Domowe lody. Część II
Lody sorbetowe Doskonale orzeźwiają, jedynym składnikiem są tutaj dojrzałe i soczyste owoce. Warto mieć je w zamrażarce w upalne dni. Ananasowe z nutką cytryny Składniki: 1/2 dojrzałego ananasa sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Ananasa kroimy w plastry, wycinamy twardy środek i skórę. Resztę kroimy w kostkę i wrzucamy do wysokiego naczynia. Cytrynę dokładnie myjemy, […]
Kotleciki z ciecierzycy
Ciecierzyca jak wiemy jest bogatym źródłem białka. W kuchni arabskiej gości najczęściej w postaci słynnych falafeli oraz hummusu. Falafele to niewielkie kotleciki smażone na głębokim tłuszczu, chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, bardzo aromatyczne w smaku. Przyrządza się je z surowej, wcześniej zamoczonej i zmielonej ciecierzycy. U nas dziś przepis na kotleciki z ciecierzycy, […]
Chrupiące kąski z kalafiora
Zaskakujące, wyglądem przypominają panierowane skrzydełka. Warzywa w nieco innej odsłonie. Mogą być pikantne lub o smaku curry czy wędzonej papryki. Mogą być przekąską, dodatkiem do głównego dania, a nawet daniem samym w sobie. Wspaniale komponują się z sosami, np. czosnkowym. Gwarantujemy że skradną Wasze serca! Składniki: duży kalafior około 2 szklanki płatków kukurydzianych jajko […]
Puszyste ciasto drożdżowe bez cukru i jajek.
Ciasto drożdżowe to klasyk na polskich stołach. Możemy wykorzystać do niego owoce sezonowe, takie jak jabłka, śliwki, porzeczki czy jagody. W każdej z tych wersji będzie smakować idealnie i zadowoli każdego. Możemy także pokusić się o nieco zdrowszą wersję, bez białego cukru. Poniżej wersja zdrowo słodzona i bez jajek. Mimo to, ciasto jest wyśmienite, puszyste […]
Pudding z tapioki w dwóch wersjach.
Tapioka to rodzaj kaszy, który wytwarzany jest ze skrobi manioku. To roślina doceniania głównie w Ameryce Południowej, gdzie występuje w codziennej diecie. Tapioka jest lekkostrawna, wykazuje właściwości hipoalergiczne. Te małe kuleczki mają neutralny smak, dlatego w kuchni mogą mieć wszechstronne zastosowanie. Waniliowy pudding z tapioki Składniki (2 porcje) : puszka mleka kokosowego 2 łyżki […]
Ciasteczka owsiane – szybka i wartościowa przekąska
Płatki owsiane to dobre dla naszego organizmu źródło białka. Mają też więcej zalet, w 100g zwykłych płatków owsianych znajdziemy aż 10g błonnika, który jest bardzo istotny dla naszego układu pokarmowego m.in. stabilizuje poziom cukru we krwi, ma też duży wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu. Ponadto znajdziemy tu witaminy z grupy B, magnez, fosfor i mangan. […]
Ciasto czekoladowo-orzechowe bez mąki. Doskonałe!
Propozycja dla fanów czekoladowych smaków. Ciasto może okazać się hitem na niejednej imprezie. Zapewniam, że nie zostanie po nim nawet okruszek! Dodatkowo, jest bardzo proste do przygotowania, a jego wykonanie nie zabierze zbyt wiele czasu. Goście będą zachwyceni! Mocno czekoladowe niczym brownie, choć nie jest tak ciężkie i nie ma w sobie grama mąki. Orzechy […]
Ekspresowe ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe jest lekkie jak puch i zachwyci smakiem każdego. To awaryjne ciasto, które sprawdzi się zawsze, a wszyscy pokochają je za prostotę i szybkość wykonania. To ciasto bardzo lubi się z letnimi, sezonowymi owocami, możemy nawet wymieszać ich kilka rodzajów np. borówki z malinami lub dodać całą szklankę pokrojonych, polskich truskawek. Składniki niemal zawsze […]