Szukaj

Pieczone udka z warzywami

To kolejna propozycja na szybki i efektowny obiad dla całej rodziny. Za każdym razem możemy zmieniać wersje smakowe, według własnych upodobań. Wybierajmy warzywa, które mamy akurat w lodówce np. pietruszkę, buraczki, seler, kukurydzę, pieczarki, pomidorki koktajlowe, sprawdzi się tu nawet brukselka! To pomysł na obiad, który właściwie robi się sam, wrzucamy wszystkie składniki do naczynia, […]

Klasyczne brownie

Czekolada to nie tylko przyjemne doznania smakowe, to źródło cennych dla naszego organizmu substancji. Dzięki węglowodanom, dostarcza naszemu mózgowi sporą dawkę energii, a obecny w niej magnez wspomaga przewodnictwo komórek nerwowych i poprawia pamięć oraz koncentrację. W 100g gorzkiej czekolady znajdziemy aż 300mg magnezu! Podczas spożywania czekolady wzrasta poziom przeciwutleniaczy we krwi, co chroni organizm […]

Krem pattisiere z owocami i kruszonką

Krem pattisiere, to francuski krem cukierniczy na bazie żółtek, doskonały do wypełnienia tart, kruchych babeczek czy podawany w pucharkach w towarzystwie owoców i np. kruszonych ciastek. U nas dziś właśnie w tej ostatniej odsłonie. Krem jest dość prosty w wykonaniu, warto przyrządzić taki deser na specjalne okazje. Możemy przechowywać go w lodówce do 3 dni. […]

Sernik z nerkowców

Sernik z nerkowców o idealnej konsystencji! Nerkowce to niewielkie orzechy, swym kształtem przypominające nerkę, stąd oczywiście ich nazwa. Mają delikatny, słodkawy smak, dlatego są wspaniałym składnikiem deserów. Nerkowce to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które dbają o prawidłowy poziom cholesterolu i wspierają nasz układ sercowo-naczyniowy. Te małe orzechy zwierają również cenny potas – obniżający ciśnienie tętnicze, […]

Makaron z sosem śmietanowo-szpinakowym

Szybkie dania sprawdzają się znakomicie w ciepłe, letnie dni. Nie ma sensu stać godzinami w kuchni, lepiej ten czas spędzić aktywnie na świeżym powietrzu lub w gronie bliskich. Makaron ze szpinakiem to pomysł na szybki i wartościowy posiłek. Danie przygotowujemy w trakcie gotowania makaronu, szybciej chyba się nie da 😉 Warto wiedzieć, że szpinak to […]

Chlebek bananowo-daktylowy

Ciasto na bazie dojrzałych bananów i suszonych daktyli jest bardzo słodkie i nie wymaga użycia dodatkowego cukru. Chlebek bananowo-daktylowy jest bardzo puszysty i wilgotny, mimo iż w przepisie nie używamy jajek. Wystarczy nam kilka prostych składników, a efekt zadowoli każdego fana zdrowych słodkości. Proporcje wystarczą na długą formę babkową, jeśli chcemy możemy zmniejszyć nieco proporcje […]

Zapiekanka z cukinii

Warto wykorzystać sezon na cukinię, gdyż może być składnikiem przeróżnych potraw za niewielką cenę. Młoda cukinia jest pyszna i pełna wartości odżywczych, to bogactwo potasu, żelaza, magnezu oraz witaminy C. Poza tym jest lekkostrawna, wpływa pozytywnie na proces trawienia. Jest polecana dla osób zmagających się z cukrzycą, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny. Można ją przyrządzać […]

Pieczone kotleciki buraczane

Buraki dzięki betaninie są silnym przeciwutleniaczem. Warzywa te, wspierają układ odpornościowy i krwionośny, zmniejszają ryzyko anemii i zmniejszają poziom złego cholesterolu. Ponadto buraki są niskokaloryczne, zawierają witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, E i K. Buraki smakują znakomicie w wersji pieczonej, warto też sięgać na co dzień po sok z surowego buraka by […]