Sernik z nerkowców

Sernik z nerkowców o idealnej konsystencji!

Nerkowce to niewielkie orzechy, swym kształtem przypominające nerkę, stąd oczywiście ich nazwa. Mają delikatny, słodkawy smak, dlatego są wspaniałym składnikiem deserów.

Nerkowce to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które dbają o prawidłowy poziom cholesterolu i wspierają nasz układ sercowo-naczyniowy. Te małe orzechy zwierają również cenny potas – obniżający ciśnienie tętnicze, a także magnez i witaminę B – wspierające nasz układ nerwowy.

 

Składniki na spód:

  • 2 szklanki suszonych daktyli
  • szklanka słonecznika

Składniki na masę „serową” :

  • 200g nerkowców (namoczonych przez noc)
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • syrop z agawy lub klonowy (ilość wg uznania)

Składniki na polewę:

  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego

 

Przygotowanie spodu:

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie słonecznik prażymy kilka minut na patelni, aż poczujemy delikatny zapach. Następnie uprażony słonecznik rozdrabniamy w naczyniu blendera. Daktyle odsączamy, również blendujemy i łączymy ze słonecznikiem. Uzyskaną masą wylepiamy spód tortownicy. Odstawiamy na chwilę do lodówki.

 

Przygotowanie masy „serowej”:

Wcześniej namoczone nerkowce odsączamy i blendujemy na gładko wraz z olejem kokosowym, następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, startą skórkę i syrop z agawy (ilość według własnych upodobań), jeszcze chwilę blendujemy do połączenia składników. W ten sposób, dzięki dodatkowi cytryny uzyskujemy apetyczną, jasną masę w smaku przypominającą nieco sernik.

Masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód i odstawiamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc.

 

Przygotowanie polewy:

Olej kokosowy lekko podgrzewamy w rondelku, tylko do rozpuszczenia, dodajemy resztę składników i mieszamy trzepaczką do połączenia. Polewamy wierzch sernika. zastygnie po kilku minutach w lodówce.

Ciasto jest bardzo sycące, do kawy wystarczy nam niewielka porcja J

 

Smacznego!

 



« (Poprzedni artykuł)
(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *