Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i cukinią

Dania makaronowe zachwycają prostotą i szybkością wykonania. Makaron możemy łączyć niemal ze wszystkim, smakuje tak samo dobrze zarówno wytrawnie, jak i na słodko.

Makaron to źródło węglowodanów, pomaga utrzymać właściwy poziom cukru we krwi i dodaje energii na długi czas.

Ponadto makaron zawiera cenne witaminy z grupy B (B1, B6) oraz magnez, jest więc doskonałym składnikiem diety dla osób podatnych na stres, zmęczenie czy obniżony nastrój.

Wbrew ogólnym twierdzeniom, makaron wcale nie jest tuczący, można więc jeść go bez większych wyrzutów sumienia. Najlepiej łączyć go z sezonowymi warzywami.

 

Składniki (3-4 porcje):

  • 1 cukinia średniej wielkości
  • pojedynczy filet z kurczaka
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 150g makaronu świderki lub penne
  • zielona papryka
  • 4 świeże pomidory lub 500g passaty pomidorowej
  • 125g mozzarelli
  • łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Makaron wrzucamy do garnka z gotującą wodą i gotujemy al dente.

Piekarnik nastawiamy na 180’C (opcja góra-dół).

Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy słodką papryką, pieprzem i curry.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i obsmażamy kurczaka tylko do ścięcia z zewnątrz. Przekładamy na talerz.

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Czosnek również drobno kroimy.

Cukinię myjemy i kroimy w drobniejszą kostkę (młodej cukinii nie musimy obierać). Analogicznie postępujemy z papryką.

Jeśli używamy świeżych pomidorów, zalewamy je wrzątkiem by skórka łatwo zeszła, następnie kroimy w kostkę.

Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu do zeszklenia, następnie dodajemy czosnek i jeszcze chwilę smażymy.

Dodajemy pokrojoną cukinię i paprykę, oregano, oraz sól i pieprz o smaku, smażymy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory lub passatę i zagotowujemy całość.

Do warzyw dodajemy ugotowany makaron oraz podsmażonego kurczaka, mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego.

Pieczemy 20 minut pod przykryciem (jeśli naczynie nie posiada pokrywki możemy użyć folii aluminiowej.

Mozarellę ścieramy na tarce lub kroimy w plasterki, po 20 minutach posypujemy danie i dopiekamy jeszcze 5 minut bez przykrycia, tylko do momentu roztopienia sera.

Smacznego!

 



(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *