać i być kochanym. Nie ma górnej granicy wieku, która zakazywałaby seniorowi miłości i bliskości z drugą osobą. Nie bez powodu jednak znane jest powiedzenie ,,młody duchem”. Gdy chęci mamy wiele, a sprawności seksualnej trochę mniej, warto wesprzeć się naturalnymi metodami w postaci wciąż niedocenianych ziół. Problemy z prostatą Jednym z najczęstszych powodów zaprzestania bliskości przez mężczyzn jest przerost prostaty. Często starsi panowie z poczucia wstydu zbyt późno udają się po pomoc do lekarza. Nie jest to jednak powód do zawstydzenia, gdyż dolegliwość taCzytaj dalej


Pokrzywa – właściwości lecznicze

Pokrzywa – właściwości lecznicze

Pokrzywa od wieków była wykorzystywana w celach leczniczych – w minionych wiekach ludzie chorzy na artretyzm okładali się liśćmi pokrzywy wierząc w jej zdrowotne właściwości. Jak dziś wygląda zastosowanie tej niezwykłej byliny? Najpopularniejszą odmianą tej rośliny jest Urtica dioica – pokrzywa zwyczajna. Rośnie na żyznych glebach bogatych w azot, najczęściej w pełnym słońcu lub półcieniu, lubi wilgotność i dorasta do ok. 1,2 m. wysokości. Jej charakterystyczną cechą są parzące liście. Na szczególną uwagę zasługują młode liście pokrzywy, które są bogatym źródłem minerałów, zawierają m.in. potas, wapń, żelazo, sód, związki garbnikowe,Czytaj dalej


Pietruszka – niezwykłe właściwości na zwykłe dolegliwości

Pietruszka – niezwykłe właściwości na zwykłe dolegliwości

Jej smak i zapach zna każdy, nie wszyscy jednak doceniają wartość prostej rośliny wkrajanej do rosołu. Zajmuje pierwsze miejsce w przydomowych ogródkach, jest smaczna i zdrowa, dodatkowo można wykorzystywać jej liście, łodygi, nasiona i korzeń. Mowa oczywiście o pietruszce… Choć mogłoby się wydawać, że pietruszka to po prosu pietruszka, w rzeczywistości występuje w wielu odmianach. Najpopularniejsze są trzy grupy odmian, wśród których są liczne pododmiany: pietruszka naciowa o liściach kędzierzawych (Petroselinum crispum var. crispum) – natka drobna, gęsta; pietruszka naciowa o płaskich liściach (P. crispum var. neapolitanum); pietruszka korzeniowa (P.crispumCzytaj dalej


Czarna porzeczka – pożytek nie tylko z owoców

Czarna porzeczka – pożytek nie tylko z owoców

Sezon na porzeczki już za nami, na szczęście jest sposób aby korzystać z dobrodziejstwa tej rośliny jeszcze przed nadejściem jesieni. Mowa o leczniczym wykorzystaniu liści czarnej porzeczki. Czarna porzeczka należy do najsmaczniejszych owoców sezonowych. Zbiory wykorzystywane są do przyrządzania konfitur, soków i ciast. Jednak również liście czarnej porzeczki mogą być śmiało wykorzystywane wspomagająco w przypadku wielu schorzeń. Działanie czarnej porzeczki Godna uznania jest bardzo wysoka zawartość witaminy C, której w owocach porzeczki jest kilka razy więcej niż w cytrusach. Zamiast sięgać po preparaty witaminowe wystarczy garstka czarnych porzeczek, co pokrywaCzytaj dalej


Bazylia – zioło do smaku, na trawienie i… na nerwy

Świeże zioła w domu

Bazylia jest jednym z najpopularniejszych ziół stosowanych w kuchni na całym świecie. Aromatyczne, lekko pikantne zioło zachwyca miłośników kuchni włoskiej, choć sprawdza się także jako dodatek do dań polskich. Bazylia jest nie tylko smaczna, ale i pożyteczna dla zdrowia. Bazylia występuje w ponad 60 odmianach pochodzących z tropikalnego klimatu. W Polsce najczęściej można spotkać bazylię pospolitą (Ocimum basilicum) oraz bazylię azjatycką (Ocimum sanctum). Roślina jest wrażliwa na niskie temperatury, dlatego zwykle zdobi kuchenne parapety i stoły odstraszając jednocześnie owady. Bazylia – właściwości lecznicze Bazylia działa rozkurczająco i łagodząco na układCzytaj dalej


Babka – chwast, czy lekarstwo?

Jak dobrze rozpocząć dzień

Babka przez wielu jest uznawana za chwast niepotrzebny w ogrodzie. W rzeczywistości ta niepozorna roślina wykazuje szereg dobroczynnych właściwości leczniczych. Sprawdź przy jakich dolegliwościach jest niezastąpiona… Babka to bylina występująca w wielu odmianach. W medycynie najczęściej wykorzystuje się babkę zwyczajną (Plantagos major), babkę lancetowatą (Plantagos lanceolata), babkę płesznik (P. psyllium) oraz babkę jajowatą (P. ovata). Roślina uznawana jest za chwast ponieważ bardzo łatwo się rozsiewa. Niektóre odmiany służą jako ozdoba ogrodów, inne są z nich usuwane, a jeszcze inne hodowane na skalę przemysłową. Babka – właściwości lecznicze Największą popularność zyskałoCzytaj dalej