Zupa minestrone z młodymi warzywami
Treściwa zupa z mnóstwem sezonowych warzyw. Gdy sezon na młode warzywa w pełni, należy korzystać z tych dobroci natury. Ta aromatyczna i pożywna zupa sprawdzi się zarówno na obiad jak i kolację. Kapusta to bogactwo wapnia, magnezu i potasu. Zawiera też spore ilości witaminy C. Jedzmy ją więc w każdej postaci, na surowo i jako […]
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i cukinią
Dania makaronowe zachwycają prostotą i szybkością wykonania. Makaron możemy łączyć niemal ze wszystkim, smakuje tak samo dobrze zarówno wytrawnie, jak i na słodko. Makaron to źródło węglowodanów, pomaga utrzymać właściwy poziom cukru we krwi i dodaje energii na długi czas. Ponadto makaron zawiera cenne witaminy z grupy B (B1, B6) oraz magnez, jest więc doskonałym […]
Domowy chleb orkiszowy
Jeśli akurat nie zdążyliśmy do piekarni przed zamknięciem lub zabrakło nam pieczywa (a dziś niedziela), oto przepis ratunkowy na domowy, chrupiący bochenek pysznego chleba! Prostota wykonania sprawi, że wypiek wyjdzie każdemu i każdy może cieszyć się z pajdy swojego chleba np. ze smalcem i ogórkiem. No to do dzieła! Składniki (na małą keksówkę): 400g […]
Ślimaczki cynamonowe
Puszyste zwijane bułeczki z przepysznym cynamonowym środkiem. Efekt zadowoli każdego łasucha. Przepis nie wymaga też nadzwyczajnych zdolności kulinarnych. Takie bułeczki to świetna przekąska na piknik czy w podróż, ale sprawdzą się także jako mała słodycz do ulubionej kawy czy herbaty. Składniki na ciasto: 500g mąki 150g miękkiego masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru kokosowego […]
Sernik na zimno
Sernik na zimno to ulubieniec wszystkich podczas letnich upałów. Kiedy temperatura powietrza przekracza 30 stopni w cieniu, lepiej nie włączać piekarnika. Pozostaje nam cieszyć się puszystą chmurką w towarzystwie sezonowych, soczystych owoców. Składniki: 1kg twarogu sernikowego 200g śmietanki kremówki 30% 3/4 szklanki ksylitolu zmielonego na puder (lub zwykłego cukru pudru) 1/2 szklanki mleka 2,5 […]
Pieczone udka z warzywami
To kolejna propozycja na szybki i efektowny obiad dla całej rodziny. Za każdym razem możemy zmieniać wersje smakowe, według własnych upodobań. Wybierajmy warzywa, które mamy akurat w lodówce np. pietruszkę, buraczki, seler, kukurydzę, pieczarki, pomidorki koktajlowe, sprawdzi się tu nawet brukselka! To pomysł na obiad, który właściwie robi się sam, wrzucamy wszystkie składniki do naczynia, […]
Klasyczne brownie
Czekolada to nie tylko przyjemne doznania smakowe, to źródło cennych dla naszego organizmu substancji. Dzięki węglowodanom, dostarcza naszemu mózgowi sporą dawkę energii, a obecny w niej magnez wspomaga przewodnictwo komórek nerwowych i poprawia pamięć oraz koncentrację. W 100g gorzkiej czekolady znajdziemy aż 300mg magnezu! Podczas spożywania czekolady wzrasta poziom przeciwutleniaczy we krwi, co chroni organizm […]
Krem pattisiere z owocami i kruszonką
Krem pattisiere, to francuski krem cukierniczy na bazie żółtek, doskonały do wypełnienia tart, kruchych babeczek czy podawany w pucharkach w towarzystwie owoców i np. kruszonych ciastek. U nas dziś właśnie w tej ostatniej odsłonie. Krem jest dość prosty w wykonaniu, warto przyrządzić taki deser na specjalne okazje. Możemy przechowywać go w lodówce do 3 dni. […]